Επίδομα Ορεινών Περιοχών: Ξεκίνησαν οι αιτήσεις -Ποιοι δικαιούνται τα 600 ευρώ στην Π.Ε. Καστοριάς;

Ξεκίνησαν, σε μια σειρά ορεινών δήμων της χώρας, οι αιτήσεις για το επίδομα ορεινών και μειονεκτικών περιοχών για το έτος 2017 που φτάνει έως και τα 600 ευρώ.

Το επίδομα για τους κατοίκους των συγκεκριμένων περιοχών δίνεται στο πλαίσιο των μέτρων κοινωνικής προστασίας ευπαθών ομάδων προκειμένου να στηριχθούν οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα και να αποτραπεί ο κίνδυνος να ερημωθούν ολόκληρα χωριά που βρίσκονται σε ορεινές και μειονεκτικές περιοχές.

Σύμφωνα με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Εσωτερικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας και Αναπλ. Οικονομικών αριθμ. 2/71338/0026/22-07-2013 (Β.1911) επανακαθορίζεται η διαδικασία και τα δικαιολογητικά για την πληρωμή του επιδόματος σε οικογένειες ορεινών και μειονεκτικών περιοχών, όπως αυτές καθορίζονται από την Οδηγία 85/148/ΕΟΚ.

Συγκεκριμένα το ύψος της εισοδηματικής ενίσχυσης ανέρχεται μετά την κατά καιρούς αναπροσαρμογή του :

— σε εξακόσια (600) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα, των δικαιούχων δεν υπερβαίνει το ποσό των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) ετησίως και

— σε τριακόσια (300) ευρώ ετησίως, εφόσον το ετήσιο οικογενειακό εισόδημα των δικαιούχων κυμαίνεται μεταξύ του ποσού των τριών χιλιάδων ευρώ (3.000,00 €) και του ποσού των τεσσάρων χιλιάδων επτακοσίων ευρώ (4.700,00 €).

Ως ετήσιο οικογενειακό εισόδημα νοείται το συνολικό ετήσιο φορολογούμενο πραγματικό ή τεκμαρτό, καθώς και το απαλλασσόμενο ή φορολογούμενο με ειδικό τρόπο εισόδημα του φορολογουμένου, της συζύγου του και των ανήλικων τέκνων από κάθε πηγή. Η παραπάνω κατά περίπτωση εισοδηματική ενίσχυση δεν λαμβάνεται υπόψη για τον προσδιορισμό του ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος με βάση το οποίο χορηγείται αυτή.

Η εισοδηματική ενίσχυση καταβάλλεται εφάπαξ από την 1η Σεπτεμβρίου κάθε ημερολογιακού έτους με την υποβολή των παρακάτω δικαιολογητικών:

1) Αίτηση του δικαιούχου στην οποία θα φαίνονται ευδιάκριτα τα στοιχεία του: ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, διεύθυνση κατοικίας, τηλέφωνο, ΑΦΜ και ΑΜΚΑ, ΙΒΑΝ τραπεζικού λογαριασμού.

2) Φωτοτυπία της αστυνομικής ταυτότητας ή διαβατηρίου για τους υπηκόους κρατών – μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

3) Φωτοτυπία της πρώτης σελίδας του βιβλιαρίου τραπέζης όπου να διαφαίνεται ευκρινώς το IBAN

4) Βεβαίωση του Δημάρχου του τόπου κατοικίας του δικαιούχου από την οποία να προκύπτει η επί διετία τουλάχιστον συνεχής διαμονή του σε συγκεκριμένη ορεινή και μειονεκτική περιοχή της Οδηγίας 85/148/ΕΟΚ.

5) Αντίγραφο του εκκαθαριστικού σημειώματος της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος του οικονομικού έτους για το οποίο αιτείται η εισοδηματική ενίσχυση (φετινό εκκαθαριστικό 2017 για εισοδήματα του 2016 – φορ. έτος 2016).

6) Υπεύθυνη δήλωση του ν.1599/1986 του δικαιούχου, περί της μη είσπραξης της οικονομικής ενίσχυσης άλλη φορά για την ίδια οικογένεια μέσα στο ίδιο έτος.

7) Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η «οικογένεια» και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή. Ως «οικογένεια» θεωρούνται: οι σύζυγοι μόνο ή και με τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο- αρχηγό της οικογένειας.

Στους δικαιούχους περιλαμβάνονται και οι μονογονεϊκές οικογένειες. Τα μεμονωμένα άτομα δεν αποτελούν «οικογένεια» (για να αποτελούν οικογένεια απαιτούνται δύο μέλη και πάνω). Το επίδομα μπορεί να αιτηθεί ο δικαιούχος μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών του Δήμου.

Όσον αφορά την έννοια της οικογένειας νοικοκυριού διευκρινίζεται: -Βασικό στοιχείο χορήγησης της εισοδηματικής ενίσχυσης είναι η οικογένεια και όχι η στέγη, η οποία μπορεί να είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή και κοινή.

Για την εφαρμογή των υπόψη διατάξεων με τον όρο “οικογένεια” εννοείται το ζεύγος των σε νόμιμο γάμο συμβιούντων συζύγων μετά των ανηλίκων και άγαμων τέκνων αυτών (συγγενική οικογένεια) που συμβιούν κάτω από την ίδια στέγη. Κατόπιν αυτού ως οικογένεια θεωρούνται: Οι σύζυγοι μόνο ή και τα τέκνα (ανήλικα ή ενήλικα άγαμα) που βαρύνουν φορολογικά το δικαιούχο –αρχηγό της οικογένειας. -Επίσης την εισοδηματική ενίσχυση δικαιούνται και δυο (2) οικογένειες που συνοικούν κάτω από την ίδια στέγη.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την καταβολή εισοδηματικής ενίσχυσης σε οικογένειες ορεινών & μειονεκτικών περιοχών κατά το έτος 2017, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα κατά τόπους ΚΕΠ .

 

 ΠΙΝΑΚΑΣ ΤΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΠΟΥ ΧΟΡΗΓΕΙΤΑΙ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ 

aftodioikisi.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Ευρεία Σύσκεψη για το Φράγμα Νεστορίου στην Π. Ε. Καστοριάς, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Ευρεία Σύσκεψη για το Φράγμα Νεστορίου στην Π. Ε. Καστοριάς, με τη…

Καστοριά: Επικήρυξαν με 1.500 ευρώ το άτομο που δηλητηριάζει αδέσποτα σκυλιά

Συνολικά έχουν χάσει την ζωή τους τρία σκυλιά και δύο γάτες στο χωριό Χιλιόδενδρο

Τελιγιορίδου προς Κασαπίδη: «Οι γνωστοί άγνωστοι που πούλησαν την φέτα είναι οι ευρωβουλευτές σας. Μηνύστε τους»

Τελιγιορίδου προς Κασαπίδη: «Οι γνωστοί άγνωστοι που πούλησαν την φέτα είναι οι…

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς ο  προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θρησκευτικού της ΕΛ.ΑΣ Αρχιμανδρίτης Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος

Στη Διεύθυνση Αστυνομίας Καστοριάς ο  προϊστάμενος της Υπηρεσίας Θρησκευτικού της ΕΛ.ΑΣ Αρχιμανδρίτης…

Συνάντηση του Προέδρου του Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί Νικολόπουλου Γεώργιου, με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κα Τελιγιορίδου Ολύμπια

Συνάντηση του Προέδρου του Κέλετρον Αγάπη για το Παιδί Νικολόπουλου Γεώργιου, με…

Eva’s Shelter:΄΄Γίνετε εθελοντές βοηθήστε όπως μπορείτε εμάς και αυτούς που δίνουν την ζωή τους μέσα στα καταφύγια..΄΄

Τη στήριξή μας ζητάει το καταφύγιο ζώων Eva’s Shelter!

Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μπαίνει στα Σχολεία και διαδικτυακά!

  Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ μπαίνει στα Σχολεία και διαδικτυακά!

Ο.Π.Α.Κ. “Μύησις”: Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι παραστάσεις του θεάτρου «Ψυχρομπερδέματα»

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι τρεις παραστάσεις οικογενειακού θεάτρου «Ψυχρομπερδέματα» του Ομίλου Πολιτιστικής…

Coca-Cola: Καταργεί περισσότερα από 100 προϊόντα «φαντάσματα»

Coca-Cola: Καταργεί περισσότερα από 100 προϊόντα «φαντάσματα»

ΟΡ.ΜΗ. Βιτσίου: ‘’ Έχει έρθει η ώρα που θα πρέπει ΟΛΟΙ να συμμετέχουμε στα μπλόκα των αγροτών ‘’

Το μήνυμα απευθύνεται στους αγρότες – και όχι μόνο – που “αγωνίζονται”…