Οι τρεις λόγοι που οδήγησαν την κυβέρνηση να δώσει ελευθέρας και η δύσκολη εξίσωση των νέων μέτρων

Τους τρεις βασικούς λόγους για τους οποίους η κυβέρνηση αποφάσισε να δώσει «προνόμια» στους εμβολιασμένους και μαζί έξτρα κίνητρα σε εκείνους που δεν έχουν εμβολιαστεί ανέλυσε χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε μαζί με τον Αδωνι Γεωργιάδη.

Ο πρώτος λόγος είναι για να τονωθεί το μεγάλο εγχείρημα του εμβολιασμού και να προσέλθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι πολίτες. Το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός πως η προσέλευση των πολιτών στα εμβολιαστικά κέντρα παρουσιάζει κάμψη, ενώ την κυβέρνηση ανησυχεί ιδιαίτερα η μετάλλαξη «Δέλτα», η οποία μπορεί ακόμα να μην «απειλεί» τη χώρα μας, αλλά είναι βέβαιο πως η αύξηση του τουρισμού θα αυξήσει και τη διασπορά της.

Ο δεύτερος λόγος, σύμφωνα με τον κ. Γεραπετρίτη, είναι για να δημιουργηθεί ένα συνολικό πλέγμα προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός ή εκεί όπου, δυνητικά, μπορεί να υπάρξει διασπορά του ιού. Δηλαδή σε κλειστούς χώρους και εκδηλώσεις με συνωστισμό. Τρίτος, αλλά όχι λιγότερο βασικός λόγος είναι για να αποκατασταθεί η ελευθερία των πολιτών, οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις να «πάρουν πίσω» την προσωπική και κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση. Οι χθεσινές ανακοινώσεις, πάντως, αποτελούν ένα στοίχημα για την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά κυρίως το πώς θα εφαρμοστεί το σύστημα πρόσβασης πολλών ταχυτήτων στους κλειστούς χώρους και κατά πόσο θα τηρούνται όσα ισχύουν για τους μη εμβολιασμένους. Βεβαίως μένει να φανεί στην πράξη εάν η εφαρμογή θα είναι επιτυχής, καθώς πρόκειται για ένα πολύ σύνθετο και ευαίσθητο θέμα.

Ο κ. Γεραπετρίτης εξήγησε πως ουσιαστικά η κυβέρνηση έκανε χρήση των συστάσεων της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής και Τεχνοηθικής, η οποία πρότεινε τη λήψη τριών σπονδυλωτών πυλώνων – μέτρων που αφορούν το ζήτημα αυτό. Ο πρώτος πυλώνας αφορά την ενημέρωση του κοινού σε σχέση με το εμβολιαστικό εγχείρημα, δηλαδή την πειθώ. Ο δεύτερος πυλώνας αποτελεί τη διευκόλυνση της κίνησης σε συγκεκριμένους χώρους σε όσους έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Οπως είπε ο υπουργός Επικρατείας, οι χθεσινές ανακοινώσεις είναι ο δεύτερος πυλώνας και θα ακολουθήσει ο τρίτος με τον υποχρεωτικό εμβολιασμό σε ειδικές κατηγορίες, δηλαδή σε απολύτως αναγκαία πεδία, έτσι ώστε να διαφυλάσσεται ο πληθυσμός από τη διασπορά του ιού. Τέτοια πεδία είναι τα υγειονομικά κέντρα και οι μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων.

Ουσιαστικά η κυβέρνηση, λόγω και του θέρους που αποτελεί την κατ’ εξοχήν εποχή της διασκέδασης, έδωσε ελευθέρας στους εμβολιασμένους να κάνουν ό,τι έκαναν και προ κορωνοϊού, ενώ για όσους αρνούνται να κάνουν το εμβόλιο, το καλοκαίρι αναμένεται να είναι με ένα… τεστ στο χέρι, αφού η πρόσβαση σε πολλούς χώρους αλλά και σε πολλές δράσεις θα γίνεται με την επίδειξη αρνητικού τεστ –είτε PCR είτε rapid– που θα πρέπει να έχει γίνει έως 48 ώρες πριν. Τέλος, η αύξηση της χωρητικότητας σε όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες αποτελεί έξτρα κίνητρο για τους επιχειρηματίες και βάζει ένα ακόμα «εμπόδιο» στους αρνητές.

Τι προβλέπει το νέο πλαίσιο για χώρους ψυχαγωγίας

epistrofi-stin-kanonikotita-gia-emvoliasmenoys-amp-8211-to-neo-plaisio-gia-choroys-psychagogias0

Σε δύο εβδομάδες από σήμερα και συγκεκριμένα στις 15 Ιουλίου επιτρέπεται και πάλι η λειτουργία των κλειστών χώρων συνάθροισης, ενώ θέατρα και κινηματογράφοι θα ανοίξουν από την Πέμπτη 1η Ιουλίου, με πληρότητα στο 50% και υποχρεωτική χρήση μάσκας. Οι χώροι διασκέδασης μπορούν να χωριστούν σε αμιγείς όπου θα επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε εμβολιασμένους ή νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες χωρίς μάσκα, και σε μεικτούς όπου θα επιτρέπεται η είσοδος σε όλους, ωστόσο οι μη εμβολιασμένοι θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ. Στα γήπεδα, είτε κλειστά είτε ανοιχτά, των οποίων η λειτουργία θα ξεκινήσει επίσης από τις 15 Ιουλίου, η είσοδος θα επιτρέπεται μόνο σε εμβολιασμένους, θα λειτουργούν δηλαδή αυστηρά ως αμιγείς χώροι. Σε αυτούς τους χώρους η πληρότητα θα είναι στο 85%, η χρήση μάσκας υποχρεωτική για όλους και οι ανήλικοι θα προσέρχονται μόνο με αρνητικό σελφ τεστ (με ευθύνη των γονέων τους). Τα παραπάνω ανακοίνωσαν χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αδωνις Γεωργιάδης στο πλαίσιο της κυβερνητικής στρατηγικής για την ενθάρρυνση του εμβολιασμού από τη μία αλλά και τη δημιουργία πλαισίου προστασίας της δημόσιας υγείας σε χώρους όπου υφίσταται υψηλός συγχρωτισμός.

Επίσης, όπως τόνισε ο κ. Γεραπετρίτης, ο στόχος της κυβέρνησης είναι να «αποκατασταθεί σταδιακά η ελευθερία των πολιτών εκείνων οι οποίοι έχουν ήδη εμβολιαστεί και έχουν τις προϋποθέσεις για να μπορούν να έχουν πίσω την προσωπική, την κοινωνική τους ζωή σε πλήρη έκταση». Οπως ανακοινώθηκε, κάθε χώρος ψυχαγωγίας –κλειστοί χώροι διασκέδασης, εστιατόρια και καφέ αλλά και ανοιχτοί χώροι όπου υπάρχει μεγάλος συγχρωτισμός όπως τα μεγάλα κέντρα διασκέδασης– θα μπορεί να οριστεί είτε αμιγής ή μεικτός με επιλογή του ιδιοκτήτη του από τις 15 Ιουλίου και μετά, οπότε και θα είναι έτοιμη η σχετική πλατφόρμα.

Στους αμιγείς χώρους θα συμμετέχουν: α) οι εμβολιασμένοι και με τις δύο δόσεις του εμβολίου (μία εφόσον πρόκειται για μονοδοσικό) και έχουν περάσει και 14 ημέρες οπότε έχουν επαρκή ανοσία, β) οι νοσήσαντες το τελευταίο εξάμηνο, οι οποίοι έχουν αναπτύξει φυσική ανοσία. Σε αυτούς τους χώρους η πληρότητα που προβλέπεται θα είναι αυξημένη και συγκεκριμένα 85% και επίσης μπορούν να παρευρίσκονται χωρίς μάσκα. Στους μεικτούς χώρους η πληρότητα θα είναι στο 50% και όλοι όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί θα πρέπει να έχουν αρνητικό τεστ υποχρεωτικά για να συμμετέχουν.

Στο μεταξύ, για τα θέατρα και τους κινηματογράφους που θα λειτουργήσουν από αύριο Πέμπτη με πληρότητα 50%, η χρήση μάσκας θα είναι υποχρεωτική σε όλους τους χώρους. Οι επιχειρηματίες που διαθέτουν τέτοιους χώρους θα μπορούν να επιλέξουν να τους καταστήσουν αμιγείς μετά τις 15 Ιουλίου.

Τα κέντρα διασκέδασης μπορούν να ανοίξουν στις 2 Ιουλίου, μεθαύριο Παρασκευή, με πληρότητα 25% και για την είσοδο θα απαιτείται αρνητικό rapid test για όσους δεν είναι εμβολιασμένοι. Ωστόσο οι ίδιοι χώροι μετά τις 15 Ιουλίου μπορούν να καταστούν αμιγείς και να αυξήσουν τη χωρητικότητά τους από το 25% στο 60%. Στους υπαίθριους χώρους ψυχαγωγίας καθήμενων (εκτός των γηπέδων) στους αμιγείς χώρους έχουμε 85% πληρότητα χωρίς μάσκα. Στους μεικτούς χώρους καθορίστηκε διαβάθμιση αναλόγως του μεγέθους, ενώ η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική.

ΠΗΓΗ:https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Καιρός: Για σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας προειδοποιεί ο Καλλιάνος- Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες

Καιρός: Για σφοδρότατο κύμα κακοκαιρίας προειδοποιεί ο Καλλιάνος- Έρχονται επικίνδυνες καταιγίδες

Υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων

Υπογράφηκε συμφωνία συνεργασίας για την αντιμετώπιση των ρατσιστικών εγκλημάτων

Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με ψηφιακό οικοδεσπότη την Π.Ε.Δ. Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης

Ολοκληρώθηκε η 4η Συνεδριακή Διάσκεψη της Κ.Ε.Δ.Ε. με ψηφιακό οικοδεσπότη την Π.Ε.Δ.…

Ανάβουν τσιγάρο από 8 χρονών!

Ένας στους έξι μαθητές της Α’ και Β’ Γυμνασίου (ηλικίας 12-14 ετών)…

Πτώση Canadair: Έρευνα για τα αίτια – «Πλέγμα πολλών δυσκολιών για τους πιλότους»

Τι λένε ειδικοί για τη μοιραία πτώση του Canadair

Τσίπρας για νέα μέτρα: Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται σε σαμποτέρ του εμβολιασμού

Table of Contents Hide Τσίπρας για νέα μέτρα: Ο κ. Μητσοτάκης μετατρέπεται…

Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

  Επιπλέον 200 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση μικρομεσαίων τουριστικών επιχειρήσεων

Γλυκά Νερά: Ούτε ένα δείγμα DNA στα νύχια της 20χρονης Καρολάιν

Το εξαιρετικά σπάνιο στοιχείο για τα εγκληματολογικά χρονικά