Ερώτηση της Μαρίας Αντωνίου για την μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση αποφάσεων παραχώρησης ξυλείας στους δασικούς συνεταιρισμούς Καστοριάς

 

Με Ερώτηση που κατατέθηκε προς τον αρμόδιο Υπουργό Εσωτερικών, η Μαρία Αντωνίου επισημαίνει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα ερωτηματικά και οι διαμαρτυρίες των δασικών συνεταιρισμών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς σχετικά με τις αποφάσεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που αφορούν την παραχώρηση δασικών εκτάσεων προς υλοτόμηση και απόληψη.

 

Συγκεκριμένα, εκτός της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην έκδοση των συγκεκριμένων αποφάσεων, παραμένουν ασαφή και αδιευκρίνιστα τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η κατανομή της ποσότητας ξυλώδους όγκου στον κάθε δασικό συνεταιρισμό.

 

Ακολουθεί η Ερώτηση:

 

Προς: Τον Υπουργό Εσωτερικών, κ. Αλέξανδρο Χαρίτση

 

Θέμα: «Ερωτηματικά και καταγγελίες για τις αποφάσεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για την παραχώρηση ξυλείας στους δασικούς συνεταιρισμούς της Π.Ε. Καστοριάς»

 

Κύριε Υπουργέ,

 

Το τελευταίο χρονικό διάστημα πληθαίνουν τα ερωτηματικά και οι διαμαρτυρίες των δασικών συνεταιρισμών της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς σχετικά με τις αποφάσεις του Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας που αφορούν την παραχώρηση δασικών εκτάσεων προς υλοτόμηση και απόληψη.

 

Συγκεκριμένα, εκτός της μεγάλης καθυστέρησης που παρατηρείται στην έκδοση των συγκεκριμένων αποφάσεων, παραμένουν ασαφή και αδιευκρίνιστα τα κριτήρια βάσει των οποίων γίνεται η κατανομή της ποσότητας ξυλώδους όγκου στον κάθε δασικό συνεταιρισμό.

 

Οι δασικοί συνεταιρισμοί της Π.Ε. Καστοριάς καταγγέλλουν ότι οι συγκεκριμένες αποφάσεις του Συντονιστή αντιβαίνουν στις αρχές της χρηστής διοίκησης, της ισότητας και της αναλογικότητας, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι ποσότητες ξυλείας που παραχωρούνται είναι δυσανάλογες τόσο του αριθμού των μελών όσο και της υλικοτεχνικής υποδομής του κάθε δασικού συνεταιρισμού.

 

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η από 21-2-2019 αίτηση του Δασικού Συνεταιρισμού Βιτσίου προς την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας, η οποία ζητά τη μεταρρύθμιση της απόφασης του Συντονιστή ως προς την ποσότητα ξυλείας που του παραχωρήθηκε προς υλοτόμηση.

 

 

Επειδή, παραμένουν ασαφή τα κριτήρια βάσει των οποίων αποφασίζεται από το Συντονιστή η κατανομή του ξυλώδους όγκου στους δασικούς συνεταιρισμού της Π.Ε. Καστοριάς, την ίδια ώρα που πληθαίνουν οι διαμαρτυρίες για προνομιακή μεταχείριση ορισμένων δασικών συνεταιρισμών έναντι άλλων.

 

Επειδή, η καθυστέρηση έκδοσης των εν λόγω αποφάσεων αλλά και οι μικρές και δυσανάλογες ποσότητες ξυλείας που παραχωρούνται στους δασικούς συνεταιρισμούς σε πολλές περιπτώσεις δεν επαρκούν για να καλύψουν τις ανάγκες των μελών τους, οι περισσότεροι εκ των οποίων βιοπορίζονται από τη δραστηριότητα αυτή, μη ασκώντας άλλο επάγγελμα.

 

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

 

  1. Ποια είναι τα κριτήρια και η διαδικασία βάσει των οποίων αποφασίζεται από το Συντονιστή η κατανομή της ποσότητας ξυλείας στους Δασικούς Συνεταιρισμούς της Π.Ε. Καστοριάς προς υλοτόμηση και απόληψη και για ποιο λόγο παρατηρείται η σημαντική αυτή καθυστέρηση στην έκδοση των εν λόγω αποφάσεων;
  2. Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε προκειμένου να αποκαταστήσετε τις όποιες αδικίες παρατηρούνται και καταγγέλλονται ως προς την κατανομή        της ποσότητας  ξυλείας στους δασικούς συνεταιρισμούς της Π.Ε.Καστοριάς;
  3. Παρακαλώ όπως μου καταθέσετε την πρόταση της Διεύθυνσης Δασών               Καστοριάς καθώς και την απόφαση του Συντονιστή Αποκεντρωμένης            Διοίκησης Ηπείρου – Δυτικής Μακεδονίας για την κατανομή της ξυλείας στους    Δασικούς Συνεταιρισμούς της Π.Ε. Καστοριάς

Η Ερωτώσα και Αιτούσα Βουλευτής

Μαρία Β. Αντωνίου

 

You May Also Like

Ενημέρωση από την Ε.Ο.Γ. και τη NAFA για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον κλάδο της γούνας

Ενημέρωση από την Ε.Ο.Γ. και τη NAFA για τις παγκόσμιες εξελίξεις στον…

Καστοριά: Έκλεψαν σόμπα που προοριζόταν για οικογένεια σε ανάγκη!

‘Eκκληση για μια μεταχειρισμένη σόμπα πετρελαίου.

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Άψογη η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου του νοσοκομείου

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Άψογη η λειτουργία του εμβολιαστικού κέντρου του νοσοκομείου

Ξεδιπλώνεται σταδιακά το Εορταστικό Πρόγραμμα 8με8 του Δήμου Καστοριάς

Ξεδιπλώνεται σταδιακά το Εορταστικό Πρόγραμμα 8με8 του Δήμου Καστοριάς

9 τροχαία ατυχήματα με 2 νεκρούς το Σεπτέμβριο στη Δυτική Μακεδονία

Μηνιαίος απολογισμός στα θέματα οδικής ασφάλειας της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Δυτικής…

Δήμος Γρεβενών: “Φτιάξε το δικό σου λίπασμα στην αυλή του σπιτιού σου” – Νέα δωρεάν διανομή 86 καινούργιων κομποστοποιητών από την Υπηρεσία Καθαριότητας

  Δήμος Γρεβενών: “Φτιάξε το δικό σου λίπασμα στην αυλή του σπιτιού…

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί σε δασική περιοχή της Καστοριάς για παράβαση της νομοθεσίας περί ναρκωτικών και περί όπλων

Συνελήφθησαν δύο αλλοδαποί σε δασική περιοχή της Καστοριάς για παράβαση της νομοθεσίας…

Συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου – 2 θέματα για την Π.Ε. Καστοριάς

Έχοντας υπόψη τις διατάξεις των άρθρων 167 και 185 του Νόμου 3852/10,…

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στη λίμνη Ορεστιάς από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς

Μεσοχειμωνιάτικες Καταμετρήσεις Υδρόβιων Πουλιών στη λίμνη Ορεστιάς από την Εταιρία Προστασίας Περιβάλλοντος…