Με βάση τους ελέγχους που έγιναν το διάστημα από 11 έως 16 Δεκεμβρίου

Φθηνότερο κατά 1,29% σε σχέση με το 2016, εκτιμάται το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με δειγματοληπτικό έλεγχο που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της ΕΣΕΕ κατά την περίοδο 11 έως 16 Δεκεμβρίου 2017.

Σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, το χριστουγεννιάτικο οικογενειακό τραπέζι (6-8 ατόμων) θα κοστίσει εφέτος 149,02 ευρώ έναντι 150,96 ευρώ που κόστιζε πέρυσι και 147,39 ευρώ το 2015, την ίδια ακριβώς περίοδο, με το ίδιο ακριβώς καλάθι προϊόντων.

Η καταγεγραμμένη, σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016, υποχώρηση κατά 1,94 ευρώ (που αντιστοιχεί σε ποσοστιαία μείωση 1,29%), αποδίδεται κυρίως στην πτωτική τάση των Λαχανικών και Φρούτων (-4,32%), αλλά και σε εκείνη των διάφορων προϊόντων Super Market (-3,72%).

Ειδικότερα, μικρή μείωση καταγράφει η κατηγορία των Κρεατικών (δειγματοληψία από Βαρβάκειο αγορά), με κυριότερα χαρακτηριστικά τη στασιμότητα των τιμών του αρνιού και της γαλοπούλας, ενώ η φθηνότερη τιμή του χοιρινού (-5,26%) είναι εκείνη που συμπιέζει προς τα κάτω το κόστος για τους καταναλωτές.

Παράλληλα, θετική εξέλιξη συνιστά η τάση συρρίκνωσης των τιμών σε προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό κυρίως από τα Super Market (-3,72%), με τα αλκοολούχα ποτά να σημειώνουν την κυριότερη πτωτική μεταβολή, ακολουθούμενα από το ελαιόλαδο και τη φέτα.

Όπως και το 2016, έτσι και τη φετινή εορταστική περίοδο η κατηγορία των Γλυκών/Εδεσμάτων σημειώνει μεν άνοδο (1,36%), σε επίπεδα όμως χαμηλότερα από τα περυσινά.

Κυριότερη ερμηνεία του φαινομένου αποτελεί η αύξηση σε διεθνές επίπεδο των τιμών βουτύρου, εξαιτίας του περιορισμού της παραγωγής σε ολόκληρη την Ευρώπη, ήδη από την άνοιξη του τρέχοντος έτους. Όπως γίνεται εύκολα αντιληπτό η παραπάνω δυσμενής εξέλιξη επηρέασε άμεσα τις εγχώριες επιχειρήσεις και δη τα ζαχαροπλαστεία και τους φούρνους, κυρίως όσον αφορά στις τιμές των κουραμπιέδων. Εντούτοις, όπως αποτυπώνεται και στα αποτελέσματα της έρευνας, η συντριπτική πλειοψηφία των εν λόγω επιχειρήσεων μετακύλησε σε μικρό μόνο ποσοστό τις επιβαρύνσεις στην τελική τιμή διάθεσης των προϊόντων τους.

Οι εκτιμήσεις για βελτίωση του τζίρου του μηνός Δεκεμβρίου 2017 σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2016 κατά περίπου 1,5%, αποδίδονται στη γενική ανοδική πορεία της ιδιωτικής καταναλωτικής δαπάνης από την αρχή του έτους (Α΄ εννιάμηνο 2017/2016: +0,6%). Η επαναφορά του κύκλου εργασιών των καταστημάτων λιανικής το φετινό Δεκέμβριο στα επίπεδα του αντίστοιχου μήνα του 2014, περίπου δηλαδή στα 4,09 δις €, αντανακλά τη βελτίωση βασικών δεικτών της ελληνικής οικονομίας, μία παράμετρος όμως που θα πρέπει να μετουσιωθεί και στην ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας.

You May Also Like

Βρέθηκε στη Γαλλία η 7χρονη που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο από το Παγκράτι

Βρέθηκε στη Γαλλία η 7χρονη που είχε εξαφανιστεί τον Δεκέμβριο από το…

«Στοπ» στην πώληση αναψυκτικών στα σχολεία

Η ευρωπαϊκή βιομηχανία αναψυκτικών ανακοίνωσε ότι, θα σταματήσει την πώληση αναψυκτικών σε…

ΟΑΕΔ: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για την επιδότηση μισθών και εισφορών υπαλλήλων για 15 μήνες

ΟΑΕΔ: Αδειάζει η «κλεψύδρα» για την επιδότηση μισθών και εισφορών υπαλλήλων για…

Μετά τον διοικητή, «ξηλώθηκαν» ακόμα τέσσερις αστυνομικοί από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων

Όπως έγινε γνωστό το βράδυ της Τετάρτης, μετά τον διοικητή του τμήματος «ξηλώθηκαν» ακόμα τέσσερις αστυνομικοί από το ΑΤ Αγίων Αναργύρων. 

Κορονοϊός: Πρόταση Σαρηγιάννη για υποχρεωτικό τεστ και για τους εμβολιασμένους εργαζόμενους

Θα υπάρξουν μέτρα τοπικού χαρακτήρα, εκτιμούν οι επιστήμονες

Ουκρανία: Συνελήφθη άνδρας που χτυπούσε άγνωστές του γυναίκες στους δρόμους του Ντνίπρο

Σοκαριστικό βίντεο: Χτυπούσε με μανία γυναίκες στο δρόμο!

Ζεστό χρήμα με το νέο επίδομα θέρμανσης: Αποζημίωση για τζάκια, ηλεκτρικά καλοριφέρ και φυσικό αέριο

Ζεστό χρήμα με το νέο επίδομα θέρμανσης: Αποζημίωση για τζάκια, ηλεκτρικά καλοριφέρ…

Κοινή δημοσκόπηση σε Ελλάδα και Τουρκία: «Μπορούμε να λύσουμε τις διαφορές με διάλογο και συνεννόηση»

Οι Έλληνες και Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο…

Σ. Λαβρόφ: Δεν θα επιτρέψουμε στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα

“Η Ρωσία δεν θα επιτρέψει στην Ουκρανία να έχει πυρηνικά όπλα“