Οι Έλληνες και Τούρκοι πολίτες πιστεύουν ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών μπορούν να λυθούν με διάλογο και συνεννόηση, σύμφωνα με δημοσκόπηση.

Η πλειονότητα των πολιτών των δύο χωρών «εξακολουθούν να προκρίνουν την επίλυση των διμερών διαφορών με ειρηνικά μέσα», συνάγεται από τη δεύτερη κοινή δημοσκόπηση στην Ελλάδα και την Τουρκία που πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο του 2021 -η πρώτη έγινε τον Φεβρουάριο του 2021-, με τη συμμετοχή Ελλήνων και Τούρκων πολιτών, και διεξήχθη από δύο εταιρείες δημοσκοπήσεων, την ελληνική MRB και την τουρκική KONDA.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΛΙΑΜΕΠ για τα αποτελέσματα της εν λόγω δημοσκόπησης, το 62,2% των Ελλήνων και το 57,7% των Τούρκων ερωτηθέντων συγκλίνουν με τη θέση ότι «οι ελληνοτουρκικές διαφορές μπορούν να επιλυθούν με διάλογο και συνεννόηση».

Και στις δύο χώρες «παραμένει αξιοσημείωτη η δυσπιστία ως προς τον μεσολαβητικό ρόλο που μπορεί να παίξει ο διεθνής παράγοντας για την επίλυση των διμερών διαφορών».

Υποχώρηση παρουσιάζει στην εν λόγω δεύτερη δημοσκόπηση η αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση που χαρακτήριζαν την τουρκική κοινή γνώμη κατά τη δημοσκόπηση του Φεβρουαρίου 2021.

Απαισιόδοξοι οι Τούρκοι για την πορεία της χώρας τους
Ενώ τον Φεβρουάριο, το 78,5% των Τούρκων θεωρούσαν ότι η χώρα τους είναι μια περιφερειακή δύναμη στο πολιτικό και οικονομικό πεδίο, τον Δεκέμβριο του 2021 το ποσοστό αυτό πήγε στο 63,8%.

Παράλληλα, ενισχύεται η απαισιοδοξία για τη γενική πορεία της χώρας, με το 67% των Τούρκων να δηλώνουν ότι τα πράγματα πηγαίνουν αρκετά έως πολύ άσχημα στη χώρα τους, έναντι 62,5% που δήλωσαν το ίδιο τον Φεβρουάριο.

Η κοινή δημοσκόπηση είναι προϊόν της ερευνητικής σύμπραξης της διαΝΕΟσις, του ΕΛΙΑΜΕΠ και του Istanbul Policy Center (IPC).

Το ερωτηματολόγιο ήταν κοινό σε Ελλάδα και Τουρκία, ενώ μεγάλο μέρος των ερωτήσεων παρέμεινε το ίδιο, ώστε είτε να επιβεβαιωθούν οι τάσεις που αποτυπώθηκαν στην πρώτη δημοσκόπηση, είτε να επισημανθούν οι δυναμικές πιθανών αλλαγών.

πηγη:https://www.iefimerida.gr/

You May Also Like

Τρόμος στη Θεσσαλονίκη: Αγοράκι 2,5 ετών έμεινε κλειδωμένο σε αμάξι για μισή ώρα [βίντεο]

Αγοράκι 2,5 ετών έμεινε κλειδωμένο σε αμάξι για μισή ώρα [βίντεο]

ΗΠΑ: Ανθρωποκυνηγητό σε Νέα Υόρκη και Ουάσιγκτον για τον «serial killer» των αστέγων

Οι δήμαρχοι της Νέας Υόρκης και της Ουάσιγκτον ζήτησαν από τους άστεγους…

Ψήφισμα συνεδρίου ΕΝΠΕ: «Η νέα Περιφερειακή Διακυβέρνηση θα πρέπει να διαθέτει κανονιστική αυτονομία στα θέματα ευθύνης της»

 Αλλαγή του διοικητικού μοντέλου της χώρας, μετεξέλιξη της Περιφερειακής Αυτοδιοίκησης σε Περιφερειακή…

Τι χρώμα έχει η ημερομηνία που γεννήθηκες; Δες τι σημαίνει για το χαρακτήρα σου!

Τι χρώμα έχει η ημερομηνία που γεννήθηκες; Δες τι σημαίνει για το…

Ερώτηση για τις αποζημιώσεις σε μηδική, φακές, ρεβίθια και σιτηρά κατέθεσε η Ολυμπία Τελιγιορίδου

Ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Σκρέκας για λογαριασμούς ρεύματος: Η επιστροφή 60% αφορά και όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές

Δεν έχει σημασία σε ποιο όνομα είναι ο λογαριασμός του ρεύματος, αρκεί…

Επίδομα γάμου σε όλους τους ιδιωτικούς υπαλλήλους!

Επιστολή στη νέα Υπουργό Εργασίας κ. Δόμνα Μιχαηλίδου απέστειλε η Ομοσπονδία Συλλόγων Εργαζομένων στις Υπηρεσίες και το Εμπόριο

Αποκάλυψη εστιών διαφθοράς και μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων από τις Διευθύνσεις Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής και Μακεδονίας

Αποκάλυψη εστιών διαφθοράς και μεγάλων οικονομικών εγκλημάτων από τις Διευθύνσεις Σ.Δ.Ο.Ε. Αττικής…

Ενισχύεται η συνδρομή προς την Ελλάδα μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας

Εναέριες και επίγειες δυνάμεις από Τουρκία, Σερβία, Γαλλία, Ρουμανία, Σερβία