Σε ανακοίνωσή της, η Ε.Μ.Σ. εκφράζει την ανησυχία της για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση των Σκοπίων.

Η Εταιρεία Μακεδονικών Σπουδών εκφράζει την ανησυχία της για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης με την κυβέρνηση των Σκοπίων. Διαπιστώνεται βέβαια κάποια σχετική πρόοδος σε ορισμένα ζητήματα. Είναι πιθανόν το γειτονικό κράτος να αποδεχθεί την αναγκαιότητα της τροποποίησης του συντάγματός του, όπως και την ισχύ του νέου ονόματος για όλους, συμπεριλαμβανομένου και του εσωτερικού της χώρας του. Διαφαίνεται όμως ότι αυτά θα συνοδευθούν από τη συμφωνία σε ένα όνομα κοινής αποδοχής, το οποίο θα περιλαμβάνει το όνομα της Μακεδονίας με γεωγραφικό προσδιορισμό. Κατά συνέπεια, ανακύπτει το ερώτημα για το εάν η εθνική ταυτότητα και η γλώσσα των Σκοπίων θα χαρακτηρισθούν ως «μακεδονικές». Η ονομασία του κράτους και η εθνική ονομασία αποτελούν το πραγματικό όχημα του ψευδεπίγραφου «αλυτρωτισμού» των Σκοπίων, που στην πραγματικότητα είναι επεκτατισμός. Η υποχώρησή μας στο θέμα του ονόματος θα σημάνει την εκ μέρους μας αποδοχή ότι υπάρχει μακεδονικό κράτος και έθνος, το οποίο δεν μπορεί παρά να διεκδικήσει στο μέλλον το σύνολο των εδαφών, τα οποία θα θεωρεί δικά του.

Για όλα τα παραπάνω, η Ε.Μ.Σ. εμμένει στο από 16ης Ιανουαρίου 2018 Ψήφισμά της και

 

ΑΠΟΚΛΕΙΕΙ ΠΑΝΤΕΛΩΣ

 

α. Την εκχώρηση του ονόματος της Μακεδονίας με γεωγραφικό ή άλλο προσδιορισμό.

β. Την υποχώρηση της ελληνικής πλευράς για τη χρήση εκ μέρους της γείτονος χώρας εθνικής ταυτότητας και γλώσσας που να χαρακτηρίζονται ως «μακεδονικές».

 

ΖΗΤΕΙ

 

Από την ελληνική διπλωματία να απαιτήσει την απάλειψη όλων εκείνων των στοιχείων που προωθούν τον επεκτατισμό των Σκοπίων, όπως των σχετικών άρθρων του συντάγματος, βιβλίων και άλλων κειμένων, ως προϋπόθεση για την εξεύρεση τυχόν κοινά αποδεκτής λύσης στο θέμα του ονόματος.

Από την πολιτική ηγεσία της χώρας μας αναμένει να εκφέρει ενιαίο λόγο για την υπεράσπιση των Δικαίων της Μακεδονίας.

 

ΤΟ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

 

 

Σε σχετικές δηλώσεις του ο Πρόεδρος της Εταιρείας κ. Βασίλειος Ν. Πάππας μεταξύ άλλων δήλωσε: Η Ε.Μ.Σ. εν όψει της έντονης επαναδραστηριοποίησης της διαπραγμάτευσης του θέματος των Σκοπίων, ανακοινώνει τις πάγιες θέσεις της, όπως αυτές διατυπώθηκαν στο Ψήφισμα της 16/1/2018 και επαναλαμβάνει, ότι θεωρεί κυρίαρχο το ζήτημα του ονόματος του γειτονικού κράτους, στο οποίο, για κανένα λόγο δεν πρέπει να περιλαμβάνεται το όνομα της Μακεδονίας.

You May Also Like

Μητσοτάκης: «Ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της να αφορά πρωτίστως τη νέα γενιά»

Μητσοτάκης: «Ανάπτυξη για όλους και το μέρισμα της να αφορά πρωτίστως τη…

Κτηματολόγιο: Ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν -Έρχονται προσλήψεις ΑΣΕΠ

Κτηματολόγιο: Ποιες υπηρεσίες θα παρέχονται δωρεάν -Έρχονται προσλήψεις ΑΣΕΠ

Ρωσία: Μητέρες και σύζυγοι στρατιωτών καλούν τον Πούτιν να μη στέλνει τους άνδρες «στη σφαγή»

Χωρίς την κατάλληλη εκπαίδευση, επίστρατοι καλούνται να κάνουν τη δουλειά κομάντο

Επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά και στα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν από 1η Ιουλίου στις πτήσεις εξωτερικού στο επόμενο τετραήμερο!

Επίσκεψη του Νίκου Χαρδαλιά και στα 18 αεροδρόμια της χώρας που ανοίγουν…

Νέος νόμος φέρνει μεγάλες αλλαγές για τα κατοικίδια

Νέος νόμος φέρνει μεγάλες αλλαγές για τα κατοικίδια

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ

Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα για την έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση 718,65€ για…

Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ραντεβού για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον ΟΑΕΔ

  Ηλεκτρονικές υπηρεσίες και ραντεβού για την εξυπηρέτηση των πολιτών από τον…

ΗΠΑ: Επάνοδος των ρωσόφιλων τρολ με φόντο τις ενδιάμεσες εκλογές

Αυτή τη φορά η στόχευση των ψηφοφόρων γίνεται μέσω μικρότερων κοινωνικών δικτύων…

Ράμα: Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν λύνουν το πρόβλημα – Δείτε την Ελλάδα

Ράμα: Τα πυροσβεστικά αεροπλάνα δεν λύνουν το πρόβλημα – Δείτε την Ελλάδα

Γάζα, ώρα μηδέν: Πιέσεις για κατάπαυση ενώ οι Παλαιστίνιοι απειλούνται με λιμό

Αυξάνοι τις πιέσεις τους προς τον Νετανιάχου οι Αμερικανοί με φόντο τη δραματική ανθρωπιστική κατάσταση