Ε.Ε.: Προτεραιότητα η ασφάλεια των εμβολίων

Η προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης είναι «η ασφάλεια των εμβολίων» τόνισε η Στέλλα Κυριακίδου κατά την τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων Υπουργών Υγείας. «Πρέπει να είναι σαφές σε όλους ότι όλα τα εμβόλια θα αξιολογηθούν για την ασφάλεια, την ποιότητα και την αποτελεσματικότητά τους. Αυτός είναι ο τρόπος που μπορούμε να πείσουμε τους πολίτες να προχωρήσουν με εμβολιασμούς. Είναι οι εμβολιασμοί που θα σώσουν ζωές και όχι τα εμβόλια» υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Προσέθεσε ότι η Ε.Ε. θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να προχωρήσουν οι διαδικασίες όσον αφορά στην άδεια υπό όρους, όσο το δυνατόν γρηγορότερα, όταν ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων δώσει θετική επιστημονική γνώμη.

Η κ. Κυριακίδου εστίασε επίσης στη συνεργασία μεταξύ των κρατών-μελών επισημαίνοντας ότι «χρειαζόμαστε γνήσια συνεργασία, συντονισμό και αλληλεγγύη για τον έλεγχο της πανδημίας». «Μπορούμε να το κάνουμε μαζί, άρα ας προχωρήσουμε, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα μέχρι να έχουμε ένα ασφαλές και αποτελεσματικό εμβόλιο που θα κρατήσει τους πολίτες μας ασφαλείς» κατέληξε.

«Πιο αργή, αλλά ασφαλέστερη η ευρωπαϊκή διαδικασία»

Τη θέση ότι η πιο μακρά διαδικασία έγκρισης του εμβολίου είναι η ασφαλέστερη επιλογή, είχε εκφράσει νωρίτερα, άλλωστε, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), στον απόχη της έγκρισης από τη Βρετανία, που έγινε η πρώτη χώρα της Δύσης η οποία δίνει το «πράσινο φως» για εμβολιασμούς κατά του κορωνοϊού.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την κίνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να εγκρίνει το εμβόλιο των Pfizer και BioNTech, o ΕΜΑ αναφέρει πως θεωρεί ότι η υπό προϋποθέσεις έγκριση για κυκλοφορία στην αγορά, αποτελεί τον πιο κατάλληλο ρυθμιστικό μηχανισμό, για να για να χρησιμοποιηθεί στην τρέχουσα επείγουσα ανάγκη λόγω πανδημίας.

Ο Οργανισμός συμπλήρωσε ακόμη πως η εν λόγω διαδικασία βασίζεται σε περισσότερα στοιχεία και περισσότερους ελέγχους απ’ ό,τι η κατεπείγουσα στρατηγική που επελέγη από τη Βρετανία.

Πότε θα ολοκληρωθούν οι αξιολογήσεις των εμβολίων

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τρίτη, ο ΕΜΑ είχε ανακοινώσει πως θα γνωστοποιήσει το πόρισμά της έως τις 29 Ιανουαρίου, με την Κομισιόν να διευκρινίζει πως, εφόσον δοθεί η έγκριση,  το εμβόλιο θα βγει στην αγορά λίγες ημέρες μετά.

Ο EMA ανακοίνωσε επίσης πως έχει λάβει αίτηση για άδεια διάθεσης στην αγορά του υποψήφιου εμβολίου της Moderna Inc και πως, αν τα δεδομένα είναι επαρκή, θα ολοκληρώσει την αξιολόγησή του για το εμβόλιο αυτό μέχρι τις 12 Ιανουαρίου.

Ποιοι θα εμβολιαστούν πρώτοι στη Βρετανία

Τα εμβόλια θα δοθούν κατά προτεραιότητα στους ανθρώπους στη Βρετανία ανάλογα με τον κίνδυνο που διατρέχουν, ωστόσο επιχειρησιακά πρακτικά ζητήματα μπορεί να επηρεάσουν το ποιος θα το πάρει πρώτος, όπως δήλωσε ο πρόεδρος της Κοινής Επιτροπής Εμβολιασμού και Ανοσοποίησης στη χώρα.

Η μεγαλύτερη προτεραιότητα θα δοθεί στους ενοίκους και το προσωπικό των οίκων ευγηρίας και θα ακολουθήσουν αυτοί που είναι ηλικίας άνω των 80 ετών και οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης με την COVID-19.

Pfizer και BioNTech ζήτησαν έγκριση και στην Ευρώπη

Σημειώνεται ότι οι εταιρείες Pfizer και BioNTech κατέθεσαν την Τρίτη αίτηση στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων για την υπό όρους έγκριση του εμβολίου τους. Σχετικό αίτημα έχουν υποβάλει και στις αρμόδιες αρχές των ΗΠΑ.

Οι δύο εταιρείες ανακοίνωσαν στις 18 Νοεμβρίου τα τελικά αποτελέσματα της τρίτης φάσης δοκιμών του εμβολίου τους κατά της COVID-19, σύμφωνα με τα οποία αυτό είναι κατά 95% αποτελεσματικό στην πρόληψη της μόλυνσης, χωρίς να έχει προκαλέσει σοβαρές παρενέργειες.

Επιπλέον, η αμερικανική Moderna Inc. κατέθεσε τη Δευτέρα τα απαραίτητα στοιχεία για το εμβόλιο mRNA που ανέπτυξε, στους ελεγκτικούς φορείς ΗΠΑ, Ευρώπης και Βρετανίας, ζητώντας τη χορήγηση άδειας επείγουσας χρήσης του.

Σε εξέλιξη είναι η προετοιμασία των μονάδων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και στην Ελλάδα.

με πληροφορίες από Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ

.kathimerini.gr

You May Also Like

Η Αντιδημαρχία Τουρισμού-Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καστοριάς εκφράζει τη βαθιά θλίψη για το θάνατο του Κωνσταντίνου Λιόγα

Η Αντιδημαρχία Τουρισμού-Πολιτισμού & Διεθνών Σχέσεων του Δήμου Καστοριάς εκφράζει τη βαθιά…

Ημερίδα από τον Σύλλογο Αιμοδοσίας, Πολιτισμού και Περιβάλλοντος Ν. Καστοριάς “η Μελωδία της Καρδιάς”

“Αιμοδοσία και δωρεά μυελού των οστών. Δωρεά αιμοπεταλίων και προσέλκυση νέων αιμοδοτών”

Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης για σύνταξη φακέλων και Μελετών για Υδατοδρόμια στις λίμνες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Έγκριση Προγραμματικής Σύμβασης για σύνταξη φακέλων και Μελετών για Υδατοδρόμια στις λίμνες της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας

Όλη η Καστοριά μια γιορτή σε μία ονειρική βραδιά για την αλλαγή του χρόνου

Όλη η Καστοριά μια γιορτή σε μία ονειρική βραδιά για την αλλαγή…

Συλλήψεις πέντε ατόμων στη Δυτική Μακεδονία για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών και περί αλλοδαπών

Συλλήψεις πέντε ατόμων στη Δυτική Μακεδονία για παραβάσεις των νόμων περί ναρκωτικών…

Ζήσης Τζηκαλάγιας: Έμπρακτο ενδιαφέρον Μητσοτάκη και Ν.Δ για την Καστοριά

«Ο πρωθυπουργός επιβεβαίωσε πως γνωρίζει τα θέματα που μας απασχολούν»

Η Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στον Άγιο Νικάνορα Καστοριάς

Η Σύναξη της Παναγίας της Τριχερούσας στον Άγιο Νικάνορα Καστοριάς

Το Ανοιξιάτικο Bazaar της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καστοριάς (φωτογραφίες)

Το Ανοιξιάτικο Bazaar της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καστοριάς (φωτογραφίες)

Σημαντικές αλλαγές στο τελωνειακό καθεστώς εισαγωγής γουναρικών στη Ρωσία

Μετά από πολύ μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες που ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του…