Ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας , Θεόδωρος Καρυπίδης υποδέχθηκε την Πέμπτη ( 24/9 ) το μεσημέρι όχι στο γραφείο του αλλά στην Περιφερειακή Ενότητα Καστοριάς , τους Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που εκλέχθηκαν από τις πρόσφατες εκλογές της 20ης Σεπτέμβρη στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, προκειμένου να συζητηθούν τα ζητήματα της  περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας που αφορούν μεταξύ άλλων στην ενέργεια, την παιδεία και την υγεία. Η επιλογή του μέρους συνάντησης η Καστοριά έχει να κάνει σύμφωνα πάντα με τα λεγόμενα του κ. Καρυπίδη στο μοντέλο που έχει χαράξει και θέλει να συνεχίσει η Περιφέρεια που είναι η περιφερειακή συνείδηση κάτι που έχουμε δει αρκετές φορές από την περιφέρεια με περιφερειακά συμβούλια να πραγματοποιούνται και εκτός Κοζάνης που είναι η έδρα της Περιφέρειας.

 

Ο Περιφερειάρχης, αφού ενημέρωσε τους βουλευτές για όλα τα κρίσιμα θέματα που απασχολούν τους τέσσερις νομούς της Δυτικής Μακεδονίας μέσα σε ενωτικό κλίμα ζήτησε τη βοήθειά τους για να μπορέσουν όλοι μαζί με συντονισμένες ενέργειες να κερδίσουν όσα περισσότερα μπορούν για τη Δυτική Μακεδονία.

Οι βουλευτές από την πλευρά τους δεσμεύτηκαν να συνδράμουν στο έργο της Περιφέρειας και στην επικοινωνία της με το κεντρικό κράτος, στο πλαίσιο τις διεκδίκησης χαιρετίζοντας από την πλευρά τους την πολύ καλή κίνηση της Περιφέρειας για τη συνάντηση αυτή.

Στο επίκεντρο της συζήτησης για την παιδεία δεν θα μπορούσε να μη συζητηθεί το θέμα της λειτουργίας της αρχιτεκτονικής στην Καστοριά ένα θέμα το οποίο ήταν και παραμένει η σημαία του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ κατά την προεκλογική περίοδο του Σεπτεμβρίου και όπως τόνισε το βράδυ της εκλογής της η νέα βουλευτής Καστοριάς με το ΣΥΡΙΖΑ κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου θα κάνουμε τα πάντα για να φέρουμε την Αρχιτεκτονική στην Καστοριά.

Ο  Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας ενημέρωσε μεταξύ άλλων τους βουλευτές για  το ειδικό τιμολόγιο της ΔΕΗ την τροπολογία που είναι έτοιμη και  το σχέδιο νόμου.  Περιφερειάρχης και Βουλευτές δήλωσαν αποφασισμένοι να  κάνουν πράξη την Περιφερειακή συνείδηση προκειμένου να αντιμετωπίσουν από κοινού τα προβλήματα της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Η Βουλευτής Καστοριάς του ΣΥΡΙΖΑ Ολυμπία Τελιγιορίδου μετά τη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη δήλωσε για το θέμα της Αρχιτεκτονικής αλλά και για το θέμα της συνάντησης τα εξής ‘’ Είχαμε μια πρώτη συνάντηση οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας με τον περιφερειάρχη τον κ. Καρυπίδη. Η συνάντηση αυτή σηματοδοτεί την αρχή μιας συνεργασίας των βουλευτών της περιοχής μας με δεδομένου ότι είμαστε αποφασισμένοι πως τα προβλήματα στην περιφέρειά μας είναι κοινά και θα αντιμετωπίσουμε από κοινού τα προβλήματα αυτά έχοντας όλη μας περιφερειακή συνείδηση. Προφανώς ο κάθε νομός έχει τα δικά του ζητήματα. Από σήμερα όμως αρχίζει μια προσπάθεια για μια κοινή πορεία ώστε να είναι δυναμική η παρουσία μας και πιο δυναμική η διεκδίκηση μας. Τα προβλήματα που τέθηκαν αφορούν και τους τέσσερις νομούς και ελπίζουμε ότι θα συνεχιστεί μια καλή συνεργασία , ώστε και σε συνεννόηση με την περιφερειακή διοίκηση να προτάξουμε αυτά που μας αφορούν για να αρχίσουμε άμεσα και γρήγορα να δίνουμε λύσεις. ‘’

Για τα θέματα που απασχόλησαν τη συνάντηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Θεόδωρο Καρυπίδη η κ. Τελιγιορίδου ανέφερε ‘’ Καταρχήν συζητήσαμε για το θέμα της ΔΕΗ και για το μειωμένο τιμολόγιο. Μιλήσαμε όσο αφορά για την Καστοριά και για προβλήματα που αφορούν τον πρωτογενή τομέα και το ζήτημα της αρχιτεκτονικής. Είμαστε αποφασισμένοι όλοι μαζί να τα διεκδικήσουμε μέσα σε ένα συνολικότερο συνδυασμό και όσο αφορά την γεωργία και την κτηνοτροφία στην περιοχή μας και όσο αφορά την απόφαση του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας , αλλά το κύριο θέμα που τέθηκε αναλυτικά είναι το μειωμένο τιμολόγιο για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.’’

Για το ότι πραγματοποιήθηκε η συνάντηση στην πόλη της Καστοριάς και αν αυτό σηματοδοτεί κάτι η κ. Τελιγιορίδου τόνισε ‘’ Ήταν μια πρωτοβουλία που κάναμε για να δείξουμε ότι δεν είναι το κέντρο μόνο η Κοζάνη αλλά όπως είπα και πριν υπάρχει περιφερειακή συνείδηση και όλοι οι νομοί Κοζάνη, η Φλώρινα , Καστοριά και τα Γρεβενά πρέπει να έχουν μια ισότιμη ανάπτυξη ανάλογα με το συγκριτικό τους πλεονέκτημα. ‘’

Στις δηλώσεις τους οι υπόλοιποι βουλευτές ανέφεραν επιγραμματικά τα εξής:

‘’ Αυτή είναι η αντίληψη μας  ότι όχι ένα κέντρο αλλά πολλά κέντρα, διακυβέρνηση ανοιχτή, με ανοιχτούς ορίζοντες  και ανοιχτά μυαλά’’ σημείωσε από την πλευρά του ο Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Μίμης Δημητριάδης.

Την ανάγκη να υπάρχουν  κοινοί βηματισμοί, περιφερειακή συνείδηση και συνεργασία με τον Περιφερειάρχη επεσήμανε ο Βουλευτής Φλώρινας του  ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Σέλτσας

Ο Βουλευτής Γρεβενών του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Μπγιάλας σημείωσε χαρακτηριστικά ‘’ τα ζητήματα της περιφέρειας πρέπει να τα παλέψουμε ενωμένοι για να μπορέσουμε να έχουμε αποτελέσματα’’.

Ο Βουλευτής Κοζάνης του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ντζιμάνης επεσήμανε  ‘’ αυτό είναι ένα δείγμα ότι σκεφτόμαστε να λειτουργήσουμε σε επίπεδο περιφέρειας συνολικά όλοι οι βουλευτές, να αποκτήσουμε περιφερειακή συνείδηση ούτως ώστε ενωμένοι να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε θέματα που αφορούν τη Δυτική Μακεδονία συνολικά και όχι ο καθένας ξεχωριστά μόνο για το νομό του ‘’ .

Ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Κοζάνης Γιάννης Θεοφύλακτος χαιρέτισε την συνάντηση η οποία, όπως είπε, ‘’ συμβολίζει την ενότητα μας και τη θέληση μας να κινηθούμε στην κοινοβουλευτική μας θητεία  με περιφερειακή συνείδηση και να αντιμετωπίσουμε τα κοινά ζητήματα που ταλανίζουν  και δίνουν και αναπτυξιακή τροχιά στην Περιφέρεια μας να τα αντιμετωπίσουμε με ενότητα ‘’ .

Στην συνάντηση παρόντες ήταν έξι από τους επτά Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας, ενώ δεν παρέστη ο Βουλευτής Κοζάνης Θέμης Μουμουλίδης, ο οποίος έλειπε στην Αθήνα έχοντας υποχρεώσεις.

 

Θεόδωρος Καρυπίδης: ‘’ Εγκλημάτησαν και είπαν ψέματα όλοι ‘’

Στο επίκεντρο της συζήτησης για την παιδεία βρέθηκε το θέμα της λειτουργίας της αρχιτεκτονικής στην Καστοριά.  ‘’ Υπάρχει ομόφωνη άποψη και ταύτιση ότι το δικαιούται η Καστοριά και θα  προσπαθήσουμε από κοινού να το υλοποιήσουμε ‘’ , δήλωσε  ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θεοδωρος Καρυπίδης. Επειδή πλέον έχουμε περάσει στο αυτοδιοίκητο του Πανεπιστημίου με τις πρυτανικές αρχές, πρόσθεσε, έχει ήδη γίνει η συζήτηση στη λεπτομέρεια της με τον Πρύτανη και υπάρχει ταύτιση απόψεων ‘’ ότι πλέον η Καστοριά δικαιούται την αρχιτεκτονική και θα προταθεί να πάει σε λειτουργία  και ίδρυση. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε  και στο Υπουργείο με τον νέο Υπουργό και ελπίζω ότι θα έχουμε αίσιο τέλος ‘’ , ενώ συνέχισε μιλώντας ακόμη μία φορά με σκληρή γλώσσα για το πώς και για πιο λόγο η σχολή χάθηκε από την Καστοριά λέγοντας ‘’ Μιλάμε για μία σχολή η οποία εγκλημάτησαν όλοι. Και μάλιστα είπαν και πολλά ψέματα όλοι. Ενώ η κοινωνία πίστεψε, δημιούργησαν μια προσδοκία στην κοινωνία που το τριτοβάθμιο αυτό ίδρυμα δεν το θέλει για τις γκαρσονιέρες αλλά το θέλει για την πολιτισμική της αναφορά, για την κουλτούρα της περιοχής και την γνώση. Γιατί εδώ είναι οι δυνατότητες της αρχιτεκτονικής. Αν μιλούσαμε για κάποιο άλλο τμήμα μπορεί και εγώ να είχα την ένστασή μου. Η Καστοριά είναι μια περιοχή με τα Βυζαντινά της μνημεία , με έναν ιδιαίτερο ρυθμό στις κατασκευές όπου θα πρέπει να προσεχθούν αυτά τα μνημεία και να προσελκύσουν όχι μόνο επιστήμονες , αλλά και επισκέπτες στην λογική εξέλιξη των πραγμάτων. Και η αρχιτεκτονική της Καστοριάς θα δημιουργήσει μια επιπρόσθετη δυναμική στον ευαίσθητο χώρο των Βαλκανίων που έχουν κοινούς ρυθμούς στα οικήματα. Ήδη υπήρξε μια συζήτηση και με τον περιφερειάρχη της Κορυτσάς ότι υπάρχει ενδιαφέρον και από τις γείτονες χώρες σε περίπτωση που έχουμε μια τέτοια σχολή στην εξέλιξη της να έχουμε και φοιτητές από κει.’’

Για τη συνάντηση με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δυτικής Μακεδονίας ο κ. Καρυπίδης ανέφερε ‘’ Είχαμε μια ουσιαστική και γόνιμη συζήτηση με τους νεοεκλεγέντες βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Βάλαμε όλα τα ζητήματα της περιφέρειας στο τραπέζι. Ενημέρωσα τους βουλευτές ποια είναι τα προτάγματα μας και οι σχεδιασμοί μας στο άμεσο και στο μεσοπρόθεσμο διάστημα. Έχουμε ταύτιση απόψεων στα ζητήματα που αναπτύξαμε και προεκλογικά και συνεχίζουν και αποτελούν σημαία, αδιαπραγμάτευτα ζητήματα και προτάγματα όπως είναι ο δημόσιος χαρακτήρας ηλεκτρικής ενέργειας, τα νερά μας και γενικά τα αγαθά που ανήκουν στην περιοχή μας. Το δεύτερο και μεγάλο ζήτημα που ήταν και δέσμευση διεκδίκησης από μεριάς μου, το ειδικό τιμολόγιο, υπάρχει ομοφωνία. Τους ενημέρωσα για την τροπολογία που είναι έτοιμη και το σχέδιο νόμου, όπως επίσης και εμπεριστατωμένη μελέτη η οποία είναι εδώ και πολλούς μήνες στα χέρια του πρωθυπουργού. Επίσης συζητήσαμε για τα θέματα της παιδείας. Με πρώτο θέμα την Αρχιτεκτονική σχολή της Καστοριάς όπου εκεί υπάρχει ομόφωνη άποψη και ταύτιση ότι το δικαιούται η Καστοριά και θα προσπαθήσουμε να το υλοποιήσουμε. Έχει ήδη γίνει συζήτηση με τον πρύτανη και έχουμε ταύτιση απόψεων ότι πλέον η Καστοριά δικαιούται την αρχιτεκτονική και θα προταθεί να πάει σε λειτουργία και ίδρυση. Τα υπόλοιπα θα τα συζητήσουμε και στο υπουργείο με τον νέο υπουργό και ελπίζω θα έχουμε αίσιο τέλος. Επίσης συζητήσαμε για τα θέματα των νοσοκομείων και πάνω απ όλα υπάρχει και μια κίνηση συνισταμένη, ότι πρέπει πλέον να ξεπεράσουμε τις όποιες αγκυλώσεις είχαν δρομολογηθεί επί σειρά ετών με διαχωρίστηκες γραμμές, να εδραιώσουμε και να κάνουμε πράξη την περιφερειακή συνείδηση διότι δεν μπορούμε να πηγαίνουμε στην Αθήνα να διεκδικούμε πράγματα ο καθένας για την περιφερειακή του ενότητα και να είμαστε ανακόλουθοι σε επίπεδο περιφέρειας.’’

Τέλος, ας ελπίσουμε ότι αυτή η πολύ καλή κίνηση από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει και συνέχεια διεκδικώντας όλοι ενωμένοι ότι καλύτερο για τους τέσσερις νομούς της Περιφέρειας.

[td_block_video_youtube playlist_title=”” playlist_yt=”HQhW0qdmtB8,Wk76TRtjR60″ playlist_auto_play=”0″]
Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.

Ξεκίνησαν οι Μικροβιολόγοι την σύμβαση με τον ΕΟΠΥΥ.