Ζεστό χρήμα με το νέο επίδομα θέρμανσης: Αποζημίωση για τζάκια, ηλεκτρικά καλοριφέρ και φυσικό αέριο

Πλήρης αλλαγή του σχεδιασμού για το επίδομα θέρμανσης. Το νέο επίδομα θα έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία και στόχευση σε σχέση με αυτό που δινόταν μέχρι σήμερα καθώς στο παιχνίδι μπαίνει και η αποζημίωση για τζάκια, ηλεκτρικά καλοριφέρ και φυσικό αέριο.

Ενώ μέχρι σήμερα επιδοτούνταν -ανάλογα με τις κλιματολογικές συνθήκες στην περιοχή όπου βρίσκεται το κάθε ακίνητο, αλλά και την επιφάνειά του- στην αγορά του πετρελαίου θέρμανσης, φέτος σχεδιάζεται πλήρης μετασχηματισμός ώστε τα νοικοκυριά να εισπράττουν “ζεστό χρήμα” για θέρμανση ανεξάρτητα από το είδος της ενέργειας που καταναλώνουν: ηλεκτρικό ρεύμα (για ηλεκτρικά καλοριφέρ, κλιματιστικά ή αντλίες θερμότητας), πετρέλαιο, φυσικό αέριο ή ακόμη και καυσόξυλα.

Τα κριτήρια

Οι κλιματολογικές συνθήκες και το εισόδημα, θα παίζουν και πάλι ρόλο στον προσδιορισμό του ποσού του επιδόματος καθώς ο στόχος είναι να καλυφθεί ένα σημαντικό μέρος της δαπάνης για τα φθηνά νοικοκυριά.

Το κυριότερο όμως είναι να μπορούν να επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά και όχι μόνο αυτά που εξακολουθούν να έχουν εγκατεστημένες δεξαμενές και καυστήρες πετρελαίου θέρμανσης.

Το νέο επίδομα βρίσκεται, σύμφωνα πάντοτε με πληροφορίες, στο στάδιο του σχεδιασμού.

Δεδομένου ότι ο χειμώνας πλησιάζει -σε 10 ημέρες ξεκινάει και η φετινή σεζόν του πετρελαίου θέρμανσης- οι αποφάσεις θα πρέπει να έχουν ληφθεί μέσα στις επόμενες εβδομάδες, ενώ θα πρέπει να δεσμευτεί και το σχετικό κονδύλι στον κρατικό προϋπολογισμό.

Το οικονομικό βάρος θα πέσει στον προϋπολογισμό του 2020 καθώς η λογική της “προκαταβολής” θα παραμείνει.

Τα δικαιολογητικά

Βέβαια, στη συνέχεια θα δοθεί ένα χρονικό περιθώριο στους καταναλωτές να αποδείξουν ότι προχώρησαν στην δαπάνη για θέρμανση. Αυτό είναι και το πιο δύσκολο κομμάτι του σχεδιασμού. Με το πετρέλαιο θέρμανσης, η αγορά και η πληρωμή του καυσίμου μπορούσε να αποδειχθεί εύκολα μέσω του ηλεκτρονικού συστήματος.

Το μόνο που χρειαζόταν ήταν ο καταναλωτής να δώσει τον αριθμό μετρητή του ρολογιού της ΔΕΗ.

Με το φυσικό αέριο ή το ρεύμα, θα πρέπει να βρεθεί τρόπος μεταφοράς των στοιχείων των λογαριασμών που εκδίδονται από τις εταιρείες ενώ στα καυσόξυλα προφανώς θα αναζητηθούν οι αποδείξεις λιανικής.

Η προσκόμιση δικαιολογητικών σε “χάρτινη μορφή” έχει ούτως ή άλλως αποκλειστεί ως ενδεχόμενο καθώς και λόγω της πανδημίας αλλά και λόγω της προσπάθειας να περιοριστούν οι μετακινήσεις και εκ του σύνεγγυς συνεργασίες, ο τρόπος υπολογισμού αλλά και διάθεσης του επιδόματος θα πρέπει να είναι απλώς και -το κυριότερο- ηλεκτρονικός.

Το πιθανότερο είναι ότι θα σχεδιαστεί μια νέα ηλεκτρονική πλατφόρμα μέσω της οποίας θα γίνει όλη η διαδικασία.

ΠΗΓΗ:www.dikaiologitika.gr

You May Also Like

Τραμπ για επίθεση Ρωσίας σε Κίεβο: «Βλαδίμηρε, σταμάτα!»

Το μήνυμα του προέδρου των ΗΠΑ μετά τους ρωσικούς σφοδρούς βομβαρδισμούς στο Κίεβο

Ο Πατρινός γιατρός που σώζει ζωές στις εμπόλεμες ζώνες του πλανήτη

Ο Δημήτρης Γιαννούσης είναι χειρουργός και, εδώ και μία δεκαετία, ταξιδεύει σε…

Ο Σασμός στον Alpha έχει προκαλέσει σεισμό στο Twitter και η Τζομπανάκη κάνει πανικό (photos)

Table of Contents Hide Τι σημαίνει, όμως, σασμός;Το story:Σασμός το βιβλίοΣασμός και…

Ελλάδα: Ηλεκτρονικά διόδια και πληρωμή με το…χιλιόμετρο!

Ξεκίνησε το ηλεκτρονικό εισιτήριο στα μέσα μεταφοράς ενώ ο υπουργός ανακοίνωσε και…

Αυτά είναι όλα τα κόμματα που θα κατέβουν στις εκλογές

Δεκαεννέα κόμματα και πέντε συνασπισμοί κομμάτων δήλωσαν τελικά συμμετοχή στις εκλογές της…

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Έχω να ανέβω τον ισόβιο Γολγοθά στον οποίο με έχει υποβάλει η Έφη Κακαράντζουλα»

Ιωάννα Παλιοσπύρου: «Έχω να ανέβω τον ισόβιο Γολγοθά στον οποίο με έχει…

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ 2021

ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΓΓΕΓΡΑΜΜΕΝΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΟΑΕΔ – ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΣ  2021

Σάνεν Ντόχερτι: Οι φωτογραφίες από την τελευταία εμφάνισή της

Ο αποχαιρετισμός της Τζένι Γκαρθ και της Τόρι Σπέλινγκ

Υπεγράφη η Σύμβαση για τη δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ από τη Βουλή στο νοσοκομείο «Σωτηρία» ύψους 8 εκ. ευρώ

Υπεγράφη η Σύμβαση για τη δωρεά 50 κλινών ΜΕΘ από τη Βουλή…