Ο Μενέλαος Ράπτης μιλάει στο kathimerini.gr για τη συμμετοχή του σε ερευνητική ομάδα της NASA

Ένας 19χρονος από τη Θεσσαλονίκη στη NASA – «Η επιτυχία είναι 99% προσπάθεια και 1% ευφυΐα»

Μπορεί να είναι μόλις 19 ετών, ωστόσο έχει ήδη πραγματοποιήσει σημαντικά βήματα στον τομέα της αστροφυσικής. Εγινε δεκτός με πλήρη υποτροφία στο κορυφαίο κολέγιο αστροφυσικής Franklin & Marshall, αρίστευσε στο πρώτο εξάμηνο και, τώρα, επιλέχθηκε από τη NASA προκειμένου να συμμετάσχει σε ερευνητική ομάδα που ασχολείται με την ανάλυση των δεδομένων που στέλνει το διαστημικό τηλεσκόπιο James Webb.

Ο λόγος για τον Μενέλαο Ράπτη από τη Θεσσαλονίκη ο οποίος, όπως ανέφερε στο kathimerini.gr, «μαγνητίστηκε» από τις θετικές επιστήμες σε πολύ μικρή ηλικία.

«Στην έκτη δημοτικού ο πατέρας μου μου χάρισε το πρώτο μου τηλεσκόπιο. Με αυτό πέρασα ώρες παρατηρώντας τον ουρανό. Πρόκειται για πολύ τρυφερές στιγμές που μου έχουν μείνει χαραγμένες. Από τις παρατηρήσεις άρχισαν να μου δημιουργούνται ερωτήσεις που νομίζω έχουμε όλοι μας. Μέχρι που εκτείνεται το διάστημα, αν υπάρχει εξωγήινη ζωή κ.ά. Το ενδιαφέρον μου για τις θετικές επιστήμες ενισχύθηκε περισσότερο με τη συμμετοχή μου σε διάφορους διαγωνισμούς, κυρίως φυσικών επιστημών. Για παράδειγμα στην Πρώτη Γυμνασίου είχα συμμετάσχει σε έναν διαγωνισμό του Ευρωπαϊκού Διαστημικού Οργανισμού (ESA) στον οποίο είχα κάνει μία απεικόνιση του διαστήματος στο μέλλον και είχα κατακτήσει την πρώτη θέση ως ο νεότερος πρεσβευτής του διαστήματος στην Ευρώπη. Το 2017 είχα βραβευθεί από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας για συμμετοχή σε μία ολυμπιάδα ρομποτικής στο Μεξικό» περιέγραψε.

Ένας 19χρονος από τη Θεσσαλονίκη στη NASA – «Η επιτυχία είναι 99% προσπάθεια και 1% ευφυΐα»-1

Ο 19χρονος Μενέλαος σημείωσε πως εκτός από την αστροφυσική, έχει μεγάλη αγάπη για την ποίηση και τη ζωγραφική. «Το αγαπημένο μου σημείο είναι όταν μετατρέπω ένα χόμπι μου σε εργασία. Γι’ αυτό και συμμετείχα σε διαγωνισμούς ρητορικής τέχνης, ποίησης και ζωγραφικής. Οι ασχολίες μου με βοήθησαν να χτίσω ένα πολύ καλό βιογραφικό και να γίνω δεκτός με πλήρη υποτροφία στο κολέγιο αστροφυσικής Franklin & Marshall» τόνισε.

Στη συνέχεια ήρθε η συμμετοχή σε ερευνητική ομάδα της NASA.«Μόλις ολοκλήρωσα τον Δεκέμβριο το πρώτο ακαδημαϊκό εξάμηνο, ο καθηγητής μου, υπεύθυνος του τμήματος αστρονομίας και φυσικής του κολεγίου, με έκρινε ως τον πιο ικανό για να συμμετάσχω σε έρευνα σχετικά με το James Webb. Είχε προηγηθεί σκληρή προετοιμασία κατά κύριο λόγο στον προγραμματισμό και την αστροφυσική. Θα είμαι ο μοναδικός από το κολέγιό μου που, σε συνεργασία με τον καθηγητή μου, θα αναλύουμε τα δεδομένα που στέλνει το διαστημικό τηλεσκόπιο και θα προχωρούμε στην εξαγωγή συμπερασμάτων. Βέβαια τα δεδομένα που έρχονται είναι εκατομμύρια. Για παράδειγμα υπάρχει περίπτωση να ζητηθεί η εύρεση κάποιων ορισμένων χημικών στοιχείων και χαρακτηριστικών, όπως θερμοκρασία ή φωτεινότητα, σε έναν συγκεκριμένο πλανήτη. Ίσως κληθώ να χρησιμοποιήσω την τεχνητή νοημοσύνη και άλλες μεθόδους πληροφορικής έτσι ώστε να εξάγω συμπεράσματα για το εάν ο πλανήτης μπορεί να κατοικηθεί από ανθρώπους στο μέλλον» ανέφερε ενθουσιασμένος.

Οσον αφορά το μήνυμά του στους συνομηλίκους του; Να μην το βάζουν κάτω και να κυνηγούν τα όνειρά τους. «Θεωρώ ότι η επιτυχία είναι 99% προσπάθεια και 1% ευφυΐα. Για να πετύχει κάποιος πρέπει να αγωνίζεται συνεχώς, να επιδεικνύει τις αρετές της υπομονής και της επιμονής και με την αξία της στοχοπροσήλωσης να προσπαθεί καθημερινά προκειμένου να πετύχει τους στόχους του. Να θυμούνται όλοι πως δεν είναι η Ιθάκη που μετράει αλλά το ταξίδι προς την Ιθάκη», υπογράμμισε.

 

 

You May Also Like

Ξεκίνησε η υποβολή των Μηχανογραφικών Δελτίων 2018

Οι διαδικασίες για την υποβολή του Μηχανογραφικού άρχισαν την Παρασκευή 22 Ιουνίου…

Γερμανός Πρέσβης: Γιατί δεν έστειλε η Μέρκελ συγχαρητήριο μήνυμα – «Ο Πρόεδρος επικεφαλής του κράτους»

Γερμανός Πρέσβης: Γιατί δεν έστειλε η Μέρκελ συγχαρητήριο μήνυμα – «Ο Πρόεδρος…

Β. Κικίλιας : Παρακαταθήκη για το ΕΣΥ η δουλειά που κάνουμε – Έρχεται καλοκαίρι σκληρής δουλειάς

Β. Κικίλιας : Παρακαταθήκη για το ΕΣΥ η δουλειά που κάνουμε –…

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

Κ. Μητσοτάκης: Σημαντική κατάκτηση για τους εργαζόμενους η ψηφιακή κάρτα εργασίας

ΟΑΕΔ: Οκτώ προγράμματα με 28.550 θέσεις εργασίας για ανέργους

Table of Contents Hide ΟΑΕΔ: Οκτώ προγράμματα με 28.550 θέσεις εργασίας για…

Δυσοίωνα μηνύματα για την αγορά εργασίας

Αβέβαιη παραμένει για το 2015 η προοπτική να δημιουργηθούν διατηρήσιμες συνθήκες ανάπτυξης…

Τελεσίγραφο Ρωσίας προς Ελλάδα-Επιστολή Gazprom: Έχετε 15 μέρες να πληρώνετε σε ρούβλια

Τελεσίγραφο Ρωσίας προς Ελλάδα-Επιστολή Gazprom: Έχετε 15 μέρες να πληρώνετε σε ρούβλια

Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ): Πληρωμή σε 246.529 δικαιούχους

Πράσινο φως για την πληρωμή στους δικαιούχους δόθηκε από το υπουργείο Εργασίας…

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τα σωματεία εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων σχολείων

Συνάντηση του Υπουργού Εσωτερικών με τα σωματεία εργαζόμενων στην καθαριότητα των δημόσιων…