Πότε θα δουν οι καταναλωτές χαμηλότερες τιμές στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος

Από 1η Ιουλίου αναμένεται η κυβέρνηση να θέσει σε «πάγο» την ρήτρα αναπροσαρμογής που «φουσκώνει» τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος. Το μέτρο θα μπει σε εφαρμογή παράλληλα με το πλαφόν στην χονδρεμπορική αγορά στις αρχές του επόμενου μήνα.

Όπως έχει γίνει γνωστό, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Κώστας Σκρέκας, το επόμενο άμεσο διάστημα θα φέρει στη Βουλή την ψήφιση των διατάξεων που αφορούν την επιβολή του πλαφόν (ανώτατης τιμής) στα έσοδα των ηλεκτροπαραγωγών για το ηλεκτρικό ρεύμα που πουλάν στους προμηθευτές. Αμέσως μετά θα προχωρήσει και η θέσπιση της αναστολής της ρήτρας αναπροσαρμογής.

Σύμφωνα με τα «ΝΕΑ» η ρύθμιση για το πλαφόν στη χονδρεμπορική αγορά έχει συμπεριληφθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου για την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των έργων ΑΠΕ. Το κείμενο βρίσκεται και συζητιέται στη Βουλή και αναμένεται να ψηφιστεί την ερχόμενη Τετάρτη 29 Ιουνίου.

Αμέσως μετά, όπως αναφέρουν πηγές, ο υπουργός θα εκδώσει απόφαση με την οποία θα τροποποιήσει τον Κώδικα Προμήθειας Ηλεκτρικής Ενέργειας και θα αναστείλει τη ρήτρα αναπροσαρμογής από την 1η Ιουλίου μέχρι και την 1η Ιουνίου του 2023.

Το «πάγωμα» της ρήτρας έρχεται ως απόρροια της εφαρμογής του νέου μηχανισμού παρέμβασης στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας. Ο ορισμός πλαφόν στις τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών για τις ποσότητες που πουλάνε σε συνδυασμό με τη χορήγηση κρατικών επιδοτήσεων στους λογαριασμούς αναμένεται να οδηγήσει σε μείωση και έλεγχο των τιμών της κιλοβατώρας. Άρα η ρήτρα αναπροσαρμογής, όπως εξηγούν πηγές, ουσιαστικά καθίσταται ανενεργή.

 

Σε περίπτωση ουσιωδών μεταβολών των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς π.χ. λόγω ακραίας αύξησης της τιμής του φυσικού αερίου, οι προμηθευτές ρεύματος θα ενημερώνουν τους πελάτες τους για τις μεταβολές των τιμών της κιλοβατώρας 30 ημέρες πριν τις αλλάξουν. Ουσιαστικά, οι όποιες πιθανές αυξήσεις θα περνάνε στην ανταγωνιστική χρέωση των λογαριασμών.

Μαζί με την απόφαση για την αναστολή της ρήτρας αναπροσαρμογής, ο υπουργός Κώστας Σκρέκας με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα εκδώσει και άλλη μία απόφαση με την οποία θα καθορίζει τις ανώτατες τιμές αποζημίωσης των ηλεκτροπαραγωγών. Αυτές θα αναπροσαρμόζονται κάθε μήνα ανάλογα με τη διακύμανση των τιμών της χονδρεμπορικής αγοράς ρεύματος και του φυσικού αερίου.

Το συνολικό ύψος των παρεμβάσεων για τις τιμές του ρεύματος στο δεύτερο εξάμηνο θα αγγίξει τα 3,2 δις. ευρώ. Με τα 1,6 δις. ευρώ να εξασφαλίζονται από τον μηχανισμό παρέμβασης στη χονδρεμπορική αγορά.

ΠΗΓΗ:https://www.newsbomb.gr/

You May Also Like

Ιλιγγιώδεις αυξήσεις μέχρι και στα καυσόξυλα: «Γρίφος» η θέρμανση των νοικοκυριών τον χειμώνα – Ποιος είναι ο φθηνότερος τρόπος

Table of Contents Hide Οι αυξήσεις στο πετρέλαιοΑδιέξοδο στο φυσικό αέριοΑσύμφορη η…

Πήγαν για μπάνιο αλλά… έλειπε η θάλασσα -Αμπωτη στη Χαλκιδική [βίντεο]

Τον καλό καιρό της Κυριακής χθες, σκέφτηκαν να εκμεταλλευτούν οι πολίτες και…

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Νέα μέτρα: Έρχεται η σταδιακή κατάργηση – Το σχέδιο κυβέρνησης και ειδικών

Ενδιάμεσες εκλογές στις ΗΠΑ: Επιχείρηση «επανεκκίνησης» από τον Μπάιντεν μετά την κάλπη

Εξέφρασε την πρόθεση να είναι ξανά υποψήφιος το 2024 – «Χαστούκι» στον…

Γιατί το… δικό μας Σέλας ήταν κόκκινο – Επιστήμονες του Αστεροσκοπείου εξηγούν

Οι ειδικοί του Εθνικού Αστεροσκοπείου εξηγούν τις «κινούμενες, λαμπρές, χρωματιστές ουράνιες κουρτίνες φωτός»

ΓΣΕΕ: Mισθούς πείνας φέρνουν τα έκτακτα μέτρα

ΓΣΕΕ: Mισθούς πείνας φέρνουν τα έκτακτα μέτρα

Επίσκεψη σε οδοντίατρο με rapid test για εμβολιασμένους, με μοριακό για ανεμβολίαστους

Έντονες είναι οι αντιδράσεις των οδοντιάτρων

Ανοίγουν τη Δευτέρα τα σύνορα της Ελλάδας για τους υπηκόους της Σερβίας

Οι υπήκοοι της Σερβίας θα μπορούν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα από τις…

«Δεν δέχομαι μείωση ενοικίου, δε με νοιάζει, πούλα το αμάξι σου, εγώ έχω μάθει να ζω με 5.000€ το μήνα”

«Δεν δέχομαι μείωση ενοικίου, δε με νοιάζει, πούλα το αμάξι σου, εγώ…

Δώρο Πάσχα 2021: Σε δύο δόσεις και… κομμένο, υπολογίστε το ποσό

Δώρο Πάσχα 2021: Σε δύο δόσεις και… κομμένο, υπολογίστε το ποσό