Η ΕΕ διαπραγματεύεται με άλλες δύο εταιρείες εμβόλια κατά του κορονοϊού

Τι δήλωσε στη Θεσσαλονίκη η επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου

Η αρμόδια Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων της ΕΕ, Στέλλα Κυριακίδου  κατά στη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης που διοργάνωσε απόψε ο «Κύκλος ιδεών», με θέμα: «Πώς επηρεάζει η δοκιμασία της πανδημίας τον σχεδιασμό του Συστήματος Υγείας» γνωστοποίησε  πως η ΕΕ  βρίσκεται σε διαπραγμάτευση με άλλες δύο εταιρείες- έχουν υπογραφεί συμφωνίες με έξι-για τη διασφάλιση αποτελεσματικού εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Διατυπώνοντας την πεποίθησή της ότι είναι εφικτή μια κοινή πολιτική υγείας στην ΕΕ η κ. Κυριακίδου υπογραμμίζοντας την ανάγκη συνειδητοποίησης του ηθικού διδάγματος της εποχής του κορονοϊού ότι «υγεία, κοινωνία και οικονομία είναι συγκοινωνούντα δοχεία», επισήμανε χαρακτηριστικά πως «χρειαζόμαστε περισσότερη Ευρώπη στα θέμα δημόσιας Υγείας, με απόλυτο σεβασμό πάντα στις αρμοδιότητες των χωρών μελών».

Χαρακτηρίζοντας «άνευ προηγουμένου» την κινητοποίηση και διαπραγμάτευση της ΕΕ για λογαριασμό των χωρών/μελών της σχετικά με τη διασφάλιση αποτελεσματικού και ασφαλούς εμβολίου κατά της covid-19, η κ. Κυριακίδου σημείωσε πως «η ΕΕ απέδειξε στην εποχή του κορονοϊού ότι όταν υπάρχει σύμπνοια απέναντι σε κοινούς στόχους τότε η ισχύς εν τη ενώσει είναι δεδομένη».

Η κοινοτική επίτροπος τόνισε ότι «η πανδημία ανέδειξε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο την ανάγκη για πιο ανθεκτικά συστήματα δημόσιας υγείας, περισσότερο και πιο άμεσο συντονισμό και καλύτερη προετοιμασία στην αντιμετώπιση μελλοντικών κρίσεων». Βέβαια, όπως έσπευσε να προσθέσει, καταγράφεται μεγάλη και η ανάγκη «να δούμε πώς θα αντιμετωπίσουμε ή καλύτερα πώς θα ενδυναμώσουμε στο μέλλον, διάφορες δομικές μας αδυναμίες, έτσι ώστε να μπορούμε να προστατεύουμε περισσότερο και πιο αποτελεσματικά την υγεία, έναντι μιας επόμενης πιθανής κρίσης». Είναι «ξεκάθαρο ότι χρειαζόμαστε μια ΕΕ υγείας που θα βελτιώσει τη συλλογική μας δυνατότητα έτσι ώστε να είμαστε πιο ασφαλείς στον τομέα της υγείας», σημείωσε.

Αναφερόμενη στους πυλώνες υγείας που έχει θέση η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η κ. Κυριακίδου επισήμανε ότι αυτοί συνίστανται σε ένα «συμπαγές πλαίσιο ετοιμότητας, επαγρύπνησης εκτίμησης κινδύνου, έγκαιρης προειδοποίησης και αντίδρασης, συμβαδίζοντας απόλυτα με το πλαίσιο και το σκοπό της συνθήκης και με πλήρη σεβασμό στις αρμοδιότητες των χωρών μελών σε ό,τι αφορά τις πολιτικές τους σε θέματα δημόσιας υγείας, όσο και στους τομείς οργάνωσης και υλοποίησης των παροχών υγείας, αλλά και της παροχής ιατροφαρμακευτικής φροντίδας».

Πρώτο βήμα, επισήμανε, έχει οριστεί η ενδυνάμωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας σε ό,τι αφορά τις διασυνοριακές απειλές στη δημόσια υγεία και ακολουθεί η ενδυνάμωση ακόμη περισσότερο των όρων εντολής των δύο κομβικών κέντρων-οργανισμών, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων το «Αίμα».

«Με την ενδυνάμωσή τους οι οργανισμοί αυτοί θα μπορούν να ανταπεξέρχονται ακόμη καλύτερα στις τωρινές, αλλά και μελλοντικές προκλήσεις», σημείωσε η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι «ο ρόλο τους υπήρξε και υπάρχει ολιστικά πρωταρχικής σημασίας από την πρώτη στιγμή που ξέσπασε η πανδημία του κορονοϊού».

Μεταξύ άλλων, κατά την ομιλία της η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στις βασικές παραμέτρους για μια νέα αρχή αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών στον τομέα της υγείας, που θέτει για πρώτη φορά η ΕΕ, αλλά και στο πρόγραμμα «eu. for health», που όπως εξήγησε περιλαμβάνει πολλές δράσεις για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων συνεπειών της covid-19 καθώς και μακροπρόθεσμες πρωτοβουλίες για τη βελτίωση και ενίσχυση συστημάτων δημόσιας υγείας καθώς και την υλοποίηση προγραμμάτων όπως το ευρωπαϊκό σχέδιο καταπολέμησης του καρκίνου και τη νέα φαρμακευτική στρατηγική.

Ο καθηγητής της Πολιτικής της Υγείας στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου, Ηλίας Μόσιαλος αναφέρθηκε στα διλήμματα που θα τεθούν μετά την επιστροφή στην οικονομική και κοινωνική κανονικότητα που, όπως είπε «ελπίζω να γίνει μετά το καλοκαίρι».

Κατά την ομιλία του στη διαδικτυακή συζήτηση ο κ. Μόσιαλος ανέφερε ότι στην Ελλάδα υπάρχει ένας τεράστιος χώρος στον οποίο έχει χάσει τεράστιες ευκαιρίες και αυτός είναι ο τομέας της ιατρικής τεχνολογίας. Ειδικότερα για το χώρο του φαρμάκου, ο κ. Μόσιαλος επισήμανε ότι η Ελλάδα επί σειρά 10ετιών χάνει ευκαιρίες και εξήγησε «είμαστε μια χώρα που πληρώνουμε πολλά για τα φάρμακα και ταυτόχρονα είδαμε μια τρομερή αποβιομηχάνιση». Σημείωσε, ότι ενώ στο τέλος της 10ετίας του 1990 ποσοστό άνω του 75% των φαρμάκων στην Ελλάδα ήταν εσωτερικής παραγωγής, είτε από διεθνείς, είτε από εσωτερικές εταιρείες, φτάσαμε τα τελευταία χρόνια να είναι λιγότερο από 20%.

Ο κ. Μόσιαλος συμπλήρωσε πως «εδώ υπάρχουν τεράστιες δυνατότητες, αλλά για να περάσουμε σε τεχνολογικές παρεμβάσεις νέου τύπου και επενδύσεις νέου τύπου χρειαζόμαστε το Τεχνολογικό Πάρκο και την ενίσχυση των επιστημονικών ιδρυμάτων».

 

newsbeast.gr

You May Also Like

Αποκλειστική συνέντευξη της επικεφαλής επιστήμονος του ΠΟΥ: «Ακραίο μέτρο τα lockdowns για φτωχούς και ευάλωτους» ΥΓΕΙΑ

Αποκλειστική συνέντευξη της επικεφαλής επιστήμονος του ΠΟΥ: «Ακραίο μέτρο τα lockdowns για…

Η άσκηση στα χρόνια του κορωνοϊού. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Η άσκηση στα χρόνια του κορωνοϊού. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Τσιόδρας: Ποιες ομάδες ασθενών κινδυνεύουν περιοσσότερο σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία

Τσιόδρας: Ποιες ομάδες ασθενών κινδυνεύουν περιοσσότερο σύμφωνα με τα νεότερα στοιχεία

Καστοριά: Απεβίωσε 89χρονη, θετική στον κορωνοϊό

Καστοριά: Απεβίωσε 89χρονη, θετική στον κορωνοϊό

Προειδοποίηση Τζανάκη: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα – Αποκλιμάκωση μετά τις 20 Μαρτίου

Προειδοποίηση Τζανάκη: Μπορεί να δούμε και 3.000 κρούσματα – Αποκλιμάκωση μετά τις…

Παγώνη: Aπαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 αν χρειαστεί

Παγώνη: Aπαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 8 αν χρειαστεί

Καπραβέλος: Ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες – Πάμε προς τα βράχια

Καπραβέλος: Ή θα εμβολιαστούμε όλοι μαζί ή θα ζήσουμε τραγωδίες – Πάμε…

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 1152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ: 1152 νέα κρούσματα του νέου ιού στη χώρα

Συνεχίζονται οι Δωρεάν έλεγχοι rapid test από ΚΟΜΥ Καστοριάς

Συνεχίζονται οι Δωρεάν έλεγχοι rapid test από ΚΟΜΥ Καστοριάς

Προειδοποίηση ΕΟΔΥ: «Ο ΠΟΥ δεν κήρυξε τέλος της πανδημίας» – Ποια μέτρα παραμένουν

Τονίζει πως «ο κορωνοϊός εξακολουθεί να αποτελεί απειλή»