Η Κίνα βάζει (κυριολεκτικά) στα τρένα της… φτερά!

Το Πεκίνο επενδύει σε νέες τεχνολογίες προκειμένου να βελτιώσει το (ήδη πρωτοποριακό) σιδηροδρομικό δίκτυο της χώρας. Μια από αυτές αφορά την προσθήκη πτερυγίων στα βαγόνια προκειμένου με την αεροδυναμική πίεση που αναπτύσσεται γίνονται πιο ελαφρά και οι συρμοί πιο γρήγοροι Protagon Team 28 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021, 19:17 Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζονται συνεχώς νέα μοντέλα τρένων που λειτουργούν με διαφόρων ειδών επαναστατικές τεχνολογίες οι οποίες τους επιτρέπουν να κινούνται με ταχύτητες πολλαπλάσιες από αυτές των πιο γρήγορων συμβατικών τρένων.

Η Κίνα είναι ιδιαίτερα δραστήρια σε αυτό τον τομέα και όπως αναφέρουν σε δημοσίευμα τους οι Times του Λονδίνου έχει εγκριθεί  πρόγραμμα κατασκευής μιας νέας γενιάς τρένων το οποίο έχει λάβει την κωδική ονομασία CR450. Στο πλαίσιο αυτού του προγράμματος έχει αναπτυχθεί μια νέα μέθοδος αύξησης της ταχύτητας των συμβατικών τρένων.

Σε τρένα υψηλής ταχύτητας θα τοποθετούνται μηχανισμοί ανύψωσης των βαγονιών. Σε κάθε βαγόνι θα τοποθετούνται πέντε «φτερά» τα οποία θα ανυψώνουν το τρένο με τρόπο τέτοιο ώστε να μειώνουν το βάρος του με αποτέλεσμα να αυξάνεται η ταχύτητα του. Οι εμπνευστές του συστήματος αναφέρουν ότι με τον τρόπο αυτό μπορεί να μειώνεται κατά 30% το βάρος ενός τρένου επιτρέποντας του έτσι να κινηθεί με ταχύτητες 450 χλμ./ώρα. Λένε επίσης ότι αυτή η μέθοδος μειώνει σημαντικά την καταπόνηση και γενικότερη αντοχή των τροχών γεγονός που περιορίζει την ανάγκη της συντήρησης τους και αυξάνει την διάρκεια της ζωής τους γεγονός ευεργετικό και στο συνολικό κόστος λειτουργίας των τρένων.

Κινεζική υπερταχεία στο σταθμό του Πεκίνου. Το ταξίδι προς τη Σαγκάη σε 3 αντί για 4,5 ώρες! «Τα υψηλής ταχύτητας τρένα με φτερά ανύψωσης είναι μια καινοτομία στον αεροδυναμικό σχεδιασμό συμβατικών τρένων και με αυτόν τον τρόπο μειώνεται η κατανάλωση ενέργειας και τα λειτουργικά κόστης» αναφέρουν οι ερευνητές σε δημοσίευση τους στην επιθεώρηση «Acta Aerodynamica Sinica».

Τα σημερινά συμβατικής τεχνολογίας τρένα υψηλής ταχύτητας στην Κίνα κινούνται με ταχύτητες 350 χλμ./ώρα. Αν η νέα μέθοδος αποδειχθεί λειτουργική και ασφαλής τα τρένα αυτά θα μπορούν να ταξιδέψουν από το Πεκίνο στη Σαγκάη σε τρεις ώρες αντί για τις 4,5 ώρες που κάνουν σήμερα. Τα τρένα υψηλής ταχύτητας στη Βρετανία κινούνται με ταχύτητες περίπου 200 χλμ./ώρα. Η Κίνα έχει βάλει στο σιδηροδρομικό της δίκτυο και τα τρένα μαγνητικής αιώρησης (maglev) που κινούνται με ταχύτητες 600 χλμ./ώρα. Ακολουθήστε το Protagon στο Google News text Είναι ήπια η Omicron και μας χαλάει τα δραματικά ρεπορτάζ Πηγή: Protagon.gr

You May Also Like

Γερμανία: Στο 69% η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου ενόψει χειμώνα

Στο 69% έχει φθάσει η πληρότητα των δεξαμενών φυσικού αερίου της Γερμανίας…

Ρωγμές στην ευρωπαϊκή ενότητα

Η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει τη χειρότερη ενεργειακή κρίση που έχει γνωρίσει εδώ…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει την Ελλάδα

Μαρία Ζαχάροβα: Οι πικάντικες φωτογραφίες της καλλονής του Ρωσικού Υπουργείου που κράζει…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…

Ρεάλ Μαδρίτης: Η τρομερή τεχνολογία με το τείχος που αλλάζει ύψος και κάνει άλματα στις προπονήσεις

Στη Ρεάλ εξασκούνται στις στατικές φάσεις με την τελευταία λέξη της τεχνολογίας,…

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα

Οι διασώστες χρειάστηκαν τέσσερις ώρες για να φτάσουν στο θύμα Ένα φριχτό…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Αυτοκτόνησε ο πρώην ιδιοκτήτης του θρυλικού «Studio 54» Μαρκ Φλέϊσμαν

O Μαρκ Φλέϊσμαν ανέλαβε την διεύθυνση του «Studio 54» από το 1980 εώς και…