Chinese President Xi Jinping, right, and Russian President Vladimir Putin talk to each other during their meeting in Beijing, China, Friday, Feb. 4, 2022. Putin on Friday arrived in Beijing for the opening of the Winter Olympic Games and talks with his Chinese counterpart Xi Jinping, as the two leaders look to project themselves as a counterweight to the U.S. and its allies. (Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP)

Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού άνθρακα με σημαντική έκπτωση

Οι αποστολές άνθρακα από τη Ρωσία προς την Κίνα αυξάνονται, παρόλο που οι συνολικές αποστολές προς την Κίνα έχουν μειωθεί, σύμφωνα με νέα στοιχεία της S&P Global Market Intelligence.

Οι ρωσικές θαλάσσιες παραδόσεις άνθρακα προς την Κίνα αυξήθηκαν κατά 55% σε 6,2 εκατ. τόνους τις πρώτες 28 ημέρες του Ιουνίου σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, έδειξε η βάση δεδομένων Commodities at Sea της S&P. Τον Μάιο, οι ρωσικές θαλάσσιες προμήθειες προς την Κίνα αυξήθηκαν επίσης κατά 20% σε ετήσια βάση σε 5,5 εκατομμύρια τόνους.

Η εγχώρια παραγωγή στην Κίνα έχει επίσης αυξηθεί. Τα τελευταία στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας της Κίνας έδειξαν ότι μεταξύ Ιανουαρίου και Μαΐου, η παραγωγή ακατέργαστου άνθρακα αυξήθηκε κατά 10,4% σε ετήσια βάση σε 1,81 δισ. τόνους, ενώ οι εισαγωγές μειώθηκαν σε περίπου 96 εκατομμύρια τόνους – μειωμένες κατά 13,6% σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν.

“Παρά τη χαμηλότερη ζήτηση και την υψηλότερη εγχώρια παραγωγή άνθρακα, η Κίνα αγοράζει σημαντικά περισσότερο ρωσικό άνθρακα από τον Μάιο του 2022”, δήλωσε στο CNBC ο αναπληρωτής διευθυντής της S&P Global Market Intelligence Pranay Shukla.

Η Κίνα συνεχίζει να αγοράζει ποσότητες ρεκόρ ρωσικού άνθρακα με σημαντική έκπτωση
Πηγή: CNBC

“Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η Ρωσία έχει προσφέρει πολύ μεγάλες εκπτώσεις σε σχέσεις με τις διεθνείς τιμές άνθρακα”.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παγκόσμιος παραγωγός και εξαγωγέας άνθρακα. Αλλά μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, η Μόσχα έχει αναγκαστεί να πωλεί άνθρακα με έκπτωση, αφού χώρες όπως η Ιαπωνία απαγόρευσαν τις ρωσικές εισαγωγές.

“Οι συνολικές εισαγωγές άνθρακα στην ηπειρωτική Κίνα ήταν χαμηλότερες λόγω της μειωμένης ζήτησης εξαιτίας της εφαρμογής του lockdown σύμφωνα με την αυστηρή πολιτική “μηδενικής COVID”, δήλωσε ο Shukla.

“Επιπλέον, υπεύθυνες ήταν και οι διεθνείς τιμές άνθρακα που σημείωσαν ρεκόρ, καθώς και η αύξηση της εγχώριας παραγωγής άνθρακα στην Κίνα”.

Αντίστοιχα, τα στοιχεία της S&P έδειξαν ότι οι ρωσικές θαλάσσιες μεταφορές άνθρακα προς την Κίνα τον Μάρτιο μειώθηκαν κατά 40% σε ετήσια βάση, καθώς τα κρούσματα της Omicron έλαβαν χώρα στην Κίνα, προτού ανακάμψουν τον Απρίλιο, καθώς άρχισαν οι εκπτώσεις στον ρωσικό άνθρακα.

Συνολικά, η S&P Global Market Intelligence αναμένει ότι οι παγκόσμιες αποστολές άνθρακα από τη Ρωσία θα αυξηθούν το δεύτερο τρίμηνο, παράλληλα με τις αποστολές από την Ινδονησία, έναν άλλο σημαντικό εξαγωγέα άνθρακα.

Ξεχωριστά, ο Shukla δήλωσε ότι όλα τα μάτια θα είναι τώρα στραμμένα στην Κίνα, για να δούμε αν θα αυξήσει τις εισαγωγές άνθρακα καθώς η οικονομία ανοίγει ξανά και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί λόγω κορονοϊού χαλαρώνουν.

Η μεγαλύτερη ζήτηση για άνθρακα από την Κίνα θα μπορούσε να ωθήσει τις τιμές του άνθρακα προς τα πάνω, προσθέτοντας στον ήδη αυξανόμενο παγκόσμιο πληθωρισμό.

“Η αγορά θα παρακολουθεί πολύ προσεκτικά τη ζήτηση του τρίτου τριμήνου από την Κίνα, καθώς μια αύξηση της ζήτησης εδώ θα μπορούσε να δει τις διεθνείς τιμές του άνθρακα να αυξάνονται σε δυσθεώρητα επίπεδα”, δήλωσε ο Shukla.

Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων δείχνουν ότι η Ινδονησία, η Ρωσία και η Μογγολία είναι πλέον οι κορυφαίοι εξαγωγείς άνθρακα προς την Κίνα, με την Αυστραλία, που κάποτε ήταν ο σημαντικότερος προμηθευτής, να έχει εκτοπιστεί, αφού η Κίνα επέβαλε περιορισμούς στον αυστραλιανό άνθρακα το 2020.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

Ηλεκτρικό ρεύμα: Πώς θα πάρετε την επιδότηση

Οι αιτήσεις αναμένεται να ξεκινήσουν μετά τις 14 Ιουνίου – Ποιοι είναι…

Μπάλλος – Λέκκας σε ΣΚΑΪ: 30 εκατ. τόνοι νερού έπεσαν χθες στον Κηφισό – Να ξεχάσουμε ό,τι ξέραμε

«Θα έχουμε συχνότερα και μεγαλύτερα φαινόμενα σε περιοχές που δεν αναμένεται να…

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΤΟΥΡΙΣΜΟΥ

Δωρεάν είσοδος στους σπουδαστές των Σχολών Ξεναγών σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους

Μονακό: Το τετ-α-τετ και ο χορός της Άννας Βίσση με τον πρίγκιπα Αλβέρτο (vid)

H Άννα Βίσση εμφανίστηκε για πρώτη φορά στη σκηνή του «Salle des…

Saga Furs-Δημοπρασία Σεπτεμβρίου: Το Top Lot των Silverblue mink αγοράστηκε από τον κ. Γιώργο Γκόγκο από την Ελλάδα

Για λογαριασμό της Abel Furs Dubai

Προκηρύχθηκε η πλήρωση κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Προκηρύχθηκε η  πλήρωση κενών οργανικών θέσεων εκπαιδευτικού προσωπικού στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού

Κοινωφελής Εργασία: Έρχεται νέο πρόγραμμα για 36.500 ανέργους -Τα προβλήματα

Κοινωφελής Εργασία: Έρχεται νέο πρόγραμμα για 36.500 ανέργους -Τα προβλήματα