Η πανσέληνος επηρεάζει την ποιότητα του ύπνου

Από τα παλιά χρόνια οι άνθρωποι πίστευαν παραδοσιακά ότι το φεγγάρι επηρεάζει τόσο στην ψυχική διάθεση όσο και την γονιμότητα των γυναικών. Σήμερα, η θεωρία αυτή που δεν βασίζονταν παρά μόνο στις δεισιδαιμονίες των προγόνων μας, όπως νομίζαμε τουλάχιστον, φαίνεται να έχει και κάποια επιστημονική βάση.

Δύο νέες επιστημονικές μελέτες έρχονται λοιπόν να δείξουν ότι υπάρχει κάποια βάση σε αυτές τις πεποιθήσεις.

Η μία έρευνα δείχνει ότι τις μέρες πριν από την πανσέληνο οι άνθρωποι κοιμούνται λιγότερες ώρες. Παράλληλα, η δεύτερη έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι κύκλοι της εμμηνόρροιας συγχρονίζονται σποραδικά με τους κύκλους της Σελήνης.

Πώς η σελήνη επηρεάζει τον ύπνο

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την πρώτη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στις ΗΠΑ (πανεπιστήμια Ουάσινγκτον και Γιέηλ) και στην Αργεντινή (Εθνικό Πανεπιστήμιο Quilmes στο Μπουένος Άιρες), με επικεφαλής τον καθηγητή Βιολογίας Χοράσιο ντε λα Ινγκλέσια του πρώτου πανεπιστημίου, που δημοσιεύτηκε στο αμερικανικό επιστημονικό περιοδικό «Science Advances», αποδείχτηκε ότι ανάλογα με τον κύκλο του φεγγαριού διάρκειας περίπου 29,5 ημερών, επηρεάζεται και η ποιότητα του ύπνου.

Τα συμπεράσματα της μελέτης έδειξαν ότι κατά τις τρεις έως πέντε ημέρες πριν την πανσέληνο οι πιο διαφορετικοί άνθρωποι, όπως δηλαδή οι φοιτητές σε μία σύγχρονη μεγαλούπολη όπως το Σιάτλ όσο ή οι αγρότες ιθαγενείς της φυλής Κομ στη βόρεια Αργεντινή που δεν έχουν καν ηλεκτρισμό, έχουν την τάση να κοιμούνται πιο αργά και λιγότερες ώρες. Στον αντίποδα, τις ημέρες πριν τη Νέα Σελήνη, συνηθίζουν να κοιμούνται νωρίτερα και περισσότερες ώρες.

Σημειώνεται ότι, το φαινόμενο είναι πιο έντονο στα μέρη όπου δεν υπάρχει ηλεκτρικό ρεύμα, αλλά είναι αισθητό και στα μέρη με ηλεκτρισμό.

Στους περισσότερους ανθρώπους η ώρα και η διάρκεια του ύπνου διαφέρουν σημαντικά, κατά 20 έως 90 λεπτά, ανάλογα με τη φάση του φεγγαριού, κάτι που εξέπληξε τους ερευνητές, οι οποίοι δεν περίμεναν τόσο μεγάλες διακυμάνσεις.

Οι επιστήμονες ακόμη δεν έχουν μία σαφή απάντηση πού οφείλεται αυτό και ποιος βιολογικός μηχανισμός εμπλέκεται. Μία πιθανότητα είναι ότι πρόκειται για εξελικτική προσαρμογή, η οποία επέτρεψε στους προγόνους μας να αξιοποιούν το αυξημένο φως λίγο πριν την πανσέληνο για διάφορες δουλειές.

Η επιρροή του φεγγαριού στον κύκλου περιόδου

Η δεύτερη έρευνα πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Γερμανία, στις ΗΠΑ και στην Αργεντινή, με επικεφαλής τη χρονοβιολόγο δρα Σαρλότε Χέλφριχ-Φέρστερ του Πανεπιστημίου Γιούλιους-Μαξιμίλιανς του Βίρτσμπουργκ, και δημοσιεύθηκε στο ίδιο περιοδικό.

Για την διεξαγωγή συμπερασμάτων οι ερευνητές ανέλυσαν τους κύκλους περιόδου 22 γυναικών διαφορετικών ηλικιών σε κάποιες περιπτώσεις σε βάθος έως και 32 ετών. Οι γυναίκες είχαν κρατήσει σχετικό ημερολόγιο, συγκρίνοντας με τον σεληνιακό κύκλο (φάσεις του φεγγαριού).

Έτσι λοιπόν, διαπιστώθηκε ότι όσες γυναίκες είχαν περίοδο διάρκειας άνω των 27 ημερών εμφάνιζαν κατά διαστήματα συγχρονισμό με τον κύκλο του φεγγαριού.

Παράλληλα, ο συγχρονισμός ήταν μεγαλύτερος στις μακρές νύχτες του χειμώνα και όταν η Σελήνη ήταν πιο κοντά στη Γη, ενώ έτεινε να σταδιακά να χάνεται όσο οι γυναίκες μεγάλωναν και επίσης ήταν μικρότερος όταν μία γυναίκα εκτίθετο συχνότερα στο τεχνητό φως.

Στις γυναίκες κάτω των 35 ετών η έμμηνος ρύση συγχρονίζεται με την πανσέληνο ή τη Νέα Σελήνη περίπου μία στις τέσσερις φορές κατά μέσο όρο, ενώ στις γυναίκες άνω των 35 ετών μόνο μία φορά στις δέκα. Οι γυναίκες που ανήκουν στο χρονότυπο της «κουκουβάγιας (πέφτουν αργά για ύπνο και ξυπνούν πιο αργά) δεν συγχρονίζουν την εμμηνόρροιά τους σχεδόν καθόλου με το φεγγάρι.

Προηγούμενες μελέτες έχουν υποστηρίξει ότι οι γυναίκες με περίοδο πιο συγχρονισμένη με τους σεληνιακούς κύκλους έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες, ενώ οι γεννήσεις είναι πιθανότερο να συμβούν τις νύχτες της πανσελήνου και όταν υπάρχει Νέα Σελήνη.

ecozen.gr

You May Also Like

«Το Μωρό της Ρόζμαρι». Το συγκλονιστικό θρίλερ του Πολάνσκι που γέννησε μία ολόκληρη κατάρα. Οι ξαφνικοί θάνατοι μετά την προβολή της ταινίας και η δολοφονία της συζύγου του Πολάνσκι από τη σατανική συμμορία του Μάνσον

  «Το Μωρό της Ρόζμαρι». Το συγκλονιστικό θρίλερ του Πολάνσκι που γέννησε…

Ο άνθρωπος που είναι τσιγκούνης στην τσέπη, είναι και στην ψυχή…

Ο άνθρωπος που είναι τσιγκούνης στην τσέπη, είναι και στην ψυχή…

To μικρό παραθαλάσσιο χωριό της Χαλκιδικής που λατρεύουν οι Θεσσαλονικείς –Παραδεισένια νερά, υπέροχο φαγητό

Στο δεύτερο πόδι της Χαλκιδικής ένας οικισμός έχει μετατραπεί στον προορισμό όπου…

Τα πρώτα βήματα του ραδιοφώνου στην Ελλάδα. Οι συσκευές κόστιζαν μέχρι και 50.000 δραχμές και οι ακροατές έπρεπε να πληρώνουν ετήσια συνδρομή

Τα πρώτα βήματα του ραδιοφώνου στην Ελλάδα. Οι συσκευές κόστιζαν μέχρι και…

Κόβει την ανάσα: Ο οδηγός που κάνει αναστροφή στον γκρεμό

Σίγουρα ικανός αλλά και παράτολμος ο οδηγός ενός MPV που κάνει μανούβρες…

Στην Ελλάδα οι γηραιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη

Στην Ελλάδα οι γηραιότεροι δισεκατομμυριούχοι στην Ευρώπη

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο άνετο και από μεζονέτα

Νεαρός ζει σε γκαρσονιέρα 24 τετραγωνικών, αλλά το εσωτερικό της είναι πιο…

Σ. Καργάκος: «Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων μας δεν είναι η ανεργία αλλά η εργασία»

Το μεγαλύτερο πρόβλημα των νέων μας εδώ και 30 χρόνια δεν είναι…