“Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων”, δύο εικόνες αυτής σε ναούς της Καστοριάς

 

Τους εξυμνούντας τον τρισάγιον ύμνον,

Ύμνοις γεραίρειν εικός εστιν Aγγέλους.

Οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί σέβονται και τιμούν ιδιαίτερα τους αναρίθμητους Αγγέλους του Θεού, οι οποίοι είναι οργανωμένοι σε εννέα ανάλογες Τάξεις. Επ’ ονόματι των υπόψη Αγγέλων οικοδομούν ανέκαθεν ιερούς ναούς, που τους κοσμούν με σχετικές εικόνες αρκετών ομοιοθεματικών και ομοθεματικών τύπων και μορφών. Στους εν λόγω ομοιοθεματικούς εικονιστικούς τύπους περιλαμβάνεται κι αυτός που φέρει την ονομασία “Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων” (= Η σύναξη των πιστών προς τιμήν των αναρίθμητων Αγγέλων), και που είναι (ο τύπος), κατά γενική παραδοχή, εμπνευσμένος, εντυπωσιακός κι ελκυστικός.

Η αναφερόμενη εικαστική παράσταση “Η Σύναξις των Μυρίων Αγγέλων” παρουσιάζει και προβάλλει μία ευάριθμη ομάδα ορθοστεκούμενων πτερωτών Αγγέλων, και απαντάται σε αρκετές παραλλαγές. Οι κυριότερες απ’ αυτές τις παραλλαγές εμφανίζουν δύο Αγγέλους να ανακρατούν εμπρός και στο μέσον της ομάδας τους ένα μετάλλιο (: στρογγυλός δίσκος) με την αγία μορφή του Χριστού αγιογραφημένη επ’ αυτού.

Εικόνες με θέμα τη Σύναξη των Μυρίων Αγγέλων υπάρχουν σε μερικούς ναούς της Καστοριάς. Φωτογραφίες δύο εξ αυτών των εικόνων, που βρίσκονται αντιστοίχως στους ναούς Αγίου Ιωάννου Προδρόμου συνοικίας Απόζαρι, και Αγίου Ανδρέα συνοικίας Ντολτσού, δημοσιεύονται εδώ, μαζί με ανάλογες ομοθεματικές και συναφείς τους παραστάσεις.

Το παρόν κείμενο θα κλείσει με την πληροφορία, ότι, κατά τη βυζαντινή εποχή, η εορτή της “Συνάξεως των Αγίων Αγγέλων” «ετελείτο ένδον του Μαρτυρίου της αγίας Αναστασίας εν της Δομνίκου», και ότι έξω από τα τείχη της πόλεως Πισσινούντος Γαλατίας (κεντρική Μικρά Ασία) υπήρχε κατά τον 6ο αιώνα ένας ναός των Μυριαγγέλων, που ήταν ονομαστός για τα θαύματα που γίνονταν εκεί.

 

Γιώργος Τ. Αλεξίου

 

You May Also Like

Ι.Μ. Καστοριάς: Πανηγυρικοί εορτασμοί για τον Άγιο Ιάκωβο τον εκ Καστορίας

Ι.Μ. Καστοριάς: Πανηγυρικοί εορτασμοί για τον Άγιο Ιάκωβο τον εκ Καστορίας

Στο Άργος Ορεστικό το Final Four του Πρωταθλήματος Εφήβων ΕΚΑΣΔΥΜ 2023-2024

Επίκεντρο του αναπτυξιακού μπάσκετ της Δυτικής Μακεδονίας θα γίνει ο Δήμος Άργος…

Καταγγελία για περιστατικά βανδαλισμού στο Άργος Ορεστικό

Στο Κλειστό Γήπεδο Μπάσκετ και την Εύξεινο Λέσχη

Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις προστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδη

    Τουλάχιστον 15 εκατομμύρια ευρώ για επενδύσεις προστασίας από τα έντονα…

ΚΚΕ-ΤΕ Καστοριάς Βοΐου: Ανακοίνωση προς αποκατάστασης της αλήθειας

Αναφορικά με τις δηλώσεις του κ. Θωμά Μόσχου

Συναντήσεις του Δημάρχου Καστοριάς στην Αθήνα με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, τον Δήμαρχο Πειραιά και θεσμικούς φορείς

Συναντήσεις του Δημάρχου Καστοριάς στην Αθήνα με τους Υπουργούς Προστασίας του Πολίτη και Παιδείας, τον Δήμαρχο Πειραιά και θεσμικούς φορείς

Παράταση προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη του συνόλου της Π.Ε. Καστοριάς (συμπεριλαμβανομένης και της περιοχής των Τ.Κ. Δισπηλιού, Μαυροχωρίου και Πολυκάρπης Δήμου Καστοριάς της Π.Ε. Καστοριάς)

  Παράταση προθεσμιών υποβολής αντιρρήσεων κατά του περιεχομένου του αναρτημένου Δασικού Χάρτη…