Φωτογραφία που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα και εικονίζει μητέρα-πρόσφυγα από τη Συρία και οι κόρες της στον προσφυγικό καταυλισμό στην Ειδομένη. Το 2013 η Ρουμάνα φωτογράφος Μιχαέλα Νόροκ (Mihaela Noroc) παράτησε τη δουλειά της και επένδυσε τις οικονομικές της σε ένα ιδιαίτερο πρότζεκτ με τίτλο “The Atlas of Beauty” που στόχο έχει να αυξήσει την ανεκτικότητά μας απέναντι στο διαφορετικό και τους ξένους πολιτισμούς. ‘Εως σήμερα έχει φωτογραφίσει γυναίκες σε όλες τις ηπείρους εκτός από την Ανταρκτική, σε 50 χώρες: σε φαβέλες της Βραζιλίας, σε σκληρές γειτονιές της Κολομβίας, σε απομακρυσμένες περιοχές του Αφγανιστάν, σε ένα τζαμί στο Ιράν, στα οροπέδια του Νεπάλ, στη Βόρεια Κορέα, στο Δάσος του Αμαζονίου, στους προσφυγικούς καταυλισμούς στα σύνορα της Ελλάδας, αλλά και στο κέντρο της Νέας Υόρκης, σε αριστοκρατικά προάστια της Οξφόρδης, στην Κωνσταντινούπολη, την Αθήνα, τους Δελφούς και ουκ έσται τέλος στη λίστα. Τρίτη 2 Αυγούστου 2016. ΑΠΕ-ΜΠΕ/Μihaela Noroc /Μihaela Noroc

Από την Αμαζονία ως το Παρίσι και από την Τεχεράνη ως τη Γουατεμάλα, απλές καθημερινές γυναίκες είναι πολύ ομορφότερες από κάθε celebrity και μοντέλο.

Κατά πάσα πιθανότητα θα έχει συμβεί και σε εσάς: να συναντήσετε γυναίκες πανέμορφες που όμως δεν στάθηκαν ποτέ σε αυτό. Τα πρώτα παραδείγματα που μου έρχονται στο μυαλό από τη δική μου διαδρομή είναι μια ηλικιωμένη κυρία στην Κάλυμνο, ιδιοκτήτρια ενός ζαχαροπλαστείου, μια πνευμονολόγος και ένα στέλεχος πολιτιστικού Ιδρύματος. Γυναίκες των οποίων η ομορφιά σου κόβει την ανάσα, γυναίκες που γίνονται ακόμα πιο όμορφες γιατί ξέρουν πως έχουν πολύ περισσότερα να δώσουν και δεν αυτοπροσδιορίζονται μόνο από την εξωτερική τους εμφάνιση, ούτε τις αφορούν οι ινσταγκραμικές ιαχές και οι καρδούλες (ή οι πωλήσεις).

Το πρότζεκτ Τhe Atlas of beauty της φωτογράφου Μικαέλα Νόροκ εξυμνεί τον  πυρήνα της πραγματικής ομορφιάς όπου και αν βρίσκεται αποδεικνύοντας πως μακριά από τα στάνταρ των social media και των ΜΜΕ η ομορφιά κρύβεται στη διαφορετικότητα. «Μπορείς να την εντοπίσεις στην Αφρική ή στην Ευρώπη, σε ένα χωριό ή σε έναν ουρανοξύστη, σε ένα χαμόγελο, σε μια κίνηση, σ’ ένα έντονο βλέμμα, στις ρυτίδες, ή σε μία ιστορία» έχει δηλώσει η φωτογράφος σε συνέντευξή της.

Η Μικαέλα ταξιδεύει ανά τον κόσμο καταγράφοντας με τον φακό της τις άπειρες εκδοχές της ομορφιάς. Έχει φωτογραφίσει και έχει ακούσει τις ιστορίες πάνω από 2.000 γυναικών– ιστορίες που αποτυπώθηκαν σε μεγάλο βαθμό στο εκπληκτικό της βιβλίο Atlas of Beauty. Η ίδια συνεχίζει το ταξίδι της και μάλιστα έχει βρεθεί σε πολύ δύσκολες συνθήκες και χώρες για μία γυναίκα, έχοντας δε πλέον και την κόρη της, τη μικρή Ναταλία, μαζί.

Μάλιστα, αν επισκεφθεί κανείς τον λογαριασμό της στο Instagram διαπιστώνει πόσο διαφορετικά μπορεί να λειτουργήσει το μέσο. Γιατί η Μικαέλα παράλληλα με τις εικόνες της σημειώνει και δυο λόγια για την ιστορία αυτών των γυναικών, χαρτογραφώντας στην ουσία με τον δικό της μοναδικό τρόπο το τι σημαίνει να είσαι γυναίκα σήμερα. Ας δούμε μερικές από τις πολύτιμες ιστορίες της.

-Η Τζορτζιάνα από τη Ρουμανία

«Οι γυναίκες αποτελούν την πλειοψηφία των ανθρώπων που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή στον τομέα της υγείας, διεθνώς. Για εμένα είναι οι ηρωίδες του 2020, μαζί με τους άνδρες συναδέλφους τους.

Φωτογράφισα την Τζορτζιάνα μερικές μέρες πριν στο Iasi, στη Ρουμανία. Ως γιατρός σε επείγοντα περιστατικά έχει δει τα πάντα. Παιδιά να πεθαίνουν όταν ήταν η μόνη που έπρεπε να ανακοινώσει τα δυσάρεστα νέα στους γονείς. Έχασε φίλους και συναδέλφους όταν έπεσε ένα ελικόπτερο. Ήταν μάρτυρας στην κόλαση του 2020, δουλεύοντας σε εντατικές μονάδες ειδικές για τον Covid19. Παρότι βίωσε τόσο πόνο, κατόρθωσε να σώσει εκατοντάδες ζωές. Κι αυτό της έδωσε δύναμη να συνεχίσει. Είμαι σίγουρη ότι το 2021 θα είναι μια καλύτερη χρονιά για την ανθρωπότητα. Κι αυτό γιατί ο κόσμος έχει ακόμα ήρωες σαν την Τζορτζιάνα. Είναι ώρα να τους δείξουμε περισσότερο σεβασμό και να τους ακούμε».

-Η Μαρζιέ από το Ιράν

«Η Μαρζιέ είναι μία από τις πιο δυνατές γυναίκες που έχω συναντήσει. Οδηγούσε στο Ισφαχάν, στο Ιράν, πρις 8 χρόνια όταν δυο άντρες που επέβαιναν σε μοτοσικλέτα πλησίασαν το αμάξι της. Ο ένας από αυτούς πέταξε οξύ στο πρόσωπο της και έπειτα διέφυγαν.

Η Αστυνομία δεν τους έπιασε ποτέ παρότι ο δρόμος εποπτεύεται από κάμερες. Υπήρχαν την ίδια χρονιά αντίστοιχα περιστατικά στην πόλη, όμως οι δράστες δεν συνελήφθησαν ποτέ. Στόχος ήταν πάντοτε γυναίκες που δεν φορούσαν συντηρητικά ρούχα.
Πολλοί Ιρανοί πιστεύουν ότι αυτές οι επιθέσεις γίνονται σε συνεργασία με τις αρχές προκειμένου να αποθαρρύνουν τις γυναίκες από το να ντύνονται μοντέρνα. Όμως οι Αρχές το αρνήθηκαν.
Σήμερα η Μαρζιέ είναι ακτιβίστρια που προσπαθεί να ενημερώσει σχετικά με τέτοιου είδους επιθέσεις και μάχεται για να απαγορευθεί η πώληση οξέος. Μολονότι άρχισε να κλαίει όταν μου εξιστορούσε το περιστατικό ήθελε να μου αφηγηθεί όλη την ιστορία. Μετά χαμογέλασε και πάλι. Ήταν το χαμόγελο μιας δυνατής γυναίκας, που βρήκε τη δύναμη να ξεπεράσει τον πόνο και να δίνει μάχη κάθε μέρα για τον σκοπό της, ώστε να μην συμβεί ποτέ ξανά κάτι τέτοιο σε άλλη γυναίκα.
Αγαπημένη Μαρζιέ, απίστευτες γυναίκες σαν εσένα είναι ο λόγος που κάνω αυτό το πρότζεκτ. Σε ευχαριστώ τόσο πολύ που μου έδειξες την πιο αγνή μορφή της ομορφιάς».

-Η Σόνα από το Νεπάλ

«Αυτή είναι μία από τις πλέον εμβληματικές εικόνες του πρότζεκτ. Φωτογράφισα τη Σόνα» στο Νεπάλ, κατά τη διάρκεια του Holi, το 2017. Την αναρτώ και πάλι γιατί θέλω να σα πως ότι αυτή η απίστευτη χώρα που έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου βρίσκεται σε τραγική κατάσταση. Το Νεπάλ μαστίζεται από το δεύτερο κύμα της πανδημίας και η κατάσταση είναι χειρότερη από την Ινδία και το Νεπάλ και έχει πολύ λιγότερα μέσα για να ανταπεξέλθει σε αυτή την κρίση. (…)»

-Η Μικαέλα από τη Γουατεμάλα

«Η Μικάελα πουλούσε αυτά τα γλυκά, πεντανόστιμα φρούτα που ονομάζονται loquats όταν την πρόσεξα στη λαϊκή αγορά του Chichicastenango, στη Γουατεμάλα, το 2019. Αν δει κανείς το δέντρο  loquat, θα παρατηρήσει πως οι καρποί του μεγαλώνουν κατά ομάδες στα κλαδιά, σαν οικογένειες. Και η ιστορία της Μικαέλας αφορά την οικογένεια.

Η Μικαέλα μου είπε με περηφάνια πως ήταν πωλήτρια σε αυτή την αγορά πολύ πριν γεννηθεί. Αφού η μητέρα της ήδη εργαζόταν εδώ όσο ήταν έγκυος με τη Μικαέλα.

Έπειτα, απέκτησε 10 νεότερα αδέρφια. Εκείνη ήταν η μεγαλύτερη, έτσι εκτός από το να βοηθάει την οικογένεια στην αγορά, ήταν και η «δεύτερη μητέρα» για τις αδερφές και τους αδερφούς της.

Ήταν βάρος για εκείνη; Το αντίθετο. Σε πολλά μέρη του κόσμου, οι άνθρωποι ζουν πολύ σκληρές ζωές. Όμως ο δεσμός με την οικογένειά τους και με τις τοπικές παραδόσεις τούς δίνει δύναμη, το φωτεινό πνεύμα για να δουν την ομορφιά της ζωής».

-Η Σάλμα από τη Σαουδική Αραβία

«Η χώρα της είναι διάσημη για την έρημο, όμως εκείνη λατρεύει το νερό. Κράτα την αναπνοή σου! Αυτή είναι η συναρπαστική ιστορία μιας νέας γυναίκας που καταδύεται βαθιά μες στη θάλασσα, πιο βαθιά από κάθε γυναίκα στη χώρα της.

Η Σάλμα κατάγεται από τη Σαουδική Αραβία και σπάει τα ρεκόρ, μαζί και τα στερεότυπα. Την φωτογράφισα πέρσι, στην Τζέντα, την πόλη όπου ζει. Ο πατέρας της είναι θαλάσσιος βιολόγος και η Σέλμα πέρασε μεγάλο μέρος της παιδικής της ηλικίας κάτω από το νερό, με scuba diving. Όμως δεν της άρεσε πολύ το scuba. Ένιωθε να την περιορίζει ο εξοπλισμός, ενώ για εκείνη η κατάδυση σήμαινε ελευθερία και ηρεμία. Έτσι ξεκίνησε τις ελεύθερες καταδύσεις. Μέχρι στιγμής το ρεκόρ της είναι 42 μ. βάθος. Η Σάλμα μπορεί να παραμείνει 4 λεπτά και 30 δευτερόλεπτα κάτω από το νερό χωρίς να αναπνέει.
Αγαπημένη Σάλμα, η ψυχή και το κουράγιο σου με αφήνουν άφωνη. Εύχομαι όλο και περισσότερες γυναίκες από τη Σαουδική Αραβία να έχουν την ευκαιρία να κυνηγήσουν τα όνειρά τους»

-Η Αλίσια από τη Νέα Ορλεάνη

«Περπατούσα στους μαγικούς δρόμους της Νέας Ορλεάνη όταν άκουσα μια μαγική φωνή. Τότε πλησίασα και είδα δύο μαγικά μάτια. Ήταν η Αλίσια, τραγουδίστρια και στιχουργός. Μια μαγική παρουσία.

Δυστυχώς σήμερα και η Νέα Ορλεάνη βιώνει την κρίση της πανδημίας. Και όχι μόνο η Νέα Ορλεάνη, όλος ο πλανήτης. Όταν τελειώσει αυτή η φρικτή κρίση, τα πράγματα δεν θα είναι τα ίδια. Πιστεύω ότι θα ζούμε σ’ έναν εντελώς διαφορετικό κόσμο, ή καλύτερο ή χειρότερο. (…)

-Γυναίκα από την Αμαζονία

«Η Αμαζονία είναι μάλλον ένα από τα μέρη με την πιο άγρια φύση στη γη. Αν και περισσότερες φυλές δέχονται ολοένα και περισσότερες πιέσεις να εγκαταλείψουν τις παραδόσεις τους, υπάρχουν ακόμα κοινότητες που τις διατηρούν ζωντανές.

Αυτή η νεαρή γυναίκα φορούσε εδώ τη νυφική της φορεσιά φτιαγμένη από άχυρα και καρύδες και μέικ απ από την γύρη ενός λουλουδιού που φύεται στην περιοχή. Μετακόμισε με τον σύζυγό της στο σπίτι των γονιών του, όπως είθισται στη φυλή τους.

Την φωτογράφισα στην «αυλή» της. Μπορεί κανείς να πει πως είναι ο κήπος της καθώς το μέρος αυτό βρίσκεται πίσω από τη μικρή της καλύβα. Δεν υπήρχε άλλη οικογένεια σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων. Στον δικό μας «κόσμο» θα πληρώναμε εκατομμύρια για μια τέτοια αυλή. Εκεί είναι δωρεάν και εύχομαι να παραμείνει έτσι».

 

 

Kεντρική εικόνα: @the.atlas.of.beauty

Ακολουθήστε το Woman Toc 

You May Also Like

Ατρόμητος επτάχρονος κολύμπησε για μια ώρα κι έσωσε μπαμπά και αδελφή από πνιγμό (vid)

Απαράμιλλο θάρρος έδειξε ένα 7χρονο αγόρι από τη Φλόριντα των ΗΠΑ όταν…

Φρικτό θέαμα: Πήγε με τον νεκρό θείο της σε τράπεζα για να υπογράψει δάνειο

Οι υπάλληλοι κάλεσαν την αστυνομία

Επίθεση Τραμπ στον πρίγκιπα Χάρι: Πρόδωσε την βασίλισσα

Αν εκλεγώ πρόεδρος θα είναι «μόνος του»

Παναγιώτης-Ραφαήλ: Αφηγείται ένα παιδικό παραμύθι και συγκινεί

Παναγιώτης-Ραφαήλ: Αφηγείται ένα παιδικό παραμύθι και συγκινεί

Λιβύη: Νεκρός ο επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων – Την εξόντωση του ανακοίνωσε ο Χάφταρ

Λιβύη: Νεκρός ο επικεφαλής των τουρκικών δυνάμεων – Την εξόντωση του ανακοίνωσε…

Reuters: “Παγώνουν” τα σχέδια για νέες κυρώσεις ΕΕ κατά Τουρκίας, λόγω “βελτίωσης κλίματος”

Reuters: “Παγώνουν” τα σχέδια για νέες κυρώσεις ΕΕ κατά Τουρκίας, λόγω “βελτίωσης…

Δέντρο ηλικίας 144 ετών στην Ιαπωνία μοιάζει «με ροζ ουρανό»

Δέντρο ηλικίας 144 ετών στην Ιαπωνία μοιάζει «με ροζ ουρανό»