«Όλα τα ζώα σε αιχμαλωσία λαχταρούν να είναι ελεύθερα. Οι ζωολογικοί κήποι είναι φυλακές ζώων-μείνετε μακριά».

Με αφορμή την άδικη θανάτωση του χιμπατζή στο Αττικό Ζωοολογικό Πάρκο, όταν το ζώο προσπάθησε να διεκδικήσει την ελευθερία του και δραπέτευσε από τον χώρο που το είχαν κλεισμένο θυμηθήκαμε τη συγκλονιστική διαφημιστική καμπάνια της PETA για την αιχμαλωσία των ζώων.

Το PETA (People for the Ethical Treatment of Animals) είναι ένας αμερικανικός μη κερδοσκοπικός οργανισμός για τα δικαιώματα των ζώων και πριν από μερικά χρόνια είχε δημοσιεύσει την εν λόγω διαφήμιση, με έναν ψηφιακό ζωολογικό κήπο, γνωρίζοντάς μας τον ψηφιακό γορίλα Cozy.

Τα ζώα ανήκουν στη φύση: Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τη θανάτωση του χιμπατζή
Πιο συγκεκριμένα, στο βίντεο βλέπουμε έναν γορίλα, τον Cozy τον βασικό χαρακτήρα της διαφήμισης της PETA «Break Free».

Σε σκηνοθεσία Jesper Ohlsson και σε συνεργασία με την Chapel Films, αυτή η καμπάνια δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια του lockdown και χρησιμοποίησε την παγκόσμια γλώσσα της μουσικής, για να μεταφέρει τα συναισθήματα του ψηφιακά δημιουργημένου Cozy,  που μένει παγιδευμένος σε ζωολογικό κήπο.

Ο Cozy φαίνεται λυπημένος, φορά ακουστικά και έχει γυρισμένη την πλάτη σε παιδάκια που τον κοιτούν, τον περιεργάζονται και γελούν μαζί του. Ένα μόνο φαίνεται να τον συμπονά. Κάποια στιγμή ο γορίλας απηυδεί και χτυπά το στήθος του βγάζοντας κραυγές. Τα παιδιά φοβούνται και απομακρύνονται. Τότε ο Cozy πετά το ραδιοφωνάκι του στο παιδί που παρέμεινε εκεί και ακούγεται το χαρακτηριστικό τραγούδι του μυθικού συγκροτήματος Queen «I Want to Break Free» (θέλω να δραπετεύσω).

Στο τέλος του βίντεο αναγράφεται: «όλα τα ζώα σε αιχμαλωσία λαχταρούν να είναι ελεύθερα. Οι ζωολογικοί κήποι είναι φυλακές ζώων-μείνετε μακριά».

Ο Cozy όπως και πολλά ακόμη ζώα, είναι δυστυχής, περιορισμένος, δεν είναι ελεύθερος να ζήσει εκεί όπου προοριζόταν, στη φύση. Τα ζώα δεν είναι εκθέματα, είναι ζώντες οργανισμοί. Πώς γίνεται να είναι διασκέδαση η παρατήρηση φυλακισμένων ψυχών;

*ο Cozy δημιουργήθηκε ψηφιακά σε μια προσπάθεια ευαισθητοποίησης για τα αιχμάλωτα ζώα σε ζωολογικούς κήπους.

 

Πηγή: rosa.gr

 

You May Also Like

Ο Κωστής και η Ευτυχία παράτησαν τη ζωή στην πόλη και μένουν μόνιμα στη Γαύδο χωρίς ρεύμα και αυτοκίνητα

Ο Κωστής και η Ευτυχία παράτησαν τη ζωή στην πόλη και μένουν…

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ», μέσα από την ποιητική συλλογή του Νίκου Δόικου/Γράφει ο Θανάσης Μπατσόπουλος

«ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΟΝ 21ο ΑΙΩΝΑ», μέσα από την ποιητική συλλογή του Νίκου Δόικου/Γράφει…

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Επανάσταση ή καθαρή τρέλα; Η Σουηδία μετά την «Ανοσία της αγέλης» εξετάζει το πιο εξεζητημένο οικονομικό μέτρο

Επανάσταση ή καθαρή τρέλα; Η Σουηδία μετά την «Ανοσία της αγέλης» εξετάζει…

Η πλούσια χώρα που θα σταματήσει να κατοικείται από ανθρώπους

Η πλούσια χώρα που θα σταματήσει να κατοικείται από ανθρώπους

Ο κήπος της Γεσθημανής. Δείτε τον τόπο στον οποίο προσευχήθηκε για τελευταία φορά ο Χριστός πριν τον μαρτυρικό θάνατο

Ο κήπος της Γεσθημανής. Δείτε τον τόπο στον οποίο προσευχήθηκε για τελευταία…

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, η ερωτική απογοήτευση με την κουνιάδα του. Γιατί άφησε ημιτελές το αριστουργηματικό Ρέκβιεμ

Βόλφγκανγκ Αμαντέους Μότσαρτ. Η ταραγμένη σχέση με τον πατέρα του, η ερωτική…

Τα αξέχαστα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων….

Τα αξέχαστα καλοκαίρια των παιδικών μας χρόνων…..

«Angels», το τραγούδι του Ρόμπι Γουίλιαμς, που οι Βρετανοί θα ήθελαν να ακούγεται στην κηδεία τους. Το ψέμα του Γουίλιαμς για το τραγούδι που απογείωσε την καριέρα του και ήταν «κλεμμένο»

  «Angels», το τραγούδι του Ρόμπι Γουίλιαμς, που οι Βρετανοί θα ήθελαν…