Όπως είναι ευρέως γνωστό έχουν ξεκινήσει οι Πανελλαδικές Εξετάσεις του σχολικού έτους 2016-2017. Χιλιάδες μαθητές από όλη τη χώρα δίνουν το δικό τους αγώνα, προκείμενου να επιτύχουν το στόχο τους, που δεν είναι άλλος από την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση.

Της Χρύσας Κοσμίδου

Η ώρα της κρίσης μετά από χρόνια προσπαθειών  έφτασε. Ήδη οι μαθητές των ΕΠΑΛ και των ΓΕΛ εξετάστηκαν στα πρώτα τους μαθήματα.

Ο Γενικός Γραμματέας του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Καστοριάς Αθανάσιος Παπανδρέου, θέλησε να ευχηθεί σε όλους τους  μαθητές της Γ’ Λυκείου «Καλή επιτυχία και καλή συνέχεια στις εξετάσεις τους. Δεν θα ήθελα να επαναλαμβάνω τις συνηθισμένες ευχές, θέλω όμως να τους πω, πως όλοι μας περάσαμε από αυτή τη διαδικασία. Ναι μεν είναι μια σημαντική διαδικασία, όμως δεν είναι ούτε η τελευταία, ούτε η μοναδική».

Η πλειοψηφία των μαθητών επιλέγει την παράλληλη στήριξη μέσω των φροντιστηρίων ή των ιδιαίτερων μαθημάτων, με σκοπό να προετοιμαστούν όσο το δυνατόν καλύτερα μπορούν για τις σημαντικότερες –ίσως- εξετάσεις της ζωής τους.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλά παιδιά που κυριολεκτικά διψούν για μάθηση, αλλά οι οικονομικές συγκυρίες δεν τους επιτρέπουν να παρακολουθήσουν τα φροντιστηριακά μαθήματα.

Στο σημείο αυτό, επεμβαίνει το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο και η ΕΛΜΕ Καστοριάς, με τη σύσταση του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, το οποίο παρέχει δωρεάν μαθήματα όλων των ειδικοτήτων στους οικονομικά ασθενέστερους μαθητές.

O στόχος του Κοινωνικού Φροντιστηρίου είναι να στηριχθούν  στο εκπαιδευτικό κομμάτι οι μαθητές, και στο οικονομικό οι γονείς τους καθώς  λόγω της κρίσης αδυνατούν να διαθέσουν επιπλέον χρήματα για δίδακτρα σε φροντιστήρια.

Όλοι έχουν δικαίωμα στην εκπαίδευση

Για το σχολικό έτος 2016-2017 τριάντα πέντε (35) μαθητές παρακολούθησαν τα μαθήματα του Κοινωνικού Φροντιστηρίου, επί συνόλου είκοσι δύο (22) καθηγητών όλων των ειδικοτήτων «Προσπαθήσαμε να μην αποκλείσουμε ούτε καθηγητές, ούτε μαθητές και έτσι φτάσαμε στο σημείο να γίνονται μαθήματα με ένα ή δύο παιδιά. Γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό, καθώς θα μπορούσαμε να χαρακτηρίσουμε αυτά τα μαθήματα και ως ιδιαίτερα», σημείωσε ο κ. Παπανδρέου.

Δεν είναι κρυφό πως οι καιροί είναι δύσκολοι και πολλές φορές παρόλο που οι γονείς κάθε παιδιού δίνουν ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευσή του, δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στα έξοδα του φροντιστηρίου.  Συνεπώς η λύση που έρχεται από το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Καστοριάς και την ΕΛΜΕ Καστοριάς είναι εξαιρετικά σημαντική.

Από την άλλη μεριά, ο κ. Παπανδρέου σχολίασε πως το ιδανικότερο όλων θα ήταν να μην υπάρχει καθόλου το κοινωνικό φροντιστήριο, με την έννοια να μην υπήρχαν οικονομικά προβλήματα στις οικογένειες και να μπορούσαν να στηρίξουν οικονομικά τις επιλογές των παιδιών τους «Από τη στιγμή που –δυστυχώς- ζούμε σε δύσκολες εποχές, είμαστε υποχρεωμένοι να κάνουμε τα πάντα, ώστε να προχωρήσει ο θεσμός του Κ.Φ.  Ας μην ξεχνάμε ότι και οι πόροι του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου είναι περιορισμένοι και προσπαθούμε να “μαζέψουμε”  ό,τι  μπορούμε, να “κόψουμε” από όπου μπορούμε και χτυπάμε όποια πόρτα βρούμε. Το θετικό της υπόθεσης είναι πως όλοι ανταποκρίνονται στο κάλεσμά μας».

 

Των φρονίμων τα παιδιά…

Μπορεί να είναι ακόμη η αρχή των πανελληνίων εξετάσεων, ωστόσο ο κ. Παπανδρέου θέλησε να ενημερώσει από τώρα τους μαθητές της Β’ Τάξης Λυκείου πως κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού θα λειτουργήσει το Κοινωνικό Φροντιστήριο «Δοθείσης ευκαιρίας, θα ήθελα να ενημερώσω για τη λειτουργία του Κοινωνικού Φροντιστηρίου. Εντός των ημερών θα υπάρξει και επίσημη ανακοίνωση, σε συνεργασία με την ΕΛΜΕ».

Τα τμήματα που θα ξεκινήσουν τη λειτουργία τους, θα βοηθήσουν τους μαθητές στην προετοιμασία τους για το σχολικό έτος 2017-2018 «Στην ουσία το Κ.Φ. δεν θα κλείσει καθόλου, εκτός από μερικές ημέρες διακοπών. Μάλιστα επειδή τα παιδιά δεν θα έχουν τις υποχρεώσεις του σχολείου θα λειτουργεί και κατά τις πρωινές ώρες. Βέβαια το πρόγραμμα θα βγει έπειτα από συνεννόηση με τους καθηγητές και τους μαθητές».

Αναλυτικές πληροφορίες θα δοθούν μετά τη λήξη των πανελλαδικών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις από την ΠΔΜ – Τμήμα Μηχανολογικού Εξοπλισμού της Π.Ε. Καστοριάς που αφορούν, κοπή κλαδιών, χόρτων και καθαρισμό βλάστησης

Συνεχίζονται οι παρεμβάσεις που πραγματοποιεί η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, με το ανθρώπινο…

Εργαστήριο Παραδοσιακής Δόμησης στα Κορέστεια Καστορίας

Πρόσκληση Συμμετοχής ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΣΤΑ ΚΟΡΕΣΤΙΑ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ 30 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ…