Θεσσαλονίκη:Ξηλώθηκαν 1.347 πινακίδες ΙΧ-88.500 ευρώ πρόστιμα καπνίσματος

Στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Δημοτική Αστυνομία από τον Σεπτέμβριο 2019 έως τον Φεβρουάριο 2020 παρουσίασε ο Δημήτρης Δαγκλής.

Αστυνόμευση οδικών αξόνων, έλεγχοι καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος, έλεγχοι παραεμπορίου, τήρηση της αντικαπνιστικής νομοθεσίας και της νομοθεσίας περί δεσποζόμενων ζώων είναι μεταξύ των προτεραιοτήτων της Δημοτικής Αστυνομίας για το 2020.

Τη νέα στρατηγική που ακολουθείται από 01/01/2020 παρουσίασε ο εντεταλμένος δημοτικός σύμβουλος για θέματα Δημοτικής Αστυνομίας Δημήτρης Δαγκλής, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι στόχος δεν είναι οι κλήσεις, ούτε να τιμωρήσουμε τον καταστηματάρχη αλλά να εφαρμόσουμε το νόμο.

«Δεν είμαστε και δε λειτουργούμε ως εισπρακτικός μηχανισμός. Το δικό μας καθήκον είναι να κρατήσουμε, με τις όποιες δυνάμεις μας, την πόλη λειτουργική. Είμαστε σύμμαχοι του επαγγελματία, είμαστε σύμμαχοι του οδηγού, είμαστε σύμμαχοι του πεζού, είμαστε σύμμαχοι όλων των συμπολιτών μας», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Δαγκλής παρουσίασε στοιχεία από τους ελέγχους που πραγματοποίησε η Δημοτική Αστυνομία από την 1 Σεπτεμβρίου 2019 έως 17 Φεβρουαρίου 2020.

Έλεγχοι Κ.Ο.Κ.

Κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019:
• Παραβάσεις Κ.Ο.Κ.: 80.586
• Αφαίρεση πινακίδων: 539
• Μικτά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ: 0

Αντίστοιχα κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 τα στοιχεία έχουν ως εξής:
• Παραβάσεις Κ.Ο.Κ.: 109.374
• Αφαίρεση πινακίδων: 1.347
• Μικτά κλιμάκια ΕΛ.ΑΣ: 09

Όπως ανέφερε ο κ. Δαγκλής, η διαφορά των δύο περιόδων συνίσταται στο ότι κατά την τρέχουσα περίοδο, βεβαιώθηκαν 28.788 περισσότερες παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. (αύξηση 36%), αφαιρέθηκαν 808 περισσότερες πινακίδες κυκλοφορίας για αντικοινωνικές παραβάσεις (αύξηση 150%) και τέλος συγκροτήθηκαν 9 μικτά κλιμάκια – επιχειρήσεις με την Διεύθυνση Τροχαία Θεσσαλονίκης σε αντίθεση με την προηγούμενη περίοδο κατά την οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί κανένα αντίστοιχο κλιμάκιο.

Από τις αρχές Σεπτεμβρίου τροποποιώντας τον υφιστάμενο επιχειρησιακό σχεδιασμό, η Δημοτική Αστυνομία ξεκίνησε με την αντιμετώπιση της παράνομης στάθμευσης δίκυκλων στα πεζοδρόμια.

«Οι δράσεις μας είχαν ως αφετηρία την περίμετρο του Δημαρχιακού Μεγάρου, με οριοθέτηση χώρων στάθμευσης δίκυκλων, προηγούμενη ενημέρωση, έλεγχο και βεβαίωση παραβάσεων. Ταυτόχρονα, καταγράψαμε τις θέσεις στάθμευσης δίκυκλων στο ιστορικό κέντρο της πόλης, τις επικοινωνήσαμε με τους πολίτες (αναρτήσεις στην ιστοσελίδα του Δ. Θεσσαλονίκης). Στη συνέχεια προγραμματίστηκαν μικτά κλιμάκια της Δημοτικής Αστυνομίας με την Διεύθυνση Τροχαία Θεσσαλονίκης, τα οποία έλεγξαν και ελέγχουν με ένταση πεζοδρόμια, πλατείες και πεζοδρόμους του ιστορικού κέντρου και όπου αλλού απαιτείται εντός των ορίων του Δήμου μας».

Το επόμενο στάδιο της τροχονομικής αστυνόμευσης είχε στόχευση τις κεντρικές οδικές αρτηρίες του δήμου. Ο κ. Δαγκλής έκανε αναφορά στην εκκαθάριση των οδών Δωδεκανήσου και αρχές Πολυτεχνείου, οι οποίες, όπως είπε, δεν αποτελούν πυροτέχνημα αλλά έχουν παγιωθεί. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, αντίστοιχες «σαρώσεις» μεγάλης κλίμακας πραγματοποιήθηκαν και πραγματοποιούνται σε όλους τους κεντρικούς άξονες αρχή γενομένης από την οδό Αγ. Δημητρίου, ενώ εντάθηκαν οι έλεγχοι στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Όλγας, στην Τσιμισκή, Λεωφόρο Νίκης, Μητροπόλεως, Εγνατία, Κασσάνδρου, Λαμπράκη, Ολυμπιάδος και αλλού.

«Πέρα από την αύξηση του αριθμού των παραβάσεων κατά 36%, μια απτή βελτίωση στην καθημερινότητα των πολιτών από τις δράσεις αυτές, είναι η μείωση του χρόνου διέλευσης των οδών αυτών. Ενδεικτικά για την οδό Τσιμισκή (από ΧΑΝΘ μέχρι Ι. Δραγούμη), σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Βιώσιμης Κινητικότητας & Δικτύων Μεταφορών (ΙΜΕΤ), του Εθνικού Κέντρου Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ο χρόνος διέλευσης μειώθηκε κατά τουλάχιστον ένα λεπτό στις ώρες αιχμής (πρωί – μεσημέρι). Αυτή η μείωση του χρόνου διέλευσης σημαίνει αύξηση της μέσης ταχύτητας κατά 5 km/h, το οποίο είναι εξαιρετικά δύσκολο σε ένα αστικό ιστό, κορεσμένο, όπως αυτός του κέντρου της Θεσσαλονίκης», τόνισε. Αναφορικά με τις παραβάσεις αντικοινωνικής στάθμευσης, στις ράμπες, στις διαβάσεις πεζών και στις θέσεις ΑμεΑ, η αύξηση έφτασε το 150%.

Έλεγχοι σε Καταστήματα Υγειονομικού Ενδιαφέροντος

Κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020:
• Έλεγχοι σε Κ.Υ.Ε.: 1.026
• Παραβάσεις: 385
• Παραβατικά Κ.Υ.Ε.: 339
• Επιχειρήσεις άρσης τραπεζοκαθισμάτων: 10, συμπεριλαμβανομένων και άλλων τριών ξεχωριστών επιχειρήσεων απομάκρυνσης πάγκων μικροπωλητών, τρέιλερ και άλλων αντικειμένων.
• Αριθμός επιχειρήσεων που ελέχθησαν και προχωρήσαμε σε άρση : 26

Σύμφωνα με τον κ. Δαγκλή, υπάρχει κατά την τρέχουσα περίοδο μια αύξηση των ελέγχων κατά 246 ελέγχους (αύξηση 32%) και 88 περισσότερες βεβαιωθείσες παραβάσεις (αύξηση 30%).

«Πέρα από τη σταδιακή απελευθέρωση των κοινόχρηστων χώρων, από τα στατιστικά παρατηρείται μια αύξηση κατά την τρέχουσα περίοδο, των εκδοθέντων αδειών κατάληψης κοινόχρηστου χώρου κατά 39 άδειες. Αυτό εκλαμβάνεται ως ένα πρώτο βήμα για τη συμμόρφωση των Κ.Υ.Ε. προς τις κανονιστικές διατάξεις του Δήμου», τόνισε.

Έλεγχοι υπαίθριου εμπορίου

Κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2018 – Φεβρουάριος 2019 τα στοιχεία ήταν ως εξής:
• Κλιμάκια Ελέγχων (με ΕΛ.ΑΣ.): 29
• Έλεγχοι παραεμπορίου : Δεν τηρούνταν στατιστικά στοιχεία
• Πρόστιμα (πλήθος): 11
• Πρόστιμα (σε ποσό): 2.500€
• Κατασχέσεις: 24
• Κατασχέσεις (πλήθος αντικειμένων): 2.556

Αντίστοιχα κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 τα στοιχεία είναι ως εξής:
• Κλιμάκια Ελέγχων (με ΕΛ.ΑΣ.): 76 (αύξηση 162%)
• Έλεγχοι παραεμπορίου : 385
• Πρόστιμα (πλήθος): 129 (αύξηση 1.072%)
• Πρόστιμα (σε ποσό): 25.200€ (αύξηση 908%)
• Κατασχέσεις: 218 πράξεις (αύξηση 808%)
• Κατασχέσεις (πλήθος αντικειμένων): 31.177 (αύξηση 1.112%)

«Είναι ξεκάθαρη η αλλαγή στρατηγικής στα ζητήματα που αφορούν το υπαίθριο εμπόριο και τον έλεγχό του. Ελέγχονται πλέον σε τακτική βάση οι λαϊκές αγορές της Ξηροκρήνης, της Βούλγαρη, της Καρακάση και της Κλεάνθους. Επίσης υπάρχει συστηματικός έλεγχος όλων των κεντρικών σημείων του ιστορικού κέντρου, με έμφαση στη Λ. Νίκης και τη Νέα Παραλία, τον άξονα της Αριστοτέλους, την Τσιμισκή, τη Ροτόντα και αλλού. Τέλος καταβάλλονται προσπάθειες για εντοπισμό μεγάλων αποθηκών απομιμητικών προϊόντων περιφερειακά του κέντρου, στοχεύοντας δηλαδή την πηγή του προβλήματος», τόνισε ο κ. Δαγκλής.

Έλεγχοι αντικαπνιστικού νόμου

Κατά την περίοδο Σεπτέμβριος 2019 – Φεβρουάριος 2020 τα στοιχεία είναι ως εξής:
• Κλιμάκια Ελέγχων (με Δ/νση Υγείας) : 7
• Έλεγχοι αντικαπνιστικού αυτοτελώς από την Δ.Α. :1.331
• Πρόστιμα (πλήθος) : 133
• Πρόστιμα (σε ποσό) : 88.550€
• Ποσοστό συμμόρφωσης : 90.01%

«Είμαστε πρώτοι σε ολόκληρη τη χώρα σε ποσοστό συμμόρφωσης», υπογράμμισε ο κ. Δαγκλής σημειώνοντας πως «ο αριθμός των πραγματοποιηθέντων ελέγχων, από μόλις 57 έγιναν κατά την τρέχουσα περίοδο της διοίκησης Ζέρβα 1.331. (αύξηση 2.235%)».
Όπως ανέφερε, «οι έλεγχοι εκτείνονται, επαναλαμβάνω, σε όλο το Δήμο και όχι στα όρια του ιστορικού κέντρου, σε τακτική βάση, αλλά και κατόπιν καταγγελιών. Αποτέλεσμα όλης αυτής της προσπάθειας, είναι να εμφανίζεται το εντυπωσιακό ποσοστό συμμόρφωσης, είναι πάνω από 90%, δείχνοντας παράλληλα την αποδοχή του μέτρου από την πλειοψηφία της κοινωνίας. Να τονίσω ότι δεν διστάσαμε να βεβαιώσουμε πρόστιμο ποσού ύψους 6.000 ευρώ, πρόστιμα ποσού ύψους 2.000 ευρώ, και γενικότερα, να εφαρμόσουμε καθολικά την κείμενη νομοθεσία».

voria.gr

You May Also Like

Ευχαριστήριο του Συλλόγου “Μαζί Σου”

Το Δ.Σ. του Συλλόγου  Γονέων Παιδιών και Ενηλίκων με Νεοπλασματική Ασθένεια και…

Σύλληψη 28χρονου αλλοδαπού σε περιοχή της Καστοριάς για παράβαση της νομοθεσίας περί εξαρτησιογόνων ουσιών.

Ο συλληφθείς οδηγήθηκε στην κα. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Καστοριάς.

Γ. Χάτσιος: “Ο τραπεζικός λογαριασμός που δόθηκε από τη Διοίκηση του  Γ. Νοσοκομείου Καστοριάς στη δημοσιότητα,  είναι μετά από αιτήματα συλλόγων και πολιτών για χρηματικές δωρεές”

Γ. Χάτσιος: “Ο τραπεζικός λογαριασμός που δόθηκε από τη Διοίκηση του  Γ.…

Μέχρι τις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές στους Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του ΟΑΕΔ

    Μέχρι τις 15 Ιουλίου οι αιτήσεις για εγγραφές και επανεγγραφές…

Την Κυριακή 10 Σεπτεμβρίου 2017 η εκδήλωση για τον μεγάλο ευεργέτη της «Ορεστίδος» Δαμιανό Δούμα

Με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης δεκαετίας από του θανάτου του μεγάλου ευεργέτη…

Πρόσκληση στην παρουσίαση βιβλίου του Παντελή Περιβολάρη

Με τίτλο Η «Αλλαγή» & η Αλλαγή στο Κυπριακό- Ανδρέας Παπανδρέου και Κύπρος 1981-1989

Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η σύσταση της ΑΕ «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» παραδίδει την περιουσία των τοπικών κοινωνιών σε ιδιώτες.”

  Ολυμπία Τελιγιορίδου: “Η σύσταση της ΑΕ «Ιαματικές Πηγές Ελλάδος» παραδίδει την…