Θεσσαλονίκη: 400 ιδιοκτήτες εστίασης «παραδίδουν» τα κλειδιά από τα μαγαζιά τους

Η νέα «Πρωτοβουλία εστίασης Θεσσαλονίκης» και τα αιτήματά της για τη στήριξη του κλάδου

Της Λεμονιάς Βασβάνη

Να δώσει η κυβέρνηση την δυνατότητα επιλογής στα καταστήματα να συνεχίσουν την αναστολή λειτουργίας τους διατηρώντας τα ευεργετήματα του νόμου (προστασία προσωπικού, ελαφρύνσεις σε ενοίκια κλπ) έως ότου οι συνθήκες και τα μέτρα να καταστήσουν βιώσιμη τη λειτουργία των χώρων εστίασης και αφετέρου για όσες επιχειρήσεις επιλέξουν να λειτουργήσουν με τα περιοριστικά μέτρα, να στηριχτούν άμεσα και αναλογικά με την επίπτωση τους ζητούν τα μέλη της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης».

Η νεοσύστατη κίνηση που αριθμεί ήδη 400 μέλη έχει σύνθημα «Εστιάζουμε στο μέλλον» θα πάρει μέρος απόψε στις 8μμ και στην διαμαρτυρία «empty chairs» που προγραμματίζεται από την ΠΟΕΣΕ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατορικών & Συναφών Επαγγελμάτων στο Λευκό Πύργο με τις άδειες καρέκλες, ενώ σχεδιάζει και την δική της κινητοποίηση για να τονίσει τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στον κλάδο από την πανδημία του κορωνοϊού. «Θα κάνουμε μια συμβολική δράση στις επόμενες μέρες. Θα παραδώσουμε τα κλειδιά των καταστημάτων μας στο Δημαρχείο Θεσσαλονίκης ή στο ΥΜΑΘ λέγοντας στον δήμαρχο ή στον Υφυπουργό αν μπορούν αυτοί να τα λειτουργήσουν καλύτερα με τις συνθήκες που υπάρχουν πλέον» δήλωσε στον «Τύπο Θεσσαλονίκης» ο Νίκος Νυφούδης που μαζί με τους Χρήστο Κουδούνη, και Παναγιώτη Γκόφα απαρτίζου την Συντονιστική Επιτροπή της «Πρωτοβουλίας Εστίασης Θεσσαλονίκης».

«Με τα σημερινά δεδομένα δεν είναι δυνατόν να δουλέψουμε με κερδοφορία. Καμία επιχείρηση δεν είναι βιώσιμη όταν λειτουργεί υποχρεωτικά στο 33% της δυνατότητας της και ειδικά τα εστιατόρια που απασχολούν αναλογικά τους περισσότερους εργαζόμενους», σχολίασε ο κ. Νυφούδης και εξήγησε το παράδειγμα της Γερμανίας όπου «κάθε κατάστημα εστίασης έχει πάρει ενίσχυση 20.000 ευρώ κατά μέσο όρο και οι προβλέψεις κάνουν λόγο για λουκέτα σε 150.000 από αυτά». «Γνωρίζουμε πως ό,τι ξέραμε μέχρι σήμερα δεν υφίσταται πια. Χρειάζεται ενίσχυση χρηματική και βελτίωση των όρων δανειοδότησης. Οι τράπεζες βέβαια λένε πως αυτός που θα δανείζονταν και πριν θα δανειστεί και τώρα, και ίσως να μην έχει την ανάγκη να δανειστεί. Ξέρουμε πως στην χώρα μας δεν υπάρχουν αρκετά χρήματα για να δοθούν οικονομικές ενισχύσεις σε επιχειρήσεις, ωστόσο θα μπορούσαν να δοθούν άλλες παροχές όπως πάγωμα δημοτικών τελών, ευεργετικές διατάξεις για πληρωμές με περισσότερες δόσεις κ.ά.», σημείωσε ο κ. Νυφούδης.

Να τονίσουμε πως η «Πρωτοβουλία Εστίασης Θεσσαλονίκης» συζητά μία σειρά προτάσεων σε συνεργασία με ειδικούς για την περαιτέρω λειτουργία, ευνοϊκή για όλες τις πλευρές, που θα κατατεθούν αναλυτικά τις επόμενες μέρες.

«Δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε»

Αναφορικά με την συζήτηση που υπάρχει τις τελευταίες μέρες σχετικά με την λειτουργία των καταστημάτων εστίασης ο ίδιος εξηγεί πως «μπορεί να ακούγονται όλο και πιο έντονα φωνές περί ανοίγματος των καταστημάτων όμως εμείς δεν βιαζόμαστε να ανοίξουμε. Θα ανοίξουμε όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες  και με προσοχή ώστε να μην δημιουργηθούν σύντομα νέα χρέη και δημιουργηθούν τότε άλλα προβλήματα, κλείσουν επιχειρήσεις και χάσουν εργαζόμενοι τη δουλειά τους. Ξέρετε η εστίαση έχει πλέον το ρόλο που είχε η οικοδομή τη δεκαετία του ΄80. Δίνει δουλειά σε πολλούς ανθρώπους. Πέρα από τα ενοίκια και τους εργαζόμενους, για να λειτουργήσει συνεργάζεται με προμηθευτές, αρχιτέκτονες, διακοσμητές κλπ. Η κυβέρνηση πρέπει να μας στηρίξει με πραγματικά μέτρα. Υπακούσαμε στο διάγγελμα του πρωθυπουργού και μείναμε σπίτι. Τώρα όμως κοιτάμε το αύριο».

Ερωτώμενος για την πρόταση του δήμου Θεσσαλονίκης περί πεζοδρομήσεων της Λ. Νίκης ή της Καρόλου Ντηλ για τοπικές αγορές αλλά και για την πρόταση να δοθεί μέρος της ΔΕΘ για τραπεζοκαθίσματα σε καταστήματα εστίασης είπε πως «κάθε πρόταση στήριξης είναι θετική», ωστόσο διευκρίνισε πως «οι περισσότερες από αυτές δεν είναι ισότιμες για όλα τα καταστήματα». «Πολλά μαγαζιά είναι σε στενά και δεν μπορούν να επωφεληθούν από τέτοιες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση χρειάζονται μέτρα που να βοηθήσουν έμπρακτα την επιχειρηματικότητα και όχι απλά ένας χώρος για να ψήνουν πχ σουβλάκια», τόνισε ο κ. Νυφούδης.

Υπενθυμίζουμε πως μετά τα νέα μέτρα της κυβέρνησης επιχειρηματίες του χώρου εστίασης καλούνται από την 1η Ιουνίου να ανοίξουν τα καταστήματά τους τα οποία παραμένουν κλειστά από τις 13 Μαρτίου.

typosthes.gr

You May Also Like

Ξεκινά τη λειτουργία του το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου Καστοριάς

Πολύ σύντομα θα ξεκινήσει τη λειτουργία του το Κοινωνικό Ιατρείο του Δήμου…

Πρόστιμο στους μαθητές, διαγωγή κοσμία – άντε και σε επαναφορά του παιδονόμου

Πρόστιμο στους μαθητές, διαγωγή κοσμία – άντε και σε επαναφορά του παιδονόμου

Τελική Φάση FINAL FOUR Εφηβικού Πρωταθλήματα Της Ε.ΚΑ.Σ.ΔΥ.Μ. 2023

Το 3ήμερο της 25ης Μαρτίου είχαμε το Final 4 του Εφηβικού Πρωταθλήματος στο ΔΑΚ ΣΚΑΡΚΑΛΑ της Κοζάνης.

Ευχετήριο από την πρόεδρο του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς  κα. Ευαγγελία Πετσάλνικου

Η πρόεδρος του Μπαϊρακτάρειου Δημοτικού Ωδείου Καστοριάς  κα. Ευαγγελία Πετσάλνικου εύχεται στον…

Η απάντηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο πολιτικό της γραφείο: «Διατύπωσα τη δική μου θέση στην Βουλή»

Η απάντηση της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την πορεία διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε προ…

Σύλλογος Δασκάλων Καστοριάς: ‘’ Παιδιά ενός κατώτερου θεού οι μαθητές με Αναπηρία στο Νομό μας

Ο τρόπος που μία κοινωνία αντιμετωπίζει τα παιδιά και την εκπαίδευσή τους…

Διασύνδεση του Γ.Ε.ΜΗ. με την E-JUSTICE PLATFORM (Ενιαία Πλατφόρμα Εμπορικής Δημοσιότητας της Ευρωπαϊκής Ένωσης)

Δηλώσεις από τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Καστοριάς Χαράλαμπο Καραταγλίδη

Ολοκληρώνεται η πρώτη φάση του έργου «Αντικατάσταση Εσωτερικού Δικτύου Ύδρευσης της πόλης της Καστοριάς»

Αναμένεται να βελτιωθούν σημαντικά οι συνθήκες υγιεινής και εξυπηρέτησης των πολιτών

Η κατανομή των χθεσινών στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

  Η κατανομή των χθεσινών  στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Δήμος Καστοριάς: Τρισάγιο στο Οστεοφυλάκιο του Ι. Ν. Αγίων Πάντων

Δήμος Καστοριάς: Τρισάγιο στο Οστεοφυλάκιο του Ι. Ν. Αγίων Πάντων