Soccer Football – FIFA World Cup Qatar 2022 – Fans in Tehran watch Iran v United States – Tehran, Iran – November 29, 2022 Iran fans watch the match at a mosque Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Πολλοί Ιρανοί αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα στο Κατάρ, θεωρώντας ότι εκπροσωπεί το καθεστώς

Ενας Ιρανός πολίτης σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ πανηγύριζε την… ήττα της εθνικής ομάδας της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως αποκάλυψε η οργάνωση Iran Human Rights (IHR) (Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν), που εδρεύει στο Όσλο.

Η ήττα του Ιράν την περασμένη Τρίτη στην Ντόχα από τον «ορκισμένο εχθρό» και ο αποκλεισμός από την συνέχεια του Μουντιάλ προκάλεσαν τόσο σκηνές χαράς, όσο και απόγνωσης στους Ιρανούς, σε μια χώρα διχασμένη απέναντι στο κίνημα διαμαρτυρίας που άρχισε πριν από δύο μήνες. Κίνημα που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες, επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Τον σκότωσαν με σφαίρα στο κεφάλι

Ο 27χρονος Μεχράν Σαμάκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε κορνάροντας το αυτοκίνητό του στην πόλη Μπαντάρ Ανζάλι στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας, βορειοδυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νεαρός άνδρας «στοχοποιήθηκε άμεσα και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά την ήττα της εθνικής ομάδας από την Αμερική», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Iran Human Rights.

Μια άλλη ΜΚΟ, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), με έδρα την Νέα Υόρκη, υποστήριξε επίσης ότι ο νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ παρευρέθηκε στους εορτασμούς.

«Η είδηση του θανάτου σου έβαλε φωτιά στην καρδιά μου»

Ο Ιρανός διεθνής μέσος Σαϊντ Εζατολαχί, ο οποίος γεννήθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι και έπαιξε στον αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε ότι γνώριζε τον Σαμάκ και μάλιστα, δημοσίευσε μια φωτογραφία τους μαζί σε μια ποδοσφαιρική ομάδα νέων.

«Η είδηση του θανάτου σου έβαλε φωτιά στην καρδιά μου», έγραψε σε ανάρτηση του στο Instagram, ο Εζατολαχί, περιγράφοντας τον Σαμάκ ως «συμπαίκτη της παιδικής ηλικίας» του.

Αποφεύγοντας να σχολιάσει τις συνθήκες του θανάτου του, ο Εζατολαχί πρόσθεσε: «Μια ημέρα θα πέσουν οι μάσκες, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Αυτό δεν αξίζει στους νέους μας. Αυτό δεν αξίζει στο έθνος μας».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην κηδεία

Σύμφωνα με το BBC, η κηδεία του εκλιπόντα τελέσθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας. Σε βίντεο από την κηδεία, που δημοσιεύει το CHRI, ακούγεται το πλήθος που συγκεντρώθηκε για την τελετή να φωνάζει «Θάνατος στον δικτάτορα».

Αυτό το σύνθημα, που στρέφεται εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φωνάζουν οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την IHR, τουλάχιστον 448 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της καταστολής διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: https://www.in.gr

You May Also Like

ΕΚΠΑ: Θρίλερ για το ποιος έριξε τον server

Ζητήσαμε από τον αντιπρύτανη να σταματήσουν οι τηλεξετάσεις για συμβολικούς λόγους και το δέχτηκε, λέει συνδικαλιστής – Το αρνείται και απειλεί με μηνύσεις ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ

Γυναίκα που έκλεβε πορτοφόλια σε λεωφορείο και σφήνωσε στο παράθυρο προσπαθώντας να διαφύγει

Ένα πραγματικά απίστευτο περιστατικό εκτυλίχθηκε σε αστικό λεωφορείο στην Θεσσαλονίκη.

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν – “Τσουνάμι” αιτημάτων για διακανονισμό

Λογαριασμοί ρεύματος: Οι πολίτες δεν μπορούν να πληρώσουν – “Τσουνάμι” αιτημάτων για…

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών στην Ανατολική Μεσόγειο

Μπλίνκεν: Ο Μπάιντεν θα θέσει στον Ερντογάν το θέμα των τουρκικών ενεργειών…

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα  Παρασκευή 21 Αυγούστου 2020

Πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για σήμερα  Παρασκευή 21 Αυγούστου…

Δίκη για βιτριόλι: «Με κυρίευσε αίσθημα της εκδίκησης» – Τι είπε η κατηγορούμενη στην απολογία της

Η κατηγορούμενη προσπάθησε να αποφύγει την κατηγορία της απόπειρας ανθρωποκτονίας, ισχυριζόμενη ότι…

IRIS: Υποχρεωτική η εφαρμογή του από την άνοιξη για το σύνολο της αγοράς

IRIS: Υποχρεωτική η εφαρμογή του από την άνοιξη για το σύνολο της αγοράς

Φωτιά στη Ναυπακτία: Φωτογραφία ντοκουμέντο από το κατεστραμμένο φτερό του Canadair

Παραλίγο τραγωδία στην Ναύπακτο, καθώς «ξύπνησαν» μνήμες από το περσινό δυστύχημα στην Κάρυστο

Μάικ Πόμπεο: Όχι στην πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Μάικ Πόμπεο: Όχι στην πώληση νέων μαχητικών F-16 στην Τουρκία

Κοινωνικό μέρισμα: Δίνεται παράταση για τις αιτήσεις

Κοινωνικό μέρισμα: Δίνεται παράταση για τις αιτήσεις