Soccer Football – FIFA World Cup Qatar 2022 – Fans in Tehran watch Iran v United States – Tehran, Iran – November 29, 2022 Iran fans watch the match at a mosque Majid Asgaripour/WANA (West Asia News Agency) via REUTERS ATTENTION EDITORS – THIS IMAGE HAS BEEN SUPPLIED BY A THIRD PARTY.

Πολλοί Ιρανοί αρνήθηκαν να υποστηρίξουν την ποδοσφαιρική τους ομάδα στο Κατάρ, θεωρώντας ότι εκπροσωπεί το καθεστώς

Ενας Ιρανός πολίτης σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ πανηγύριζε την… ήττα της εθνικής ομάδας της χώρας του από τις Ηνωμένες Πολιτείες (1-0) στο Παγκόσμιο Κύπελλο, όπως αποκάλυψε η οργάνωση Iran Human Rights (IHR) (Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν), που εδρεύει στο Όσλο.

Η ήττα του Ιράν την περασμένη Τρίτη στην Ντόχα από τον «ορκισμένο εχθρό» και ο αποκλεισμός από την συνέχεια του Μουντιάλ προκάλεσαν τόσο σκηνές χαράς, όσο και απόγνωσης στους Ιρανούς, σε μια χώρα διχασμένη απέναντι στο κίνημα διαμαρτυρίας που άρχισε πριν από δύο μήνες. Κίνημα που πυροδοτήθηκε από τον θάνατο της νεαρής Ιρανής κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου, τρεις ημέρες μετά την σύλληψή της στην Τεχεράνη από την αστυνομία ηθών για παραβίαση του αυστηρού ενδυματολογικού κώδικα για τις γυναίκες, επειδή δεν φορούσε σωστά την μαντίλα της.

Τον σκότωσαν με σφαίρα στο κεφάλι

Ο 27χρονος Μεχράν Σαμάκ πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε ενώ οδηγούσε κορνάροντας το αυτοκίνητό του στην πόλη Μπαντάρ Ανζάλι στα παράλια της Κασπίας Θάλασσας, βορειοδυτικά της Τεχεράνης, σύμφωνα με την εν λόγω οργάνωση ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Ο νεαρός άνδρας «στοχοποιήθηκε άμεσα και πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τις δυνάμεις ασφαλείας, μετά την ήττα της εθνικής ομάδας από την Αμερική», αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση της Iran Human Rights.

Μια άλλη ΜΚΟ, το Κέντρο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στο Ιράν (CHRI), με έδρα την Νέα Υόρκη, υποστήριξε επίσης ότι ο νεαρός άνδρας σκοτώθηκε από τις δυνάμεις ασφαλείας ενώ παρευρέθηκε στους εορτασμούς.

«Η είδηση του θανάτου σου έβαλε φωτιά στην καρδιά μου»

Ο Ιρανός διεθνής μέσος Σαϊντ Εζατολαχί, ο οποίος γεννήθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι και έπαιξε στον αγώνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, αποκάλυψε ότι γνώριζε τον Σαμάκ και μάλιστα, δημοσίευσε μια φωτογραφία τους μαζί σε μια ποδοσφαιρική ομάδα νέων.

«Η είδηση του θανάτου σου έβαλε φωτιά στην καρδιά μου», έγραψε σε ανάρτηση του στο Instagram, ο Εζατολαχί, περιγράφοντας τον Σαμάκ ως «συμπαίκτη της παιδικής ηλικίας» του.

Αποφεύγοντας να σχολιάσει τις συνθήκες του θανάτου του, ο Εζατολαχί πρόσθεσε: «Μια ημέρα θα πέσουν οι μάσκες, η αλήθεια θα αποκαλυφθεί. Αυτό δεν αξίζει στους νέους μας. Αυτό δεν αξίζει στο έθνος μας».

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις στην κηδεία

Σύμφωνα με το BBC, η κηδεία του εκλιπόντα τελέσθηκε στην Μπαντάρ Ανζάλι παρουσία ισχυρών δυνάμεων ασφαλείας. Σε βίντεο από την κηδεία, που δημοσιεύει το CHRI, ακούγεται το πλήθος που συγκεντρώθηκε για την τελετή να φωνάζει «Θάνατος στον δικτάτορα».

Αυτό το σύνθημα, που στρέφεται εναντίον του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, φωνάζουν οι διαδηλωτές στις συγκεντρώσεις του κινήματος διαμαρτυρίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με την IHR, τουλάχιστον 448 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 60 παιδιά κάτω των 18 ετών, έχουν χάσει τη ζωή τους στη διάρκεια της καταστολής διαδηλώσεων από τις δυνάμεις ασφαλείας.

ΠΗΓΗ: https://www.in.gr

You May Also Like

Καμία αλλαγή στην εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου που ανακοινώθηκε για τη σχολική χρονιά 2019-2020

Καμία αλλαγή στην εξεταστέα ύλη της Γ’ Λυκείου που ανακοινώθηκε για τη…

Συγκινεί η μητέρα που μεγαλώνει το κοριτσάκι της που πάσχει από το σπάνιο σύνδρομο του “κλάματος της γάτας”

Η εξομολόγηση μιας σούπερ-μαμάς.

Διακοπές στην Ελλάδα, αλλά όχι για τους Ελληνες

Απαγορευτικές οι τιμές στις τουριστικές περιοχές για τις περισσότερες οικογένειες

Τραγικές εικόνες στη Θεσσαλονίκη

Νεκρή αγελάδα και νεκρός σκύλος επιπλέουν στον Θερμαϊκό (video)

Προσγείωση αεροπλάνου για γερά νεύρα στην Πορτογαλία

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνο το αεροδρόμιο της Μαδέρα «Κριστιάνο Ρονάλντο» –  Οι πιλότοι…

ΥΠΕΣ: Έκδοση προκήρυξης θέσεων προσωπικού των Δήμων για την παροχή υπηρεσιών «Βοήθεια στο Σπίτι»

ΥΠΕΣ: Έκδοση προκήρυξης θέσεων προσωπικού των Δήμων για την παροχή υπηρεσιών «Βοήθεια…

Πρεμιέρα σήμερα για το «καλάθι του νοικοκυριού» – Οι 51 κατηγορίες προϊόντων

Κάθε επιχείρηση σούπερ μάρκετ θα επιλέγει αυτόνομα τους κωδικούς των προϊόντων που…

Πέθανε ο Σίνζο Άμπε – Υπέκυψε στα τραύματά του μετά την δολοφονική επίθεση

Υπέκυψε στα τραύματά του ο πρώην πρωθυπουργός της Ιαπωνίας, Σίνζο Άμπε, ο οποίος νωρίς το…

Χαλκιδική: Κατεστραμμένος ο Ιούνιος – Σε πολύ χαμηλά επίπεδα τζίροι και διανυκτερεύσεις

Χαλκιδική: Κατεστραμμένος ο Ιούνιος – Σε πολύ χαμηλά επίπεδα τζίροι και διανυκτερεύσεις