Eκπληξη προκάλεσε χθες δήλωση συνδικαλιστή της ΑΔΕΔΥ ότι μέλος του πρυτανικού συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών έδωσε, την περασμένη Δευτέρα, τη συναίνεσή του να «κατέβει» ο server του ιδρύματος στο Κέντρο Λειτουργίας και Διαχείρισης Δικτύου (ΚΛΕΙΔΙ) και να μην πραγματοποιηθούν για μία ώρα οι διαδικτυακές εξετάσεις. Η σοβαρή αναφορά προκάλεσε αντιδράσεις από το ΕΚΠΑ και απειλή προσφυγής στη Δικαιοσύνη.

Συγκεκριμένα, χθες το πρωί, το μέλος της εκτελεστικής επιτροπής της ΑΔΕΔΥ Παντελής Βαϊνάς δήλωσε σε τηλεοπτική εκπομπή (ΑΝΤ1) ότι «υπήρξε μια διαπραγμάτευση με τον αντιπρύτανη Στάθη Ευσταθόπουλο για να κλείσει για συμβολικούς λόγους για λίγη ώρα ο server. Το δέχθηκε ο κ. Ευσταθόπουλος και έκανε διακοπή του server εξ αποστάσεως. Hταν μια συμβολική ενέργεια». Oπως είπε μάλιστα, αν ο αντιπρύτανης είχε αρνηθεί «δεν θα είχαμε κάνει τίποτα».

Να σημειωθεί ότι τη Δευτέρα ο κ. Βαϊνάς δήλωσε στην ιστοσελίδα alfavita.gr: «Εργαζόμενοι, φοιτητές και εκπρόσωποι άλλων σωματείων ρίξαμε τον server του ΕΚΠΑ για να μη γίνουν οι ηλεκτρονικές εξετάσεις, που αποτελούν μέσο καταστολής του αγώνα των φοιτητών ενάντια στα ιδιωτικά ΑΕΙ».

Aμεση αντίδραση

Οι χθεσινές δηλώσεις του κ. Βαϊνά προκάλεσαν την άμεση αντίδραση του αρμόδιου αντιπρύτανη του ΕΚΠΑ Στάθη Ευσταθόπουλου, ο οποίος σε γραπτή δήλωσή του ανέφερε: «Ενημερώθηκα ότι ο συνδικαλιστής της ΑΔΕΔΥ κ. Βαϊνάς δήλωσε σε πρωινή τηλεοπτική εκπομπή σήμερα ότι εγώ “κατέβασα” τον server του πανεπιστημίου τη Δευτέρα το πρωί. Αυτό είναι προδήλως ψευδές και καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Αντίθετα, εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει τον συντονισμό της υλοποίησης των εξ αποστάσεως εξετάσεων στο ΕΚΠΑ. Επιπλέον, εγώ είμαι αυτός που έχω αναλάβει με εντολή του πρύτανη τη διενέργεια της ΕΔΕ. Αυτό που έγινε με τον server το έχω ήδη χαρακτηρίσει ως δολιοφθορά και παράνομη ενέργεια σοβαρού βαθμού. Αν ο κ. Βαϊνάς δεν ανακαλέσει όσα ανυπόστατα δήλωσε για μένα, είναι αυτονόητο ότι θα προσφύγω στη Δικαιοσύνη».

ΕΚΠΑ: Σε αναστολή ο υπάλληλος που εμπλέκεται στο σαμποτάζ με τον σέρβερ

Κατόπιν τούτου, η «Κ» επικοινώνησε με τον κ. Βαϊνά, ο οποίος επέμεινε. «Δεν ανακαλώ τίποτα. Βρεθήκαμε στο ΚΛΕΙΔΙ και ζητήσαμε συμβολικά να διακοπεί η λειτουργία του server για κάποια ώρα. Δεν έγινε καμία παραβίαση του κτιρίου, δεν υπήρχε η δυνατότητα να εισέλθουμε, έγινε διαπραγμάτευση τηλεφωνικά και το αίτημά μας έγινε δεκτό για μία ώρα. Ο τεχνικός υπεύθυνος δικτύου κ. Σπύρος Μπόλης κάλεσε τον κ. Ευσταθόπουλο. Υπήρχαν δημοσιογράφοι αυτόπτες μάρτυρες. Καλό είναι να ζητηθεί άρση του τηλεφωνικού απορρήτου για το κινητό του κ. Μπόλη για να δούμε τι ειπώθηκε μεταξύ εκείνου και του αντιπρύτανη». Η «Κ» προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον κ. Ευσταθόπουλο, χωρίς αποτέλεσμα.

Από την άλλη, σύμφωνα με φοιτητές που μετείχαν στη διαμαρτυρία, όταν η ομάδα των συγκεντρωμένων ζήτησε από τον κ. Μπόλη να «κατεβάσει» τον server, εκείνος ενημέρωσε τον κ. Ευσταθόπουλο για το αίτημα και το τεταμένο κλίμα που επικρατούσε έξω από το ΚΛΕΙΔΙ. Οι φοιτητές δεν ήταν σε θέση να δηλώσουν με σιγουριά τι απάντησε ο κ. Ευσταθόπουλος. Οταν πέρασε η μία ώρα με τον server εκτός λειτουργίας, οι συγκεντρωμένοι ζήτησαν να κρατήσει το μπλακ άουτ περισσότερο χρόνο. Ο κ. Μπόλης κάλεσε εκ νέου τον κ. Ευσταθόπουλο, ο οποίος ήταν κάθετος, δηλώνοντας «σταματήστε τώρα, αλλιώς θα καλέσω την αστυνομία».

Τέλος, χθες, έγινε παράσταση διαμαρτυρίας στην πρυτανεία του ΕΚΠΑ από φοιτητές και διοικητικούς υπαλλήλους κατά της απόφασης της ηγεσίας του ΑΕΙ να αναστείλει τα καθήκοντα διοικητικού υπαλλήλου, ο οποίος φέρεται να είχε καθοριστική εμπλοκή στο συμβάν της Δευτέρας.

https://www.kathimerini.gr/

You May Also Like

Βορίδης για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: «Είμαι αντίθετος και δεν θα τον ψηφίσω – Είναι συζήτηση θεωρητικού χαρακτήρα»

Αντίθετος στον γάμο ομόφυλων ζευγαριών δήλωσε ο υπουργός

Διαπλάτυνση της Μουδανιών και νέος δρόμος για τη Σιθωνία

Διαπλάτυνση της Μουδανιών και νέος δρόμος για τη Σιθωνία

Μήνυση κατά αγνώστων καταθέτει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου για «fake news» περί δημιουργίας κέντρου μεταναστών

Μήνυση κατά αγνώστων καταθέτει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου για «fake news»…

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Τουρισμού που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τη θέσπιση «Οργανισμών Διαχείρισης και Ανάπτυξης Τουρισμού (DMMO)» και «Οργανισμού για την Αξιοποίηση Ιαματικών Πόρων»

Ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης παρουσίασε το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου…

Τι απαντά ο Χαράλαμπος Γώγος για τη φωτογραφία χωρίς μάσκα

Τι απαντά ο Χαράλαμπος Γώγος για τη φωτογραφία χωρίς μάσκα

Μαζί με τα δημοτικά ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί

Μαζί με τα δημοτικά ανοίγουν και οι παιδικοί σταθμοί

Μετακίνηση εκτός νομού : Πώς θα πάμε στα χωριά μας το Πάσχα

«Όλοι είμαστε κουρασμένοι και δεν αντέχουμε παραπάνω lockdown», είπε χαρακτηριστικά η Αναστασία…

Πετρέλαιο: Οι αναταραχές στην Κίνα ρίχνουν τις τιμές στα χαμηλότερα επίπεδα από το 2021

Το αμερικανικό αργό έπεσε κάτω από τα 74 δολάρια, συνεχίζοντας ένα σερί…

Σε έκτακτη οικονομική ενίσχυση 6,2 εκατ. ευρώ προς τους εργαζομένους του προχωρεί ο όμιλος ΟΤΕ

ΟΤΕ: Έκτακτη οικονομική ενίσχυση στους υπαλλήλους του

Ο σεισμός του Brexit αναζωπυρώνει τις συγκρούσεις για το μέλλον της Ευρώπης

Πίσω από την βιτρίνα της ενότητας, ο σεισμός του Brexit έφερε και…