Οι δοκιμές ξεκίνησαν από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την ισλανδική εθνική κυβέρνηση μετά από πίεση που δέχθηκαν από  τα συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών

Σε απόλυτη επιτυχία στέφθηκε το πείραμα της Ισλανδίας για την εφαρμογή της 4ημερης εβδομάδας εργασίας και του μειωμένου χρόνου εργασίας, σύμφωνα με δημοσιεύμα της εφημερίδας Independent.  Περισσότερο από το 1% του εργατικού δυναμικού της χώρας συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα που μείωσε την εβδομάδα εργασίας σε 35-36 ώρες χωρίς μείωση των συνολικών αποδοχών.

Η από κοινού ανάλυση  think tank της Ισλανδίας και του Ηνωμένου Βασιλείου, διαπίστωσε ότι οι δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν από το 2015 έως το 2019 και περιελάμβαναν περισσότερα από 2.500 άτομα, αύξησαν την παραγωγικότητα και την ευημερία και οδήγησαν σε μόνιμες αλλαγές. Τα συνδικάτα της Ισλανδίας, που διαπραγματεύονται με τους εργοδότες τους μισθούς και τις συνθήκες εργασίας, έχουν ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις για τη μείωση του χρόνου εργασίας.

Οι δοκιμές ξεκίνησαν από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την ισλανδική εθνική κυβέρνηση μετά από πίεση που δέχθηκαν από  τα συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών. Οι εργαζόμενοι που μετείχαν στο πείραμα ήταν μείγμα από εννέα έως πέντε υπαλλήλους καθώς και εργαζόμενοι με μη σταθερή βάρδια. Οι χώροι εργασίας που κάλυψε το πείραμα ήταν γραφεία, νοσοκομεία, παιδότοποι, και κοινωνικές υπηρεσίες.

Η κοινή ανάλυση, που διεξήχθη από τα think tank Autonomy στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ένωση Αειφορίας και Δημοκρατίας (Alda) στην Ισλανδία, διαπίστωσε ότι η ευημερία των εργαζομένων που συμμετείχαν βελτιώθηκε δραματικά σε μια σειρά από δείκτες.

Τα επίπεδα άγχους και η εξουθένωσης, η υγεία και η ισορροπία μεταξύ επαγγελματικής και προσωπικής ζωής βελτιώθηκαν σημαντικά σε όλες σχεδόν τις ομάδες.

Η παραγωγικότητα, λένε οι ερευνητές, και η παροχή υπηρεσιών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα ή βελτιώθηκαν στην πλειονότητα των χώρων εργασίας . « Ο οδικός  χάρτης για λιγότερες ώρες εργασίας στην Ισλανδία μας  δείχνει ότι όχι μόνο είναι δυνατόν να δουλεύουμε λιγότερο στη σύγχρονη εποχή, αλλά και ότι είναι δυνατή και η προοδευτική αλλαγή», δήλωσε ο Gudmundur D. Haraldsson, ερευνητής της Alda.

Ισλανδία: Συνεχίζεται η έντονη ηφαιστειακή δραστηριότητα στην χώρα

Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ως αποτέλεσμα των νέων συμφωνιών που συνήφθησαν το 2019-2021 μετά τη λήξη των δοκιμών, το 86 % του συνόλου του εργατικού πληθυσμού της Ισλανδίας είτε έχει μειωμένες ώρες είτε έχουν πετύχει ένα βαθμό ευελιξίας για μείωση ωρών.

Οι δοκιμές σχεδιάστηκαν για να είναι ουδέτερες ως προς τα έσοδα τόσο για το δημοτικό συμβούλιο όσο και για την κυβέρνηση που τις διοργάνωσε. Ο Will Stronge, διευθυντής έρευνας της Autonomy, δήλωσε: «Αυτή η μελέτη δείχνει ότι η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για μια πιο σύντομη εργάσιμη εβδομάδα στον δημόσιο τομέα είναι μια τεράστια επιτυχία. Δείχνει ότι ο δημόσιος τομέας είναι ώριμος να πρωτοπορήσει σε μικρότερη εβδομάδας εργασίας – και μπορούν να αντληθούν διδάγματα για άλλες κυβερνήσεις.»

Η ιδέα της τετραήμερης εβδομάδας βρίσκει υποστήριξη και στο Ηνωμένο Βασίλειο. 45 βουλευτές από διαοφρετικά κόμματα, συμπεριλαμβανομένων των Εργατικών, SNP, Plaid Cymru, του SDLP και του Πράσινου Κόμματος υπέγραψαν πρόταση, με την οποία καλούσαν την κυβέρνηση να συστήσει μια  επιτροπή για να εξετάσει την πρόταση για 4ημερη εβδομάδα εργασίας.Η  δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο του περασμένου έτους από τη Survation διαπίστωσε ότι το 63% του κοινού υποστηρίζει την ιδέα μιας τετραήμερης εβδομάδας χωρίς απώλεια αμοιβής, ενώ μόνο το 12% αντιτίθεται.

You May Also Like

Ο καρχαρίας των 400 ετών Εντοπίστηκε στη Γροιλανδία και είναι το μεγαλύτερο εν ζωή πλάσμα του πλανήτη.

Ο καρχαρίας των 400 ετών Εντοπίστηκε στη Γροιλανδία και είναι το μεγαλύτερο…

Παιδεραστία: Πρωτοφανές δίκτυο με 30.000 δράστες – Βίαζαν και τα ανήλικα παιδιά τους

Table of Contents Hide Παιδεραστία: Πρωτοφανές δίκτυο με 30.000 δράστες – Βίαζαν…

Οι κρεμασμένοι του Μπουράρι: Η πιο παράξενη μαζική αυτοκτονία στην ιστορία και η συλλογική ψύχωση

Το πρωινό της 1ης Ιουλίου 2018, ο Γκουραχάν Σινγκ μπήκε στο σπίτι της γειτονικής…

Μπραντ Πιτ: Μήνυση για τα σπίτια που έχτισε μετά τον τυφώνα Κατρίνα – Σαπίζουν στη Νέα Ορλεάνη

Μπραντ Πιτ: Μήνυση για τα σπίτια που έχτισε μετά τον τυφώνα Κατρίνα…

Καναδάς: Τουλάχιστον δύο νεκροί και πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο Κεμπέκ

Καναδάς: Τουλάχιστον δύο νεκροί και πέντε τραυματίες από επίθεση με μαχαίρι στο…

Πέθανε ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι

Έφυγε από τη ζωή ο Cavaliere

Νόαμ Τσόμσκι: Πλησιάζουμε το πιο επικίνδυνο σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας – Τι είπε για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Νόαμ Τσόμσκι: Πλησιάζουμε το πιο επικίνδυνο σημείο στην ιστορία της ανθρωπότητας –…

Ενδιάμεσες εκλογές ΗΠΑ: Στους Δημοκρατικούς η Γερουσία, στην κανονικότητα οι ΗΠΑ

Η νίκη των Δημοκρατικών στην πολιτεία της Νεβάδα σηματοδοτεί τη συνέχιση της…

Σαουδική Αραβία: Οι έρημοι γύρω από τη Μέκκα και τη Μεδίνα πρασίνισαν από τις ισχυρές βροχοπτώσεις

Τέτοιου είδους ακραίων φαινομένων αυξάνονται σε όλο τον κόσμο!