Ισχιαλγία: «Γιατί τα θεραπευτικά πρωτόκολλα που ακολουθούμε αποτυγχάνουν». Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης*

 

Ισχιαλγία ονομάζουμε κάθε είδος πόνου ή και σύνολο συμπτωμάτων, τα οποία εντοπίζονται κατά μήκος του ισχιακού νεύρου.

Το ισχιακό νεύρο είναι το μακρύτερο και παχύτερο νεύρο του ανθρώπινου σώματος, εμφανίζοντας μια περίπλοκη ανατομική πορεία. Το ισχιακό νεύρο σχηματίζεται στην οσφυϊκή μοίρα της Σ.Σ κυρίως από τις νευρικές ρίζες Ο4 – Ο5 & Ι1, και εισέρχεται στην ελάσσονα πύελο πίσω από το παχύ έντερο και εξέρχεται από το γλουτό μέσω της υπαπιοειδής εντομής, ενώ στη συνέχεια αφού περάσει κάτω από τον απιοειδή μυ και κάτω από το μέγα γλουτιαίο μυ, εισέρχεται στο μηρό.

Στην ισχιαλγία, σπάνια ο πόνος εντοπίζεται σε μία μόνο περιοχή και συνήθως αλλάζει θέση ακολουθώντας μια διαδρομή από τη μέση, στο γλουτό, στο μηρό, στα γόνατα, στη γάμπα και μερικές φορές μέχρι τον αστράγαλο και τα δάχτυλα του ποδιού, ενώ ο πόνος εμφανίζεται με ή χωρίς αίσθημα, σαν κάψιμο ή αίσθημα ψυχρού στο πόδι, με μουδιάσματα ή βελονιάσματα στην περιοχή του μηρού και της γάμπας.

Τα τελευταία χρόνια πολύς κόσμος ταλαιπωρείται από ισχιαλγία χωρίς όμως να γνωρίζει ποια είναι η πραγματική αιτία η οποία την προκαλεί, και αυτός είναι και ο λόγος που τις περισσότερες φορές προσπαθούμε να θεραπεύσουμε τα συμπτώματα τις ισχιαλγίας και όχι τα αίτια της, με αποτέλεσμα τα θεραπευτικά πρωτόκολλά που ακολουθούμε να αποτυγχάνουν.  Σε αυτό ακριβώς το σημείο είναι που γίνονται και τα πράγματα περίπλοκα, διότι για να μπορέσουμε να σχεδιάσουμε το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο θα μας απαλλάξει από αυτόν το χρόνιο πόνο, θα πρέπει να έχουμε μία καθαρή εικόνα για την αιτία του και αν αυτός οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή σε κάποια δυσλειτουργία του μυοσκελετκού μας συστήματος.

Μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις ενός επαγγελματία υγείας,  είναι ο εντοπισμός των παραγόντων που οδηγούν σε ένα επεισόδιο ισχιαλγίας και πως αυτός μπορεί να συνταγογραφήσει το κατάλληλο ασκησιολόγιο, ώστε να απαλλάξει τον ασθενή από μία   μακροχρόνια και επίμονη κατάσταση πόνου, αλλά και ταυτόχρονα να βελτιώσει την ποιότητα ζωής του.

Στο functional movement, μέσω της εξέτασης της κινητικής αξιολόγησης, δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στην κινητική συμπεριφορά της Σ.Σ, των άνω και κάτω άκρων, της  πλάτης και στον εντοπισμό ασυμμετριών στο σώμα του ασκούμενου, προσπαθώντας έτσι να εντοπίσουμε την πραγματική αιτία της ισχιαλγίας, ώστε στη συνέχεια να σχεδιάσουμε το κατάλληλο θεραπευτικό πρόγραμμα, το οποίο θα τον απαλλάξει από τον χρόνιο πόνο. Το θεραπευτικό πρόγραμμα το οποίο εφαρμόζουμε χωρίζεται σε 3 φάσεις:

1η φάση: Στην  1η φάση ασχολούμαστε με την άμεση διαχείριση του πόνου, διότι στην πραγματικότητα αυτό που θέλει ένας ασθενής, είναι αρχικά να απαλλαγεί από το τελικό σύμπτωμα της ισχιαλγίας και αυτό είναι ο πόνος.

2η φάση: Στη 2η φάση προσπαθούμε μέσω του κατάλληλου ασκησιολογίου, να βελτιώσουμε :

  • τη στάση σώματος
  • την κινητικότητα των αρθρώσεων και
  • την ευθυγράμμιση των κάτω άκρων του ασκούμενου.

3η φάση: Στην τελευταία φάση της θεραπείας, στοχεύουμε στην εκπαίδευση των θεμελιωδών κινητικών μοτίβων και στην απόκτηση του κινητικού ελέγχου από τον ασκούμενο, κάτι το οποίο θα τον βοηθήσει στις καθημερινές του δραστηριότητες, αλλά ταυτόχρονα θα τον προστατέψει και από πιθανή επιστροφή της ισχιαλγίας, διότι αυτή έχει την τάση να επιστρέφει λόγο της ανεπαρκής αποκατάστασης που γίνεται συνήθως.

Τα θεραπευτικά προγράμματα τα οποία εφαρμόζουμε στο functional movement,  στοχεύουν στο να απαλλάξουν τους ασκούμενους από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους και παθήσεις, βοηθώντας τους να ανακτήσουν το φυσιολογικό εύρος κίνησης των αρθρώσεών τους και τον κινητικό έλεγχο των μυών τους.

*O κ. Νικόλαος Παγούνης ζει και εργάζεται στην Καστοριά, είναι κάτοχος Μεταπτυχιακού Τίτλου Σπουδών στην Αθλητική Ψυχολογία & Κινησιολογία με εξειδίκευση στην Αναπτυξιακή Κινησιολογία, Πιστοποιημένος Αξιολογητής της Κίνησης & της Αναπνοής του Ανθρώπινου σώματος. Περισσότερα στο  functionalmovement.gr 

You May Also Like

Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών, από τον αρμόδιο καθηγητή του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου κ. Τζιβανίδη Χρήστο

Οδηγίες για την χρήση των κλιματιστικών, από τον αρμόδιο καθηγητή του Εθνικού…

Πώς να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας από τον ήλιο, το χλώριο και το αλάτι

Πώς να προστατεύσουμε τα μαλλιά μας από τον ήλιο, το χλώριο και…

Γνωρίζεις ότι τα χείλη σου μαρτυρούν πολλά για την υγεία σου;

Table of Contents Hide Χείλη και υγεία: Τι μαρτυρούν;Σκισίματα στις άκρες του…

Κρατήστε τις φλούδες των λεμονιών!

Κρατήστε τις φλούδες των λεμονιών!

Τρόποι να ξεπαγώσετε πιο γρήγορα το κρέας

Τρόποι να ξεπαγώσετε πιο γρήγορα το κρέας

Πώς μπορώ να αποφύγω τη γρίπη και το κρυολόγημα

Πώς μπορώ να αποφύγω τη γρίπη και το κρυολόγημα

Γαστρεντερίτιδα: Η σωστή διατροφή για ταχύτερη ανάρρωση

Γαστρεντερίτιδα: Η σωστή διατροφή για ταχύτερη ανάρρωση

Πώς η θεραπευτική άσκηση καταπολεμά τον πονοκέφαλο. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc Sport Science & Physical Education*

Πώς η θεραπευτική άσκηση καταπολεμά τον πονοκέφαλο. Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης, M.Sc…

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

Πότε τα αναψυκτικά απειλούν την υγεία των νεφρών σας

5 λόγοι που εξηγούν τα μονίμως «σκασμένα» πέλματα

Table of Contents Hide 5 λόγοι που εξηγούν τα μονίμως «σκασμένα» πέλματα1. Αφυδάτωση 2. Μυκητιάσεις3.…