Κάλιο: Ποια είναι τα βασικά συμπτώματα έλλειψής του και τρόποι αντιμετώπισης

Το κάλιο είναι βασικό θρεπτικό συστατικό που ο οργανισμός μας χρειάζεται για πολλές λειτουργίες, συμπεριλαμβανομένου του καρδιακού χτύπου. Η σοβαρή έλλειψη καλίου ονομάζεται υποκαλιαιμία και συμβαίνει όταν τα επίπεδα του καλίου μας πέφτουν κάτω από 3.5 mmol/L.

Οι γιατροί θεωρούν ότι η ζωή κινδυνεύει όταν τα επίπεδα κατέβουν κάτω από 2.5 mmol/L. Στο παρόν άρθρο περιγράφουμε ορισμένα από τα πιθανά συμπτώματα έλλειψης καλίου. Στο τέλος αναφερόμαστε στη διάγνωση, στην αντιμετώπιση και στις τροφές στις οποίες μπορούμε να βρούμε το πολύτιμο αυτό θρεπτικό συστατικό.

Συμπτώματα

Δυσκοιλιότητα: Το κάλιο παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη μετάδοση μηνυμάτων από τον εγκέφαλο στους μύες και στη ρύθμιση των μυικών συσπάσεων. Τα χαμηλά επίπεδα καλίου μπορούν να επηρεάσουν τους μύες στο έντερο και να επιβραδύνουν τη ροή φαγητού και άλλων αποβλήτων. Το αποτέλεσμα είναι δυσκοιλιότητα και φούσκωμα.

Μυϊκή αδυναμία: Η έλλειψη καλίου μπορεί να επηρεάσει κι άλλους μύες στο σώμα, όπως στα χέρια και στα πόδια, προκαλώντας συχνές κράμπες και αδυναμία. Οι άνθρωποι χάνουμε μικρές ποσότητες καλίου μέσω της εφίδρωσης, γι’ αυτό και η έντονη εφίδρωση από γυμναστική ή λόγω ζέστης μπορεί να δημιουργήσει μυϊκή αδυναμία ή κράμπες.

Ανεξήγητη κόπωση: Το κάλιο αποτελεί ένα απαραίτητο θρεπτικό στοιχείο που βρίσκεται σε όλα τα κύτταρα και τους ιστούς μας. Όταν τα επίπεδά του πέσουν, αυτό επηρεάζει ένα μεγάλο εύρος σωματικών λειτουργιών, δημιουργώντας έλλειψη ενέργειας, τόσο σωματική κόπωση, όσο και ψυχική και νοητική.

Υπέρταση: Η έλλειψη καλίου οδηγεί και σε αύξηση της αρτηριακής πίεσης, ειδικά σε άτομα με υψηλή πρόσληψη αλατιού. Το κάλιο έχει σημαντικό ρόλο στη χαλάρωση των αιμοφόρων αγγείων, βοηθώντας στη μείωση της πίεσης. Το κάλιο επίσης βοηθά στην ισορροπία των επιπέδων νατρίου στο σώμα. Μια διατροφή υψηλή σε νάτριο αποτελεί την συνηθισμένη αιτία υπέρτασης. Οι γιατροί, λοιπόν, συχνά συστήνουν μείωση του νατρίου και αύξηση του καλίου.

Συχνοουρία: Τα νεφρά είναι υπεύθυνα για την απομάκρυνση τοξικών και άχρηστων για τον οργανισμό ουσιών και για τη ρύθμιση των επιπέδων των υγρών και των ηλεκτρολυτών, όπως του καλίου και του νατρίου, στο αίμα. Αυτό το καταφέρνουν απομακρύνοντάς τα μέσω των ούρων. Η ήπια αλλά και σοβαρή υποκαλιαιμία παρεμβαίνει στην ικανότητα των νεφρών να εξισορροπούν τα επίπεδα των υγρών και των ηλεκτρολυτών στο αίμα και αυτό οδηγεί σε συχνοουρία.

Μυϊκή παράλυση: Όταν τα επίπεδα καλίου στον οργανισμό είναι αρκετά χαμηλά, οι μύες δεν μπορούν να συσπαστούν σωστά και μπορεί και να σταματήσουν τελείως να λειτουργούν.

Αναπνευστικά προβλήματα: Η σοβαρή υποκαλιαιμία οδηγεί σε αναπνευστικά προβλήματα. Η αναπνοή απαιτεί τη χρήση πολλών μυών, ειδικά του διαφράγματος. Αν τα επίπεδα καλίου πέσουν πολύ χαμηλά, αυτοί οι μυς δεν λειτουργούν σωστά. Γι’ αυτό και είναι πολύ πιθανό να εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή ή λαχάνιασμα.

Ακανόνιστος καρδιακός ρυθμός (Αρρυθμία): Ένα άλλο σύμπτωμα της σοβαρής υποκαλιαιμίας είναι η καρδιακή αρρυθμία. Το κάλιο παίζει έναν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση των συσπάσεων όλων των μυών και η καρδιά είναι ένας μυς. Τα πολύ χαμηλά επίπεδα καλίου στο σώμα οδηγούν σε ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό, αλλά και βραδυκαρδία και ταχυκαρδία. Αν το άτομο δεν λάβει θεραπεία, το σύμπτωμα μπορεί να αποβεί μοιραίο.

Πότε πρέπει να επισκεφθούμε γιατρό

Τα άτομα με συμπτώματα υποκαλιαιμίας χρειάζεται να επισκεφθούν γιατρό. Η έλλειψη αυτή είναι αρκετά συνηθισμένη σε άτομα με ιδιοπαθή φλεγμονώδη εντερική νόσο και γαστρεντερικές διαταραχές γενικά που προκαλούν σοβαρή ή επίμονη διάρροια ή εμετό. Ορισμένα φάρμακα, όπως καθαρτικά και διουρητικά αυξάνουν τον κίνδυνο της έλλειψης. Είναι σημαντικό να αναζητήσετε ιατρική βοήθειας για συμπτώματα όπως μυϊκή παράλυση, αναπνευστικά προβλήματα ή καρδιακή αρρυθμία.

Αντιμετώπιση

Το είδος της αντιμετώπισης εξαρτάται από τα συμπτώματα και τα επίπεδα καλίου που εμφανίζει ο κάθε ασθενής. Όσοι εμφανίζουν ήπια υποκαλιαιμία, ο γιατρός πιθανότατα θα σας συμβουλέψει:

  • Να σταματήσετε ή να μειώσετε τη δοσολογία ορισμένων φαρμάκων που μπορεί να προκαλούν αυτή την παρενέργεια
  • Να λαμβάνετε συμπληρώματα καλίου
  • Να καταναλώνετε περισσότερες τροφές πλούσιες σε κάλιο, όπως φρούτα και λαχανικά
  • Να λαμβάνετε φαρμακευτική αγωγή που αυξάνει το κάλιο.

Για όσους εμφανίζουν σοβαρή έλλειψη, απαιτείται άμεση αντιμετώπιση και μάλλον ο γιατρός σας θα συστήσει ενδοφλέβια χορήγηση καλίου.

Διατροφικές πηγές

  • Αποξηραμένα βερίκοκα: 1,101 mg / μισό φλιτζάνι
  • Μαγειρεμένες φακές: 731 mg / φλιτζάνι
  • Αποξηραμένα σύκα: 699 mg / φλιτζάνι
  • Χυμός πορτοκαλιού: 496 mg / φλιτζάνι
  • Μπανάνα: 422 mg / μέτριου μεγέθους μπανάνα
  • Γάλα 1%: 366 mg / φλιτζάνι
  • Σπανάκι: 334 mg / φλιτζάνια
  • Μαγειρεμένο μπρόκολο: 229 mg / μισό φλιτζάνι
  • Μαγειρεμένο καστανό ρύζι: 154 mg / φλιτζάνι

 

You May Also Like

Κατά πόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να μας προστατέψει από την COVID-19;

Κατά πόσο το εμβόλιο του πνευμονιόκοκκου μπορεί να μας προστατέψει από την…

Ασπρα, κόκκινα, κίτρινα κρεμμύδια – Ποιες οι διαφορές τους, σε ποιο φαγητό ταιριάζουν

Eίναι ευεργετικά για την άμυνα του οργανισμού και πολλές φορές απαραίτητο συστατικό των συνταγών που αγαπάμε.

Μέχρι πόση ζάχαρη την ημέρα επιτρέπεται; Ποιες τροφές είναι… παγίδες;

Μέχρι πόση ζάχαρη την ημέρα επιτρέπεται; Ποιες τροφές είναι… παγίδες;

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Τα θαυμαστά οφέλη του πράσινου σαπουνιού

Μαλλιά: Οι πληροφορίες που δίνουν για την υγεία όσο παράδοξο κι αν ακούγεται

Table of Contents Hide Μαλλιά: Οι πληροφορίες που δίνουν για την υγεία…

8 αποφάσεις για τη νέα χρονιά που βλάπτουν την υγεία

8 αποφάσεις για τη νέα χρονιά που βλάπτουν την υγεία

Η νέα ιστοσελίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Η νέα ιστοσελίδα της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας

Τα 8 τεράστια οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά.

Τα 8 τεράστια οφέλη του ύπνου στην αριστερή πλευρά.

Στις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για τις γυναίκες 49-50 ετών

Στις 10 Νοεμβρίου ξεκινούν οι δωρεάν ψηφιακές μαστογραφίες για τις γυναίκες 49-50…