Καθαρά Δευτέρα – Δεν είναι επίσημη αργία: Η αμοιβή για όσους δουλεύουν

Διευκρινίσεις σχετικά με το πώς διαμορφώνεται η αμοιβή σε όσους δουλεύουν την Καθαρά Δευτέρα  η οποία δεν είναι επίσημη αργία, εξέδωσε η ΓΣΕΕ.

Συγκεκριμένα, η Καθαρά Δευτέρα δεν περιλαμβάνεται στις επίσημες αργίες που ορίζει ο νόμος για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα. Ωστόσο, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις στη χώρα μας αργούν στην περίπτωση που η Καθαρά Δευτέρα έχει χαρακτηριστεί αργία από διάταξη της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ), του κανονισμού εργασίας της επιχείρησης, από επιχειρησιακή συνήθεια και έθιμο, κατά το οποίο η επιχείρηση παραμένει κλειστή την ημέρα αυτή.

Στην περίπτωση που οι εργαζόμενοι μισθωτοί δεν εργαστούν, σύμφωνα με τα παραπάνω, δεν θα έχουν καμία μείωση του μισθού τους, ενώ, όσοι αμείβονται με ημερομίσθιο, δικαιούνται να λάβουν το ημερομίσθιό τους (άρθρ. 2 παρ. 3 ΝΔ 3755/1955).

Αν μία επιχείρηση λειτουργήσει εφέτος κατ’ εξαίρεση, ενώ τα προηγούμενα χρόνια δεν λειτουργούσε, βάσει ΣΣΕ, κανονισμού εργασίας, επιχειρησιακής συνήθειας ή εθίμου, τότε οι εργαζόμενοι- υπάλληλοι δικαιούνται για την εργασία τους προσαύξηση μισθού 1/25 και ένα επιπλέον ημερομίσθιο οι αμειβόμενοι με ημερομίσθιο, με την προσαύξηση 75% των αποδοχών τους.

dikaiologitika.g

You May Also Like

Στις 17 Οκτωβρίου το… «φεγγάρι του κυνηγού»

Συγκεκριμένα, στις 17 του μήνα, η πανσέληνος θα κάνει την εμφάνισή της χαρίζοντας μια μοναδική λάμψη στον ουρανό.

Θεραπεία με βλαστοκύτταρα αποκατέστησε την όραση σε τρεις ασθενείς

Η θεραπεία χορηγήθηκε σε τέσσερα άτομα με κατεστραμμένο κερατοειδή.

«Όχι» σε νέο lockdown το φθινόπωρο

«Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είπε ο πρωθυπουργός

ΟΑΕΔ: Διεύρυνση και ενίσχυση προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών

ΟΑΕΔ: Διεύρυνση και ενίσχυση προγράμματος απασχόλησης μακροχρόνια ανέργων 55-67 ετών

Επίδομα μητρότητας για 9 μήνες σε επαγγελματίες και αγρότισσες

Η παροχή θα είναι αντίστοιχη του ιδιωτικού τομέα, ίση με τον κατώτατο μισθό

Δύο χρόνια από την τραγωδία στην Ανδραβίδα με τους νεκρούς πιλότους Τσιτλακίδη και Τουρούτσικα

Στη διάρκεια εκπαιδευτικής πτήσης, βρήκαν τραγικόω θάνατο και οι δύο πιλότοι

Ακάρ: Επιθυμούμε τη δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου

Ακάρ: Επιθυμούμε τη δίκαιη μοιρασιά του πλούτου του Αιγαίου

Εκλέχτηκε πρόεδρος 15μελούς και «έσκασε» σχολείο με κοστούμι και… άμαξα!

Στην είσοδο του σχολείου των περίμενε πλήθος ψηφοφόρων που τον υποδέχθηκε με αλλαλαγμούς και ένα…κόκκινο χαλί».

Αναγνώριση Παλαιστινιακού κράτους ανακοίνωσε το Λονδίνο

«Απαραίτητη μια συμφωνία μεταβατικής διακυβέρνησης στη Γάζα»