Κακή στάση σώματος μια σύγχρονη επιδημία/Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

Όσο ο άνθρωπος εξελίσσεται, τόσο πιο έντονα υιοθετεί μία λανθασμένη στάση σώματος. Αυτό οφείλεται στο ότι η καθημερινότητά και οι δραστηριότητες που εκτελούμε, μας οδηγούν σε λανθασμένα κινητικά μοτίβα και συνήθειες, οι οποίες επηρεάζουν αρνητικά τη στάση του σώματος μας. Το πιο ανησυχητικό από όλα όμως είναι, ότι παρόλο που οι περισσότεροι από εμάς αναγνωρίζουμε ότι έχουμε μια λανθασμένη στάση σώματος, δεν κάνουμε κάτι για να τη διορθώσουμε, γιατί πιστεύουμε ότι δεν είναι κάτι σημαντικό ή ότι δεν θα μας ωφελήσει.

Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η διατήρηση μίας σωστής στάσης σώματος δεν είναι μόνο σημαντική, αλλά είναι και η μόνη πτυχή της υγείας μας, στην οποία μπορούμε να επέμβουμε άμεσα. Μάλιστα τα αποτελέσματα αυτής της προσπάθειας δεν είναι μόνο αισθητικά, αλλά και λειτουργικά. Η σωστή στάση του σώματος, είναι ένα μεγάλο παράθυρο όχι μόνο για να λειτουργήσει το σώμα μας καλύτερα, αλλά και για να απαλλαγούμε από χρόνιους πόνους στον αυχένα, στην πλάτη και σε άλλα μέρη του σώματος.    

 

Η κακή στάση του σώματος αναγνωρίζεται πλέον από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), ως μια σύγχρονη επιδημία. Έρευνες δείχνουν ότι ένα μεγάλο ποσοστό παιδιών ηλικίας μέχρι 12 ετών, εμφανίζουν εκφυλισμό της σπονδυλικής στήλης. Ενώ οι λανθασμένες στάσεις σώματος στους ενήλικες, έχουν συνδεθεί με ημικρανίες, υψηλή αρτηριακή πίεση, μειωμένη ικανότητα πνευμόνων (λιγότερο οξυγόνο στο σώμα σας) και διάφορους μυοσκελετικούς πόνους. Επίσης μια μελέτη του 2014 στο Journal of American Geriatric Society, έδειξε ότι υπάρχει σημαντική συσχέτιση μεταξύ της κακής στάσης του σώματος και του πρόωρου θανάτου.

 

Όλα τα παραπάνω αποτελούν τα κακά νέα, χωρίς μάλιστα να θίξουμε την αρνητική επίδραση που έχει η κακή στάση σώματος στην αυτοεκτίμηση, την αυτοπεποίθηση και τις κοινωνικές σχέσεις του ατόμου.

Τα καλά νέα είναι, ότι μία κακή στάση σώματος μπορεί να διορθωθεί.

 

Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι μία κακή στάση σώματος συντηρείται σε πολύ μεγάλο βαθμό, για να μην πω εξολοκλήρου από τις συνήθειες και τον τρόπο ζωής του ατόμου. Η στάση του σώματός μας κατά την διάρκεια της εργασίας μας, της ξεκούρασης μας και της εκτέλεσης των καθημερινών μας δραστηριοτήτων, σε συνδυασμό με την έλλειψη της άσκησης,  αλλάζουν τη μορφή και την κινητική συμπεριφορά τόσο των μυών, όσο και του ανθρώπινου σκελετού. Η λανθασμένη στάση και κίνηση που έχουμε οι περισσότεροι από εμάς σε καθημερινή βάση, γίνεται συνήθεια και με την πάροδο του χρόνου παραμορφώνουν τη σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τους μύες, τους τένοντες, τις αρθρώσεις, τα οστά και τους δίσκους του ανθρώπινου σώματος.

 

Όλα αυτά όμως, όπως προαναφέραμε όχι μόνο μπορούν να διορθωθούν, αλλά και να προληφθούν με την σωστή και εξειδικευμένη άσκηση.

 

Η άσκηση οποία εστιάζει στη διόρθωση της ανθρώπινης στάση σώματος, ονομάζεται διορθωτική άσκηση (corrective exercise), και στόχος της είναι να επαναφέρει το ανθρώπινο σώμα σε μία σωστή – φυσιολογική στάση. Μέσω της διορθωτικής άσκησης, προσπαθούμε να οικοδομήσουμε μία σωστή στάση και νέα – σωστά κινητικά πρότυπα, τα οποία θα κάνουν το ανθρώπινο σώμα πιο λειτουργικό και δεν θα επιβαρύνουν μεμονωμένες περιοχές του ανθρώπινου σώματος (αυχένα, μέση κ.α), προκαλώντας πόνο.  

Η διορθωτική άσκηση (corrective exercise), εφαρμόζεται τα τελευταία χρόνια σε πολλές χώρες παγκοσμίως, βοηθώντας τους ασκούμενους να αποκτήσουν μία σωστή στάση σώματος και ανθρώπους με χρόνια προβλήματα να θεραπευτούν. Για να συμβεί αυτό όμως, θα πρέπει ο επαγγελματίας υγείας & άσκησης, να είναι εξειδικευμένος, ώστε να μπορεί να αξιολογήσει τη στάση σώματος του ασκούμενου και στη συνέχεια να σχεδιάσει ένα εξατομικευμένο διορθωτικό πρόγραμμα άσκησης. Στη διορθωτική άσκηση η εκτέλεση και η δημιουργία ενός προγράμματος άσκησης θα πρέπει να προσαρμόζεται και να τροποποιείται διαφορετικά σε κάθε ασκούμενο. Και αυτό ανάλογα με τη στάση σώματος του και τις ικανότητες και τις δυνατότητες του. Μάλιστα αυτή είναι και η διαδικασία που διακρίνει έναν καλό επαγγελματία υγείας & άσκησης από έναν όχι και τόσο καλό.

Επίσης θα πρέπει να τονιστεί, ότι η διορθωτική άσκηση  δεν εστιάζει απλώς στην περιοχή που είναι δυσλειτουργική αλλά σε όλη τη κινητική αλυσίδα του ανθρώπινου σώματος, μιας και αντιμετωπίζει το ανθρώπινο σώμα ως σύνολο.

Το Functional Movement είναι το πρώτο εξειδικευμένο κέντρο στην Ελλάδα, το οποίο ασχολείται με τη διορθωτική άσκηση. Η συγκεκριμένη μορφή άσκησης δεν εφαρμόζεται στην Ελλάδα, παρά μόνο από πολύ λίγους επαγγελματίες διότι μέχρι σήμερα γνωρίζουμε μόνο τους συμβατικούς τρόπους άσκησης. Στο Functional Movement, εξειδικευόμαστε στην άσκηση η οποία επικεντρώνεται στη διόρθωση της στάσης σώματος και της κινητικής συμπεριφοράς των ασκούμενων, και μέσω αυτής κάνουμε τους ασκούμενους μας πιο λειτουργικούς απαλλάσσοντας τους ταυτόχρονα από χρόνιους μυοσκελετικούς πόνους και παθήσεις.

Περισσότερα στο https://functionalmovement.gr/#top

Παγούνης Νικόλαος

Κινησιολόγος & M.Sc Physical therapy

Certified Medical Exercise Specialist

International Certificate in Osteopathic &

Chiropractic Manipulation

You May Also Like

Τραγωδία με τροχαίο στην Ιόνια Οδό: Νεκρό ζευγάρι μπροστά τα μάτια του δεκάχρονου παιδιού τους

Σοβαρό τροχαίο δυστύχημα σημειώθηκε στην Ιόνια Οδό, κοντά στα διόδια Τερόβου στο ρεύμα…

Νίκος Παρούσης: Ο ήρωας πιλότος που θυσιάστηκε για να σώσει εκατοντάδες παιδιά από βέβαιο θάνατο

Table of Contents Hide Έντρομοι είδαν το ΜιράζΑνέφερε βλάβη στο πηδάλιο«Πάνω από…

Τοξικά απορρίμματα στις αχανείς χωματερές της Αφρικής

Αφού πέσει η νύχτα και οι δρόμοι της αγοράς Καριακού στο Νταρ…

Νέα κινητοποίηση τη νύχτα για την αρκούδα με τα μικρά της

Η αρκούδα με τα τρία αρκουδάκια επανεμφανίστηκε τη νύχτα στη Λεωφόρο των…

Νίκος Χορταρέας: Η τηλεμαντεία, η φοροδιαφυγή, η Ferrari, ο θάνατος της μητέρας του και η στροφή στον Θεό

Table of Contents Hide Τα σκάνδαλα και η φοροδιαφυγήΗ ενασχόληση με το…

Του έδωσαν συγχαρητήρια και μετά τον εκτέλεσαν – Ο Έλληνας λοχίας που κατατροπωσε πάνω από 200 Γερμανούς

Ελληνική αντίσταση:  Η αντίσταση που τα Ελληνικά στρατεύματα έφεραν κατά την διάρκεια του…

Τι περιλαμβάνει το σχέδιο SOS της Ελλάδας για την ενέργεια – Ο Κ. Σκρέκας στην «Κ»

Table of Contents Hide Μέτρα υποχρεωτικού χαρακτήρα για νοικοκυριά, βιομηχανία, φορείς –…

Γυναικοκτονία στο Ρέθυμνο: Αuτή είναι η μητέρα που δολοφονήθηκε από τον σύζυγό της επειδή του ζήτησε να χωρίσουν

Μία ακόμη γυναικοκτονία σημειώθηκε στις 10.30 το πρωί της Κυριακής με θύμα…

Το πανηγύρι που κατέληξε σε τpαγωδία με 26 νεκρούς: Οι πιστοί που πήγαιναν να προσκυνήσουν και το μοιpαίο λάθος

Η ανείπωτη τραγωδία το 1963 στη λίμνη Αμβρακία με 26 νεκρούς! Το…