Σε έναν τιτάνιο αγώνα διεκδίκησης και κατοχύρωσης πόρων βρίσκεται η Αυτοδιοίκηση, με τα συλλογικά όργανα των Δήμων και των Περιφερειών να προβαίνουν σε νέες παρεμβάσεις προς το κεντρικό κράτος και να ζητούν να εισακουσθούν αλλά και να προωθηθούν τα αιτήματά τους, υπογραμμίζοντας παράλληλα, ότι αναμένουν εγρήγορση από τη νέα κυβέρνηση.

Παράταση των προθεσμιών για την κατάρτιση των προϋπολογισμών, καθυστέρηση απόδοσης θεσμοθετημένων πόρων αλλά και παράταση στο τρέχον ΕΣΠΑ, ώστε να μην απολεσθούν σημαντικά κι απαραίτητα έργα καταγράφονται ως μείζονος σημασίας θέματα στην Αυτοδιοικητική ατζέντα, τα οποία έρχονται να ανεβάσουν ακόμη περισσότερο τον οικονομικό “πυρετό”, αλλά και να αυξήσουν την αντίστοιχη ανησυχία των αιρετών.

Το μεγάλο πρόβλημα στις καθυστερήσεις των χρηματοδοτήσεων από το κράτος προς τους δήμους και την αυτοδιοίκηση, απασχόλησε την ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας, στην συνεδρίαση που έκανε το μεσημέρι της Δευτέρας 5 Οκτωβρίου.

Οι δήμαρχοι εκπέμπουν “SOS” προς την κεντρική διοίκηση, ενώ μάλιστα θα απευθυνθούν σχετικά προς την ΚΕΔΕ, με επιστολή, ώστε να λάβουν τα χρωστούμενα και να μπορέσουν να λειτουργήσουν.
“Θα κάνουμε μια επιστολή προς την ΚΕΔΕ, προσπαθώντας να διεκδικήσουμε τα χρήματα που μας υπολείπονται κατά πολύ για να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε ως Δήμοι. Από τις ΚΑΠ (Κεντρικοί αυτοτελείς πόροι), πρέπει να εισέλθουν χρήματα στους δήμους και τα ποσά είναι μεγάλα. Στους δήμους της Δυτικής Μακεδονίας υπάρχει μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν οικονομικά” , δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Φλώρινας και πρόεδρος της ΠΕΔ Γιάννης Βοσκόπουλος.

Σε ό,τι αφορά τα ποσά που χρωστάει το κράτος προς τους δήμους, αυτά ανέρχονται στα 12.5 εκατομμύρια ευρώ, εκ των οποίων οι δήμοι έχουν εισπράξει ένα πολύ μικρό ποσό.
Επίσης, μεγάλο είναι το πρόβλημα στους δήμους και με τα έργα των ΕΣΠΑ, όπως σημειώνει ο πρόεδρος της ΠΕΔ, λέγοντας πως και στο θέμα αυτό θα πρέπει να αναζητηθεί λύση. Αφού παράταση δεν μπορεί να υπάρξει, κάποια έργα θα προσπαθήσουν να μπουν ως “γέφυρες” στην επόμενη αναπτυξιακή περίοδο, ωστόσο για να μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο θα πρέπει το έργο να έχει γίνει (να έχει πάρει χρηματοδότηση) για το 25%.

Όπως δήλωσε ο κ. Βοσκόπουλος σχετικά: “Ελπίζουμε ότι ο κυβερνητικός μηχανισμός θα κινηθεί σύντομα και γρήγορα, ώστε να μπορέσουμε να ολοκληρώσουμε έργα πριν το τέλος του χρόνου”.
Στα προβλήματα που δημιουργούν οι χρηματοδοτήσεις που καθυστερούν στους δήμους, αναφέρθηκε, από την πλευρά της η αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Δυτικής Μακεδονίας Παρασκευή Βρυζίδου. “Το τελευταίο διάστημα, εκτός από τις εκλογικές διαδικασίες, υπήρξε σταθερή καθυστέρηση σε χρηματοδοτήσεις, οδηγώντας σε αδιέξοδα”, τόνισε μεταξύ άλλων η κ. Βρυζίδου, λέγοντας πως πρέπει να συνεχίσουν να παρακολουθούνται οι χρηματοδοτήσεις των έργων.

Έχουν μείνει πανί με πανί οι δήμοι…

Αυτό και αν είναι φέσι του ελληνικού κράτους προς τους δήμους όλης της χώρας!!! Κοινώς από πού να το «φυσάνε και δεν θα κρυώνει» είναι οι δήμαρχοι οι οποίοι βλέπουν τα οικονομικά τους στο ναδίρ και κανένα φως στην άκρη του τούνελ!

Ο Γιώργος Πατούλης, ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) αναφέρθηκε στα τεράστια οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι δήμοι όλης της Ελλάδας και υπογράμμισε πως “Τα οφειλόμενα από τον προϋπολογισμό του 2015 ξεπερνούν μέχρι στιγμής τα 260 εκατ. ευρώ, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα στους ήδη βεβαρημένους προϋπολογισμούς τους, καθώς και το θέμα της κατάργησης του φόρου ζύθου, μετά την υπογραφή του νέου μνημονίου, αποστερώντας έτσι ένα σταθερό έσοδο για τα ταμεία των δήμων”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Συγχαρητήρια Μηνύματα προς τον Αθλητή Ν.Ο. Μαυροχωρίου, Χρήστο Στεργιάκα

Συγχαρητήριο Μήνυμα της Ολυμπίας Τελιγιορίδου για την διάκριση του αθλητή του ΝΟΜ…

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο του έργου INNOTRANS

Ολοκληρώθηκε το πρώτο Διαπεριφερειακό Εργαστήριο του έργου INNOTRANS

Μόνο 4 επενδυτικά σχέδια για τον τουρισμό από τα 2.527 που εγκρίθηκαν σε όλη τη χώρα είναι της Δυτικής Μακεδονίας!

  Μόνο 4 επενδυτικά σχέδια για τον τουρισμό από τα 2.527 που…

Ευχαριστίες της Π.Ε. Καστοριάς προς το Ιατρικό, Νοσηλευτικό & όλο το Προσωπικό των Μονάδων Υγείας

Ευχαριστίες της Π.Ε. Καστοριάς προς το Ιατρικό, Νοσηλευτικό & όλο το Προσωπικό…

Εκλογές 2019: Οι Δήμαρχοι που εκλέχθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Εκλογές 2019: Οι Δήμαρχοι που εκλέχθηκαν στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας

Συγκέντρωση ειδών για τους πλημμυροπαθείς από τις Αστυνομικές Υπηρεσίες Δυτικής Μακεδονίας

Συγκεντρώθηκαν από τις Διευθύνσεις Αστυνομίας Γρεβενών, Καστοριάς, Κοζάνης και Φλώρινας τρόφιμα μακράς διάρκειας και είδη πρώτης ανάγκης

Διακοπή κυκλοφορίας επί της Ε.Ο.12 (Νεστόριο – Πεύκος – Πευκόφυτο – Χρυσή-Επταχώρι) από την διασταύρωση προς τον Γράμμο έως την διασταύρωση προς το Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης και διοχέτευσή της μέσω της Ε.Ο.11 (Νεστόριο – Επταχώρι μέσω Κοτύλης)

  Διακοπή κυκλοφορίας επί της Ε.Ο.12 (Νεστόριο – Πεύκος – Πευκόφυτο –…