Ο ΣΥΡΙΖΑ μέχρι πριν από 3 μήνες ισχυριζόταν ότι με την «σθεναρή» του αντίθεση στα Μνημόνια και στην πολιτική λιτότητας επεδίωκε, εκτός των άλλων, να επηρεάσει ευρύτερα διεργασίες και εξελίξεις στην Ευρώπη που θα αμφισβητούσαν ευθέως νεοφιλελεύθερες πολιτικές που επέβαλαν οι συντηρητικές (δεξιές) Κυβερνήσεις στον Ευρωπαϊκό χώρο.

Προς στιγμήν μάλιστα διαφάνηκε ότι θα ήταν πιθανό να συμβεί κάτι τέτοιο, με καταλύτη την αλματώδη αύξηση των ποσοστών του σκληρά αντιμνημονιακού ΣΥΡΙΖΑ και τις εκλογικές νίκες του στις Ευρωεκλογές του 2014 και στις Βουλευτικές του Ιανουαρίου του 2015 που τον έφεραν στην Κυβέρνηση.

Τα μάτια πολλών ,προοδευτικών, ιδιαίτερα στις χώρες του Ευρωπαϊκού νότου όπως η Πορτογαλία και η Ισπανία, ήταν στραμμένα προς την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πολιτικά κόμματα και νέα Κινήματα δεν παρέλειπαν να αναφέρονται στην πορεία, τις θέσεις και τις εκλογικές επιτυχίες του ΣΥΡΙΖΑ, κόντρα σε συντηρητικές, νεοφιλελεύθερες πολιτικές συνεχούς λιτότητας, κόντρα δηλαδή στην Ευρωπαϊκή συντήρηση.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην Πορτογαλία η (προοδευτική) αντιπολίτευση εφέρετο έως και πριν από 2 μήνες ως ο πιθανότερος νικητής των εκλογών του Οκτωβρίου, ενώ στην Ισπανία οι Podemos γνώριζαν καταγραφή εξαιρετικών ποσοστών στην προτίμηση των Ισπανών.

Όσοι παρακολουθούν με προσοχή τα συμβαίνοντα σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες διαπιστώνουν ωστόσο ενδιαφέρουσες διεργασίες τον τελευταίο καιρό.

Η αιφνίδια κωλοτούμπα του ΣΥΡΙΖΑ τον περασμένο Ιούλιο, η ολική «παράδοση» του στις απαιτήσεις των Τροϊκανών, η μετάλλαξη του και η υπογραφή του επαχθέστερου Μνημονίου έχουν επιδράσεις και στην πολιτική σκηνή άλλων χωρών , που αντιμετωπίζουν παρόμοια με την Ελλάδα προβλήματα.

Είναι γνωστό ότι ο (δεξιός) Κοέλιο, που κέρδισε την περασμένη Κυριακή τις εκλογές στην Πορτογαλία, δεν σταμάτησε σ’ όλη την προεκλογική περίοδο να υπογραμμίζει, αναφερόμενος στην κωλοτούμπα του κ. Τσίπρα, ότι αυτό αποτελεί απόδειξη ότι δεν υπάρχει άλλη λύση απ’ αυτήν (την πολιτική λιτότητας) που εφάρμοζε ως Πρωθυπουργός ο ίδιος στην χώρα του.

Αλλά και στην Ισπανία το παράδειγμα του ΣΥΡΙΖΑ προκαλεί (και αυτό) αμφισβητήσεις, αμφιβολίες και απογοητεύσεις. Καθοδική πορεία ποσοστών των «συγγενών» κομμάτων και διασπάσεις καταγράφονται στην χώρα αυτή.

Ο (δεξιός) Πρωθυπουργός Ραχόϊ δεν παραλείπει να εκμεταλλεύεται και αυτός το παράδειγμα του μνημονιακότατου πλέον, ΣΥΡΙΖΑ για να πείσει τους Ισπανούς ότι δεν υπάρχει άλλη πολιτική απ’ αυτήν που εφαρμόζει ο ίδιος. Οι εκλογές γίνονται σ’ ένα δίμηνο στην Ισπανία.

Πράγματι λοιπόν οι πολιτικές του ΣΥΡΙΖΑ και οι πρωτοφανείς μεταμορφώσεις του πιθανόν επηρεάζουν εξελίξεις ευρύτερα στην Ευρώπη.

Μόνο που η μετάλλαξη του, από τον πιο ανυποχώρητο πολέμιο Μνημονίων και νεοφιλελεύθερων πολιτικών, εν μια νυκτί σε εφαρμοστή Μνημονίων και υπερσυντηρητικών πολιτικών φαίνεται ότι απογοητεύει και προκαλεί σύγχυση σε χώρους προοδευτικών πολιτικών δυνάμεων στην Ευρώπη, ενώ αντιθέτως ενισχύει τα επιχειρήματα των συντηρητικών δεξιών Κυβερνήσεων που διαφεντεύουν την Ευρώπη.

    Φίλιππος Πετσάλνικος

πρώην Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την εικόνα τους

Το κούρεμα που κολακεύει τις γυναίκες μετά τα 50 και φρεσκάρει την…

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που…

Σωκράτης Μάλαμας: Η «Πριγκιπέσσα» και η ιστορία που έγινε τραγούδι

Τα περισσότερα τραγούδια στο ελληνικό πεντάγραμμο κουβαλούν τη δική τους ιστορία τους…

Παίρνουν με τα… αυγά οι Ολλανδοί τον Μπέζος επειδή θέλει να γκρεμίσει ιστορική γέφυρα για να περάσει το νέο του κότερο

Μπλοκαρισμένο στο ναυπηγείο όπου κατασκευάστηκε παραμένει το 127 μέτρων υπερπολυτελές γιοτ του…

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ Σουσού του Δημήτρη Ψαθά; Η φαντασμένη γυναίκα που έγινε θεατρικό, ταινία και τηλεοπτική σειρά με την Άννα Παναγιωτοπούλου

Σε ποια περιοχή βρισκόταν ο περίφημος Μπύθουλας με τον λαουτζίκο στη Μαντάμ…

Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο – Επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε τραγικό τέλος

Table of Contents Hide Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε…

Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε ο ΝτιΚάπριο – Επέζησε από το ναυάγιο αλλά είχε τραγικό τέλος

Table of Contents Hide Τιτανικός: Η ιστορία του αληθινού Τζακ που έπαιξε…

15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις τα ’80s και 90s

Table of Contents Hide 15 φωτογραφίες που θα σε κάνουν να αναπολήσεις…

Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου του Τιτανικού και η αλήθεια για την ευθύνη του στο ναυάγιο

Table of Contents Hide Η πραγματική ιστορία του καπετάνιου του Τιτανικού και…

Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά τσιμπήματα και τι πρέπει να κάνετε στο καθένα

Table of Contents Hide Ακάρεα, κοριοί, τσιμπούρια: Πως θα ξεχωρίσετε 9 διαφορετικά…