Απίστευτο κι όμως αληθινό! Εργολάβοι που κατέθεσαν προσφορές απευθείας ανάληψης εργασιών αναστήλωσης επικινδύνως ετοιμόρροπου αρχοντικού στην Καστοριά, με ποσοστό 2% & 3% έκπτωση, οι ίδιοι εργολάβοι λίγα 24ωρα αργότερα, σε νέα κατεπείγουσα συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καστοριάς, θεώρησαν σκόπιμο να αναθεωρήσουν (εις βάρος τους!) και μετά προφορική διαπραγμάτευση να αυξήσουν το ποσοστό έκπτωσης σε 18% και 20% αντίστοιχα (!).

Τα τραγελαφικά αυτοδιοικητικά τερτίπια συμβαίνουν στην ακριτική πόλη της Δυτικής Μακεδονίας, συγκεκριμένα στον Δήμο Καστοριάς, όπου ενώ έχει προϋπολογισθεί δαπάνη στο ετήσιο πρόγραμμα έτους 2017 ξαφνικά αιρετοί της Διοίκησης αλλά και στελέχη του οικείου Δήμου, θεώρησαν πως προέκυψε κατεπείγον για το θέμα που οι ίδιοι είχαν δρομολογήσει μήνες πριν, ως ζήτημα ρουτίνας… Από την αμφιλεγόμενη διαδικασία «διασώθηκαν» οι αποχωρήσαντες Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι της μειοψηφίας.

Στις επαναλαμβανόμενες «έκτακτες» συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής του Δήμου Καστοριάς «μήλο της έριδος» υπήρξε το μισογκρεμισμένο εδώ και μια 10ετία αρχοντικό της πόλης, συγκεκριμένα εκείνο της οικογένειας Παπαχρήστου, το οποίο κάποτε προορίζονταν να συντηρηθεί και να φιλοξενήσει τη βιβλιοθήκη και πολιτιστικές δράσεις. Είναι ένα ακόμη «θύμα» αργοπορίας (αν)αρμοδίων, με δεδομένο ότι στην Καστοριά από τα εκατοντάδες διατηρητέα πανέμορφα αρχοντικά που υπήρχαν, ελάχιστα έχουν παραμείνει να δεσπόζουν στη λιμνούπολη! Τα περισσότερα μετατράπηκαν σε άμορφες μάζες μπάζων «δείχνοντας» τους υπεύθυνους…

Για το νόμιμο ή ηθικό μέρος της υπόθεσης θα επιληφθούν αφενός οι αρμόδιες αρχές και αφετέρου οι πολίτες που γνωρίζουν πλέον πρόσωπα και πράγματα και είναι εκείνοι που θα δώσουν την τελική απάντηση, σε όλα και σε όλους που «παίζουν» την τύχη του τόπου σε …εργολαβικά και μη παιχνίδια! Από την πλευρά του ο Σύλλογος Πτυχιούχων Εργοληπτών Δημοσίων Έργων Καστοριάς, με θέμα «αίτηση αναίρεσης όρων δημοπράτησης του έργου, εργασίες μερικής καθαίρεσης αρχοντικού Παπαχρήστου» εξέδωσε την παρακάτω ανακοίνωση:

«Με την ανάληψη των καθηκόντων του νέου Διοικητικού Συμβουλίου του ΣΠΕΔΕ Καστοριάς, επιθυμούμε την άριστη συνεργασία ανάμεσα στα μέλη μας και στο Δήμο Καστοριάς. Η άριστη συνεργασία συνεπάγεται ρητή εφαρμογή των νόμων από την αναθέτουσα αρχή και καλότεχνη και έγκαιρη εκτέλεση των έργων από την πλευρά των μελών μας.

Μετά από τη δημοσίευση του πρακτικού της 11ης συνεδρίασης της Οικονομικής Επιτροπής γνωστοποιήθηκε η πρόθεση του Δήμου Καστοριάς να προχωρήσει σε απευθείας ανάθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος για την εκτέλεση του έργου «εργασίες μερικής καθαίρεσης αρχοντικού Παπαχρήστου» προϋπολογισμού 20.000 ευρώ, με το άρθρο 32 παρ. 2γ αυτού, του Ν. 4412/2016. Εκφράζουμε τις αντιρρήσεις μας στο κατεπείγον της ανάθεσης για τους εξής λόγους:

– Η μη τήρηση των προθεσμιών που προβλέπονται για τις ανοιχτές, κλειστές ή ανταγωνιστικές διαδικασίες με διαπραγμάτευση οφείλονται σε «απρόβλεπτα» γεγονότα.

– Πώς είναι δυνατόν να είναι απρόβλεπτο ένα γεγονός που προβλέφθηκε στο εγκεκριμένο Τεχνικό Πρόγραμμα και τον αντίστοιχο προϋπολογισμό του Δήμου για το έτος 2017.

– Πώς είναι δυνατόν να θεωρείται απρόβλεπτο γεγονός οι λιγοστές βροχοπτώσεις στην πόλη της Καστοριάς.

– Πώς είναι δυνατόν η καθυστέρηση των διαδικασιών δημοπράτησης να μην είναι δική τους ευθύνη.

– Πώς είναι δυνατόν τα μέτρα τα οποία λήφθηκαν για τη μη κατάρρευση του κτιρίου να μη επαρκούν για τις συνήθεις βροχοπτώσεις.

Ζητούμε να αρθεί η ανάθεση με τη διαδικασία του κατεπείγοντος και να ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία δημοσιότητας και διαφάνειας για τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων συμμετεχόντων, προς όφελος των δημοτών του Δήμου Καστοριάς.

Επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Καστοριάς δεν έχει προβεί σε δημοπρατήσεις από την εφαρμογή του Ν. 4412/2016 (8.8.2016) για μικρά και μεγάλα έργα, παρόλο που άλλες αναθέτουσες αρχές προχωρούν σε συνεχείς δημοπρατήσεις έργων».

Από το dimotikanea.gr

Δείτε το video από τη συνεδρίαση της οικονομικής επιτροπής και τις δηλώσεις του Δημάρχου Ανέστη Αγγελή στο ακόλουθο link

Ξεκινούν οι εργασίες για το «Αρχοντικό Παπαχρήστου» (Video)

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Κρήτη: Φοιτητές του Γερμανού καθηγητή που πέθανε από κορωνοϊό διαψεύδουν ότι τους έχει γίνει έλεγχος

Table of Contents Hide Κρήτη: Φοιτητές του Γερμανού καθηγητή που πέθανε από…

“Η Γυναίκα του Σήμερα που αέναα χαρίζει Ζωή”, το κεντρικό θέμα της 6ης Fur Excellence in Athens 2016

Παρουσιάστηκε το απόγευμα της Πέμπτης ( 27/8 ) σε γνωστό ξενοδοχείο της…

Τα αποτελέσματα αναλύσεων του πόσιμου νερού της Καστοριάς και Δημοτικών Ενοτήτων

  Τα αποτελέσματα αναλύσεων του πόσιμου νερού  της Καστοριάς και Δημοτικών Ενοτήτων

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου η επίσημη έναρξη της Εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού

Την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου η επίσημη έναρξη της Εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού              

Επιμελητήρια Κοζάνης και Καστοριάς: Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Ρυθμίσεις Οφειλών & Παροχή Δεύτερης Ευκαιρίας»

  Επιμελητήρια Κοζάνης και Καστοριάς: Ενημερωτική τηλεδιάσκεψη με θέμα: «Ρυθμίσεις Οφειλών &…

Μαζί Σου: «Νοέμβριος: Μήνας Πρόληψης κατά του Παγκρεατικού Καρκίνου

  Μαζί Σου: «Νοέμβριος: Μήνας Πρόληψης κατά του Παγκρεατικού Καρκίνου

Κάλεσμα Μιχάλη Χατζηγιάννη στη συναυλία στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας (βίντεο)

Κάλεσμα Μιχάλη Χατζηγιάννη στη συναυλία στο Πάρκο Ολυμπιακής Φλόγας (βίντεο)

Αναβολή στη δίκη του ειδικού φρουρού για τη δολοφονία του 52χρονου ταξιτζή – Οργή και αποδοκιμασίες από τους συγγενείς του θύματος

Αναβολή στη δίκη του ειδικού φρουρού για τη δολοφονία του 52χρονου ταξιτζή…

Καθορίστηκαν οι βουλευτικές έδρες ανά εκλογική περιφέρεια-Πόσες έχει η Καστοριά

Με φόντο τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, καθορίστηκαν πανελλαδικά οι βουλευτικές έδρες…