Καστοριά: 11η θεματική εκδήλωση για την Κατοχή και τον Εμφύλιο «Η ρήξη Τίτο-Στάλιν και η Ελλάδα»

Εβδομήντα χρόνια έχουν περάσει από το 1948 και τη ρήξη Τίτο-Στάλιν. Τα κρίσιμα ιστορικά ζητήματα της περιόδου και ο αντίκτυπός τους στα ελληνικά πράγματα θα αναλυθούν στη διημερίδα της ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, στο «Πάρκο Εθνικής Συμφιλίωσης», στα Λιβάδια Κοτύλης, Καστοριά, στις 25 και 26 Αυγούστου.

Πρόγραμμα:

Σάββατο 25 Αυγούστου 2018, 6.00μμ – 10.00μμ.

Εισηγητές:

  • Φοίβος Οικονομίδης, δρ. Ιστορίας Παν/μίου Σορβόνης, δημοσιογράφος-ερευνητής: Ο Στάλιν, ο Τίτο και το ΕΑΜικό κίνημα.
  • Ηλίας Νικολακόπουλος, ομότιμος καθηγητής Παν/μίου Αθηνών: 1948, η κομβική χρονιά του Εμφυλίου Πολέμου.
  • Ιωάννα Παπαθανασίου, ιστορικός- ερευνήτρια του ΕΚΚΕ: «Προκαταλήψεις, αντιπαραθέσεις και διακυβεύματα στο «βουνό» το κρίσιμο 1948»
  • Ραϋμόνδος Αλβανός, δρ. ΑΠΘ – επιστημονικός συνεργάτης του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων: Η μάχη του Γράμμου το καλοκαίρι του 1948. Κοινωνικές, πολιτικές και δημογραφικές διαστάσεις.

 

 

Κυριακή 26 Αυγούστου 2018, 10.30πμ-11.30πμ

Παρουσίαση του αρχείου της  ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας

  • Χάιδω Μπούσιου, ιστορικός, δρ Φιλοσοφίας και Ψυχανάλυσης
  • Πέτρος Σατραζάνης, υπάλληλος Δημοτικής Βιβλιοθήκης Θεσσαλονίκης – Γραφείο ΕΔΙΑ Κ.-Δ. Μακεδονίας 1940-1974

Θα ακολουθήσει ιστορικός περίπατος – ξενάγηση στον Γράμμο.

 

Η διημερίδα είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Βασίλη Γκανάτσιου – Καπετάν Χείμαρρου, υποστράτηγου του ΔΣΕ, ιδρυτικού μέλους της  ΕΔΙΑ 1940-1974 Κ.-Δ. Μακεδονίας, που έφυγε πρόσφατα.

 

Στις 28 Ιουνίου 1948 οι χώρες-μέλη (ΚΚ της Σοβιετικής Ένωσης, της Βουλγαρίας, της Γιουγκοσλαβίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας, της Ρουμανίας, της Τσεχοσλοβακίας, της Ιταλίας και της Γαλλίας)της Κομινφόρμ (Γραφείο Πληροφοριών των Κομ. και Εργ. Κομμάτων) απέπεμψαν τη Γιουγκοσλαβία από τους κόλπους της με αιτιολογία την αναρρίχηση «εθνικιστικών στοιχείων» στην ηγεσία του γιουγκοσλαβικού κόμματος. Στην πραγματικότητα, το βασικό διακύβευμα ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία και την ΕΣΣΔ ήταν η δημιουργία μιας νοτιοσλαβικής ομοσπονδίας, στην αρχή με τη Βουλγαρία, ιδέα που αρχικά η ΕΣΣΔ αντιμετώπιζε θετικά, αργότερα όμως μεταστράφηκε, όταν αντιλήφθηκε ότι η πρακτική της υλοποίηση εξελισσόταν χωρίς  τη συναίνεση της σοβιετικής  πλευράς  και εξέφραζε  περισσότερο τάσεις  ηγεμονισμού του Τίτο στα Βαλκάνια.

Η πιο κρίσιμη συνέπεια της ρήξης ήταν η προσέγγιση της Γιουγκοσλαβίας από τη Δύση. Η πίεση του αποκλεισμού λύγιζε τη Γιουγκοσλαβία, έτσι ο Τίτο αποφάσισε να στραφεί οριστικά προς τη Δύση, προβαίνοντας σε χειρονομίες καλής θελήσεως, ώστε να λάβει η χώρα του στρατιωτική και οικονομική βοήθεια.

Η ρήξη Τίτο – Στάλιν το 1948 επέδρασε καταλυτικά στις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα, αφού μοιραία είχε αντίκτυπο στην εμπλοκή της Γιουγκοσλαβίας στον εμφύλιο πόλεμο.

 

Η Γιουγκοσλαβία, ως χώρα ταυτόχρονα Νοτιοευρωπαϊκή, Βαλκανική, Παραδουνάβιος και Μεσογειακή, είχε υψίστη γεωστρατηγική σημασία και οι επιπτώσεις της ρήξης  ήταν πολύπλευρες και παγκόσμιες, όπως έδειξε η δημιουργία των κινήματος των «Αδεσμεύτων».

 

Πληροφορίες: τηλέφωνα 2313 318230, 2310 282858

  1. κλείσιμο δωματίων στον ξενώνα του Πάρκου Εθν. Συμφιλίωσης:

κ. Νταούτη Γιάννα, 2467021853, 6936702271

 

Τιμές: δίκλινο 30, τρίκλινο 40, τετράκλινο 50 ευρώ.

 

Στο Νεστόριο (25 χλμ απόσταση) υπάρχουν ξενώνες και ξενοδοχεία.

 

Πρόσβαση στο ΠΕΣ:  http://grammos-pes.gr/pages/display/access/

Να προτιμήσετε το δρόμο από Πεύκο και όχι από Κοτύλη (όπως δείχνει το GPS).

 

Θεσσαλονίκη 28-7-2018

με εκτίμηση για το Δ.Σ.

ο Πρόεδρος                                                 ο Γ.Γραμματέας

 

Τρ.Μηταφίδης                                                                        Γ. Μοσχίδης

 

 

You May Also Like

Γνωριμία με την Ολυμπιονίκη κ. Βούλα Πατουλίδου

Συνάντηση τoυ Εν.Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνάσιου-Λύκειου Καστοριάς με τη Βούλα Πατουλίδου

Κοπή βασιλόπιτας της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καστοριάς

Κοπή βασιλόπιτας της Φιλοπτώχου Αδελφότητος Κυριών Καστοριάς

Το βίντεο του Δήμου Καστοριάς με το πριν και το μετά την πανδημία

Το βίντεο του Δήμου Καστοριάς με το πριν και το μετά την…

Λειτουργία ΚΕΠ από Δευτέρα 6 Σεπτεμβρίου 2021

ΔΗΜΟΣ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Δωρεά προς το Γενικό Νοσοκομείο από την κα Αθηνά Γκουτζινοπούλου παρουσία του Βουλευτή Καστοριάς

Δωρεά προς το Γενικό Νοσοκομείο από την  κα Αθηνά Γκουτζινοπούλου παρουσία του…

Μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς προς τους μαθητές

Μήνυμα του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καστοριάς  προς τους μαθητές

Συνεργασία του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων του ΠΔΜ με το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού για τη 17η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου Θεσσαλονίκης

  Συνεργασία του Εργαστηρίου Ψηφιακών Μέσων και Στρατηγικής Επικοινωνίας του Τμήματος Επικοινωνίας…

Δήμος Καστοριάς: Εγκρίθηκε η χρηματοδότη του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg IPA CBC “Greece-Albania 2014-2020”

  Δήμος Καστοριάς: Εγκρίθηκε η χρηματοδότη του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg…

Χαρακτηρίστηκαν ως πειραματικά, κατόπιν σχετικής πρότασης του Διευθυντή της Δ.Π.Ε. Καστοριάς, Δρ Αναστάσιου Ξανθόπουλου το 10ο Δημοτικό Σχολείο και το 9ο Νηπιαγωγείο Καστοριάς

Χαρακτηρίστηκαν ως πειραματικά, κατόπιν σχετικής πρότασης του Διευθυντή της Δ.Π.Ε. Καστοριάς, Δρ…

Μία πανέμορφη εικόνα από τα ελαφάκια στον Προφήτη Ηλία!

Μία πανέμορφη εικόνα από τα ελαφάκια στον Προφήτη Ηλία!