Κατασκευή του ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα:  Ολοκληρωμένες πάνω από 400 αρχαιολογικές ανασκαφές και τομές  

 

 

Με την ολοκλήρωση του 31ου ετήσιου συνεδρίου «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη» στη Θεσσαλονίκη, ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP AG) ενημερώνει για τη συμβολή του στη διενέργεια σημαντικού αρχαιολογικού έργου στη Βόρεια Ελλάδα:

 

Μέχρι σήμερα, ομάδες ειδικών έχουν πραγματοποιήσει περίπου 300 σωστικές ανασκαφές μικρής και μεγαλύτερης κλίμακας, και περισσότερες από 100 δοκιμαστικές τομές στη Ζώνη Εργασίας του ΤΑΡ, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη άλλες 7 σωστικές ανασκαφές μεγάλης κλίμακας στις Περιφέρειες από τις οποίες διέρχεται ο αγωγός.

 

Από την έναρξη των εργασιών, περισσότεροι από 650 ειδικοί στην αρχαιολογική έρευνα (αρχαιολόγοι, τοπογράφοι, συντηρητές, κλπ.), καθώς και αρχαιολογικοί εργάτες, έχουν εργαστεί για τις ανάγκες του Έργου. Και στο πλαίσιο της εργασίας τους έχουν έρθει στο φως πολυάριθμα ευρήματα – κινητά και ακίνητα. Στα ακίνητα περιλαμβάνονται:

  • νεκροταφεία ή μεμονωμένοι τάφοι, κάποιοι εκ των οποίων κτερισμένοι
  • τμήματα οικισμών και αρχιτεκτονικών λειψάνων, όπως τείχη και εκκλησίες
  • μνημεία, εργαστηριακοί χώροι και ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας, π.χ. κλίβανοι και πηγάδια

Επίσης, έχει εντοπιστεί πλήθος κινητών ευρημάτων (κεραμεική, κοσμήματα, νομίσματα κ.λπ.) που χρονολογούνται από την προϊστορική έως και τη μεταβυζαντινή περίοδο.

 

Κάποια από τα παραπάνω ευρήματα παρουσιάστηκαν στο 31ο συνέδριο «Το Αρχαιολογικό Έργο στη Μακεδονία και Θράκη το 2017» που διεξήχθη στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο από τις 8 έως τις 10 Μαρτίου 2018, με την υποστήριξη του ΤΑΡ.

Κορυφαίοι επιστήμονες-εκπρόσωποι από 9 Εφορείες Αρχαιοτήτων της Βόρειας Ελλάδας (Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Κοζάνης, Καστοριάς και Φλώρινας) παρουσίασαν τα αρχικά ευρήματα των ανασκαφικών τους δραστηριοτήτων, σημειώνοντας πως αν δεν υπήρχαν τα δημόσια ή τα ιδιωτικά έργα, οι ανασκαφές στην Ελλάδα θα είχαν σχεδόν σταματήσει.

Η Διευθύντρια του ΤΑΡ για την Ελλάδα, Κατερίνα Παπαλεξανδρή, δήλωσε σχετικά: «Συνεργαζόμαστε στενά με το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις κατά τόπους Εφορείες Αρχαιοτήτων, για την προστασία και ανάδειξη της πλούσιας ελληνικής πολιτιστικής κληρονομιάς. Ευχαριστούμε θερμά για τη συνεργασία αυτή, η οποία εγγυάται την εφαρμογή των βέλτιστων αρχαιολογικών πρακτικών και την προαγωγή τόσο του ακαδημαϊκού έργου, όσο και της επιστημονικής γνώσης».

 

Οι αρχαιολογικές εργασίες που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με τον TAP και τις εργολήπτριες εταιρείες του, εποπτεύονται από το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, καθώς και τις 13 αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων (μία ανά περιφερειακή ενότητα που διατρέχει ο αγωγός), όπως ορίζεται στα σχετικά Μνημόνια Συναντίληψης και Συνεργασίας που έχουν υπογραφεί.

 

You May Also Like

Το Κ.Δ.-Η.Φ ΑμεΑ «Σύμπλευση» Καστοριάς σε θεραπευτική δράση στην πισίνα ‘’SunsetPool” στο Καλοχώρι Καστοριάς.

Το Κ.Δ.-Η.Φ ΑμεΑ «Σύμπλευση» Καστοριάς σε θεραπευτική δράση στην πισίνα ‘’SunsetPool” στο Καλοχώρι Καστοριάς.

Ο Δήμαρχος Καστοριάς στην εκδήλωση βράβευσης μαθητών από το Σύλλογο Καστοριέων Ομόνοια Νέας Υόρκης

  Ο Δήμαρχος Καστοριάς στην εκδήλωση βράβευσης μαθητών από το Σύλλογο Καστοριέων Ομόνοια…

Στην κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης Καστοριάς (φωτογραφίες)

Χθες στο Nautical hall πραγματοποιήθηκε η κοπή της βασιλόπιτας της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης…

Αυτοψία Αντιπεριφερειάρχη Δ. Σαββόπουλου στις Εργασίες που βρίσκονται σε Εξέλιξη στο Γηροκομείο Καστοριάς.

Τις εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη στο Γηροκομείο «Λαζάρου και Αθηνάς Ρίζου», επισκέφτηκε ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Δημήτρης Σαββόπουλος

Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων αποκτά ο Δήμος Άργους Ορεστικού

Επιχειρησιακό Σχέδιο για την εξασφάλιση κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων αποκτά ο Δήμος…

Διάλεξη με θέμα «Συνυπάρχοντας με την αρκούδα» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Διάλεξη με θέμα «Συνυπάρχοντας με την αρκούδα» από το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας

Στην Καστοριά το αμέσως επόμενο διάστημα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για θέματα του νοσοκομείου Καστοριάς

Στην Καστοριά το αμέσως επόμενο διάστημα ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για…