Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Χαμηλή η συμμετοχή των ιατρών

«Αναιμικό» ενδιαφέρον έχουν επιδείξει έως τώρα οι ιδιώτες γιατροί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών πολιτών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό καταδεικνύει και η νέα έκκληση που απηύθυνε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στους ιδιώτες, προκειμένου να συνεργαστούν σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, από την Αθήνα είχαν δηλώσει συνολικά ενδιαφέρον περίπου 80 γιατροί και πολυϊατρεία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ωστόσο η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης έχει ολοκληρωθεί σε 18 περιπτώσεις. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην «Κ» σημείωσε ότι απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης, αφού απαιτείται και αντίγραφο της άδειας λειτουργίας ιατρείου, και επεσήμανε ότι μία βεβαίωση ότι ο γιατρός είναι μέλος του συλλόγου θα έπρεπε να αρκεί για να προχωρήσει η διαδικασία. Σημειώνεται ότι εξαρχής ο σύλλογος είχε καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον κ. Πατούλη τις επόμενες ημέρες θα απευθύνει και νέα έκκληση στους γιατρούς.

Υποτονικά στην Πάτρα
Ως «αναιμικό» χαρακτηρίζει στην «Κ» το ενδιαφέρον των γιατρών κυρίως της περιφέρειας η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και α΄ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αννα Μαστοράκου. Στην Πάτρα αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ γιατροί, εκ των οποίων οι τέσσερις προχώρησαν στην υπογραφή συμβάσεων. «Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε με τους υπάρχοντες γιατρούς», επισημαίνει η κ. Μαστοράκου, που σημειώνει ότι εάν οργανωθεί καλά η διαδικασία των εμβολιασμών κατ’ οίκον, θα καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος. Η διαδικασία είναι ανοιχτή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπογράψουν σύμβαση και άλλοι γιατροί.
Σύμφωνα με την ίδια απαιτείται καλή συνεργασία δήμων, περιφερειακών ενοτήτων και υγειονομικών περιφερειών τόσο για την καταγραφή των δικαιούχων, όσο και για τον καλό συγχρονισμό και τη γεωγραφική κατανομή των εμβολιασμών. «Το να φεύγει ένας γιατρός από το ιατρείο του για να επισκεφθεί δέκα σπίτια για να εμβολιάσει ασθενείς είναι πολύπλοκο στην οργάνωσή του», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς, οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα γίνονται και από κλιμάκια της επιχείρησης «Ελευθερία» και ήδη, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, υπάρχει μια σκέψη για ενεργοποίηση και προσωπικού κέντρων υγείας, αλλά μόνον ως τελευταία λύση, με δεδομένο ότι ήδη οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας.

Αναφορικά με την καταγραφή των δικαιούχων, από προχθές έχει δοθεί η δυνατότητα σε θεράποντες ιατρούς να δηλώσουν ασθενείς τους που έχουν σοβαρή δυσκολία μετάβασης σε εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να δρομολογηθεί ο εμβολιασμός τους. Κατά πληροφορίες, μόνο την πρώτη ώρα από το πρωί της Τρίτης που άνοιξε η πλατφόρμα καταγράφηκαν περισσότερες από 100 σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όταν κάποιος δηλωθεί στο σύστημα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του.

Πηγή kathimerini.gr

You May Also Like

Θρίλερ στην Ταϊβάν: Αναχώρησε από Μαλαισία το αεροσκάφος της Πελόζι – Άγνωστο αν επιβαίνει η ίδια.

Το αεροσκάφος της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που μετέφερε την πρόεδρο της Βουλής…

Σαντορίνη: Έστριψε να φωτογραφήσει την καλντέρα και σκότωσε ένα 34χρονο

Ένα ακόμη δυστύχημα που μεγαλώνει τη λίστα με τους θανάτους στον δρόμο…

Οπλικά συστήματα νέας γενιάς: Ρομπότ-δολοφόνοι στα πεδία μάχης;

Αυξάνονται οι χώρες που επενδύουν σε οπλικά συστήματα νέας τεχνολογίας όπως drones –…

Κύμα ακραίου καύσωνα σαρώνει την Ευρώπη – Περισσότεροι από 1000 θάνατοι

Table of Contents Hide Πιο ζεστό το Λονδίνο από την Σαχάρα σήμερα  Από…

Εβρος: Αφησαν στην τύχη του το φράγμα που θα έσωζε την Δαδιά

Ο αναπλ. Καθηγητής του τμήματος Περιβάλλοντος του Ιονίου Παν/μίου και μέχρι πριν…

Reuters: Οι G7 μιλούν για όριο τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο – Φόβοι για την αντίδραση Πούτιν

Για την επιβολή ανώτατου ορίου στην τιμή του ρωσικού πετρελαίου συζητούν οι…

Κρις βαν Χόλεν στην «Κ»: Ασυνεπής σύμμαχος η Τουρκία

Ο σημαντικός ρόλος της Ελλάδας έχει ενισχυθεί ακόμη περισσότερο μετά την επίθεση…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Επίδομα θέρμανσης: Θα δοθεί σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά

Σε 1,3 εκατομμύριο νοικοκυριά θα χορηγηθεί φέτος το επίδομα θέρμανσης, το συνολικό…

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα, πέφτουν οι θερμοστάτες

Τα πάνω κάτω στην Γερμανία – Κλείνουν οι πισίνες, χαμηλώνουν τα φώτα,…