Κατ’ οίκον εμβολιασμοί: Χαμηλή η συμμετοχή των ιατρών

«Αναιμικό» ενδιαφέρον έχουν επιδείξει έως τώρα οι ιδιώτες γιατροί για να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα κατ’ οίκον εμβολιασμών πολιτών, οι οποίοι δεν είναι σε θέση να μεταβούν σε εμβολιαστικά κέντρα. Αυτό καταδεικνύει και η νέα έκκληση που απηύθυνε τη Δευτέρα ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους στους ιδιώτες, προκειμένου να συνεργαστούν σε αυτό το επίπεδο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών, από την Αθήνα είχαν δηλώσει συνολικά ενδιαφέρον περίπου 80 γιατροί και πολυϊατρεία για να ενταχθούν στο πρόγραμμα, ωστόσο η διαδικασία υπογραφής της σύμβασης έχει ολοκληρωθεί σε 18 περιπτώσεις. Ο πρόεδρος του ΙΣΑ, Γιώργος Πατούλης, μιλώντας στην «Κ» σημείωσε ότι απαιτείται μια γραφειοκρατική διαδικασία για την υπογραφή σύμβασης, αφού απαιτείται και αντίγραφο της άδειας λειτουργίας ιατρείου, και επεσήμανε ότι μία βεβαίωση ότι ο γιατρός είναι μέλος του συλλόγου θα έπρεπε να αρκεί για να προχωρήσει η διαδικασία. Σημειώνεται ότι εξαρχής ο σύλλογος είχε καλέσει τα μέλη του να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα και σύμφωνα με τον κ. Πατούλη τις επόμενες ημέρες θα απευθύνει και νέα έκκληση στους γιατρούς.

Υποτονικά στην Πάτρα
Ως «αναιμικό» χαρακτηρίζει στην «Κ» το ενδιαφέρον των γιατρών κυρίως της περιφέρειας η πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πατρών και α΄ αντιπρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου, Αννα Μαστοράκου. Στην Πάτρα αρχικά είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον οκτώ γιατροί, εκ των οποίων οι τέσσερις προχώρησαν στην υπογραφή συμβάσεων. «Θα ξεκινήσουμε να δουλεύουμε με τους υπάρχοντες γιατρούς», επισημαίνει η κ. Μαστοράκου, που σημειώνει ότι εάν οργανωθεί καλά η διαδικασία των εμβολιασμών κατ’ οίκον, θα καλυφθούν οι ανάγκες του προγράμματος. Η διαδικασία είναι ανοιχτή και ανά πάσα στιγμή μπορεί να υπογράψουν σύμβαση και άλλοι γιατροί.
Σύμφωνα με την ίδια απαιτείται καλή συνεργασία δήμων, περιφερειακών ενοτήτων και υγειονομικών περιφερειών τόσο για την καταγραφή των δικαιούχων, όσο και για τον καλό συγχρονισμό και τη γεωγραφική κατανομή των εμβολιασμών. «Το να φεύγει ένας γιατρός από το ιατρείο του για να επισκεφθεί δέκα σπίτια για να εμβολιάσει ασθενείς είναι πολύπλοκο στην οργάνωσή του», προσθέτει.

Σημειώνεται ότι εκτός από τους ιδιώτες γιατρούς, οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον θα γίνονται και από κλιμάκια της επιχείρησης «Ελευθερία» και ήδη, σύμφωνα με την κ. Μαστοράκου, υπάρχει μια σκέψη για ενεργοποίηση και προσωπικού κέντρων υγείας, αλλά μόνον ως τελευταία λύση, με δεδομένο ότι ήδη οι εργαζόμενοι σε αυτά έχουν μεγάλο φόρτο εργασίας.

Αναφορικά με την καταγραφή των δικαιούχων, από προχθές έχει δοθεί η δυνατότητα σε θεράποντες ιατρούς να δηλώσουν ασθενείς τους που έχουν σοβαρή δυσκολία μετάβασης σε εμβολιαστικό κέντρο, ώστε να δρομολογηθεί ο εμβολιασμός τους. Κατά πληροφορίες, μόνο την πρώτη ώρα από το πρωί της Τρίτης που άνοιξε η πλατφόρμα καταγράφηκαν περισσότερες από 100 σχετικές αιτήσεις. Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους, όταν κάποιος δηλωθεί στο σύστημα θα ειδοποιείται σε εύλογο χρονικό διάστημα για το πότε θα γίνει ο εμβολιασμός του.

Πηγή kathimerini.gr

You May Also Like

Ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι: Νέο πρόστιμο 300 ευρώ αν δεν δηλώνουν το self test

Με την νέα ρύθμιση ο ανεμβολίαστος εργαζόμενος που αρνείται να κάνει το…

ΟΠΕΚΑ – Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα προγράμματα της Αγροτικής Εστίας

ΟΠΕΚΑ – Κοινωνικός τουρισμός: Πότε ξεκινούν οι αιτήσεις για τα προγράμματα της…

Οι πρώτες αποφάσεις για διαγραφή χρεών στα Ταμεία

Οι πρώτες αποφάσεις για διαγραφή χρεών στα Ταμεία

Πέθανε ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Κρητικός

Πέθανε ο ιδιοκτήτης των σούπερ μάρκετ Κρητικός

Τραγωδία στα Τέμπη: Η ζωή «πάγωσε» στο ΑΠΘ

Συγκλονισμένη η ακαδημαϊκή κοινότητα από την τραγωδία στα Τέμπη

Debate ΚΙΝΑΛ: Συνεργασίες και …ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο

Debate ΚΙΝΑΛ: Συνεργασίες και …ΠΑΣΟΚ στο επίκεντρο

«Σφάζονται» οι λοιμωξιολόγοι – «Άχρηστες υπερβολές τα περί επιστροφής στην εποχή Bουχάν»

«Σφάζονται» οι λοιμωξιολόγοι – «Άχρηστες υπερβολές τα περί επιστροφής στην εποχή Bουχάν»

Κορονοϊός: Στους 67 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξαν άλλοι 4 άνθρωποι

Κορονοϊός: Στους 67 οι νεκροί στην Ελλάδα – Κατέληξαν άλλοι 4 άνθρωποι

Εγκαταλελειμμένα παιδιά στο Παίδων «Η Αγία Σοφία» – Ιστορίες που συγκλονίζουν

Η αφήγηση της προϊσταμένης κοινωνικής υπηρεσίας στο Νοσοκομείο Παίδων «Η Αγία Σοφία»,…

Ερντογάν σε Ντράγκι: «Η Ελλάδα αποτελεί κίνδυνο και για την Ιταλία, διώχνει μετανάστες»

Ο Τούρκος πρόεδρος, στη συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση που είχε με…