Κραυγή αγωνίας από γονείς και θεραπευτές για τα ανοιχτά κέντρα Ειδικής Αγωγής

Κραυγή αγωνίας από γονείς και θεραπευτές για τα ανοιχτά κέντρα Ειδικής Αγωγής

Μπορεί να έχει μπει «λουκέτο» στα σχολεία για 14 μέρες λόγω κορωνοϊού εντούτοις δεχόμαστε καθημερινά παράπονα και εκκλήσεις γονέων ότι τα Κέντρα Λογοθεραπείας και Ειδικής Αγωγής  συνεχίζουν να λειτουργούν και οι συνεδρίες παιδιών Ειδικής Αγωγής διεξάγονται κανονικά.

Οι γονείς εκφράζουν τους φόβους τους για το γεγονός ότι δεν έχει υπάρξει κάποια επίσημη μέριμνα ώστε να ανασταλεί η λειτουργία αυτών των Κέντρων καθώς μια τέτοια πρακτική αντιτίθεται στην οδηγία Μένουμε Σπίτι και η συνάθροιση τόσων παιδιών και γονιών σε τέτοιους χώρους κάθε άλλο παρά αποτρεπτική είναι για την μη διασπορά του κορωνοϊού.

Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Υγείας που είναι η αρμόδια εποπτεύουσα αρχή των Κέντρων Θεραπειών Ειδικής Αγωγής δεν έχει στείλει οδηγία ώστε να κλείσουν και οι γονείς σε πολλές περιπτώσεις είτε παίρνουν το ρίσκο να πάνε τα παιδιά τους στο κέντρο Ειδικής Αγωγής ώστε να παρακολουθήσει το πρόγραμμα του ως έχει είτε παραμένουν στο σπίτι και προσπαθούν μόνοι τους να βοηθήσουν τα παιδιά να μην χάσουν επαφή με το εκπαιδευτικό πρόγραμμα που παρακολουθούν.

Η θέση του Πανελλήνιου Συλλόγου Λογοθεραπευτών Λογοπεδικών

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Λογοθεραπευτών – Λογοπεδικών σε ανακοίνωση του από τις 11 Μαρτίου έχει τοποθετηθεί επί του ζητήματος, διευκρινίζοντας ότι τα Κέντρα Θεραπειών Ειδικής Αγωγής δεν υπάγονται στο Υπουργείο Παιδείας αλλά στο Υπουργείο Υγείας οπότε για αυτό το λόγο και δεν εντάσσονται στη λίστα των εκπαιδευτικών δομών που αναστέλλουν τη λειτουργία τους.

Επίσης, ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν είναι αρμόδιος φορέας να λάβει οποιαδήποτε απόφαση αναστολής λειτουργίας των λογοθεραπευτικών γραφείων και κέντρων οπότε θα παραμένουν ανοιχτά, τηρώντας πιστά το πρόγραμμα τους μέχρι να λάβουν εντολή από το Υπουργείο Υγείας και ο ΕΟΔΥ. Μάλιστα στην σχετική ανακοίνωση προχώρησαν και σε παροχή οδηγιών ώστε να τηρούνται οι απαραίτητοι κανόνες υγιεινής και τα μέτρα προστασίας που έχει καταρτίσει ο ΕΟΔΥ για την ασφαλή παραμονή όλων στον χώρο των Κέντρων.

Σημειωτέον, προτείνεται η δυνατότητα μετάθεσης της προγραμματισμένης θεραπείας παιδιού  σε περίπτωση ύπαρξης έστω και ελαφρών συμπτωμάτων καθώς και η αναστολή προσωρινά τυχόν ομαδικών θεραπειών ή άλλων ομαδικών προγραμμάτων και ιδίως σε περιοχές όπου υπάρχουν κρούσματα του κορονοϊού. Τέλος, επισημαίνεται ότι άπτεται στη διακριτική ευχέρεια κάθε συναδέλφου αν θέλει για κάποιο χρονικό διάστημα να αναστείλει τη λειτουργία του γραφείου του.

Πότε επιτέλους θα κλείσουν τα Κέντρα Ειδικής Αγωγής;

Αγωνιώδη έκκληση στο κράτος για την άμεση αναστολή λειτουργίας των θεραπευτηρίων τους απευθύνουν και οι επαγγελματίες της Ειδικής Αγωγής. «Η πλειοψηφία των περιστατικών που βλέπουμε καθημερινά έχουν αδυναμία αυτοδιαχείρισης. Είναι συνεπώς πολύ δύσκολη η χρήση μέσων αυτοπροστασίας. Για τον ίδιο λόγο είναι σχεδόν ακατόρθωτο να απολυμαίνεται αποτελεσματικά ο χώρος μας μετά από κάθε συνεδρία και να διασφαλιστεί πλήρως η προστασία των παιδιών. Παράλληλα, κάθε παιδί προσέρχεται για θεραπεία αρκετές φορές την εβδομάδα, αντίθετα με τις επισκέψεις σε γιατρούς που μπορεί να πραγματοποιούνται σε αραιά χρονικά διαστήματα ή μονάχα μια φορά», τονίζει ο εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Κώστας Ρόγκας.

«Η μη ονομαστική αναφορά στα ιδιωτικά θεραπευτήρια Ειδικής Αγωγής στις μέχρι σήμερα κυβερνητικές αποφάσεις δημιουργεί συνθήκες πρωτοφανούς αβεβαιότητας στον κλάδο μας. Ευελπιστούμε η κυβέρνηση να αντιληφθεί άμεσα το πρόβλημα και να δώσει λύση», αναφέρει η εκπρόσωπος του Πανελληνίου Συντονιστικού Θεραπευτών Ειδικής Αγωγής, Φιλιώ Βλάχου.

Οι θεραπευτές έχουν ήδη επικοινωνήσει τόσο με τα αρμόδια υπουργεία, όσο και με τον ΕΟΔΥ και αναμένουν μια ξεκάθαρη απόφαση. Μήπως ήρθε επιτέλους η στιγμή να μπει προσωρινό λουκέτο για την προάσπιση της υγείας όλων μας;

 

.amea-care.gr/

You May Also Like

Παπανδρέου: «Έδωσα μάχη όταν η Μέρκελ ήθελε να τιμωρήσει την Ελλάδα»

Ο πρώην πρωθυπουργός ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και…

Σε λειτουργία το 3d-makers.gov.gr για την συμμετοχή στην παραγωγή και προσφορά εξοπλισμού προστασίας από τον COVID-19

Σε λειτουργία το 3d-makers.gov.gr για την συμμετοχή στην παραγωγή και προσφορά εξοπλισμού…

Επίθεση με βιτριόλι: Αρνητική και ενώπιον του εισαγγελέα η 35χρονη

Επίθεση με βιτριόλι: Αρνητική και ενώπιον του εισαγγελέα η 35χρονη

Λήστεψαν και βίασαν 51χρονο ΑμεΑ – Απίστευτη καταγγελία στον Αλμυρό

Λήστεψαν και βίασαν 51χρονο ΑμεΑ – Απίστευτη καταγγελία στον Αλμυρό

e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς

e-ΕΦΚΑ: Νέα ηλεκτρονική υπηρεσία για έμμισθους δικηγόρους, μισθωτούς μηχανικούς και υγειονομικούς

Ο ΤΑΡ εισάγει το πρώτο φυσικό αέριο στο ελληνικό τμήμα του αγωγού, στο πλαίσιο της δοκιμαστικής φάσης

Ο ΤΑΡ εισάγει το πρώτο φυσικό αέριο στο ελληνικό τμήμα του αγωγού,…

Κώστας Καραμανλής: Δεν θα φύγει ποτέ η σκέψη μου από τους 57 που έχασαν τη ζωή τους

«Κανένας δεν μπορεί να νιώσει τον πόνο που βιώνουν, έχουν και θα έχουν πάντα τον σεβασμό μας»

Προσωρινά αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων για την ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας

Προσωρινά αποτελέσματα αξιολόγησης αιτήσεων  για την ενίσχυση της Βιολογικής Γεωργίας