Λιπαρά ω-3: Γιατί πρέπει να τρώμε ψάρια;

Τα ψάρια είναι ίσως από τις καλύτερες τροφές για την υγεία της καρδιάς μας. Πώς μας ωφελούν όμως;

Αν φοβάστε για την υγεία της καρδιάς σας και θέλετε να την προστατεύσετε, δύο μερίδες ψάρι την εβδομάδα μπορούν να σας σώσουν την ζωή. Οι ειδικοί συμφωνούν ότι είναι απαραίτητο να καταναλώνουμε αυτή την ποσότητα λιπαρών ψαριών, καθώς τα ακόρεστα λιπαρά ω-3 τους είναι τα θρεπτικά συστατικά που μας προφυλάσσουν από την καρδιοπάθεια.

Τι είναι τα ω-3 και γιατί είναι ωφέλιμα για την καρδιά 

Τα ψάρια περιέχουν ακόρεστα λιπαρά οξέα, τα οποία όταν αντικαθιστούν τα κορεσμένα λιπαρά, όπως αυτά που βρίσκουμε στο κρέας, μπορεί να ελαττώσουν την κακή χοληστερόλη μας. Τα ω-3, όμως, φαίνεται να είναι τα πιο ωφέλιμα από τα λιπαρά των ψαριών, καθώς μειώνουν τις φλεγμονές στον οργανισμό. Οι φλεγμονές μπορεί να δημιουργήσουν βλάβες στα αιμοφόρα αγγεία και να προκαλέσουν καρδιοπάθεια και έμφραγμα. Τα ω-3 μπορεί να ελαττώσουν τα τριγλυκερίδια, όπως και την αρτηριακή πίεση σε μικρό βαθμό, τις αρρυθμίες, και τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής ανεπάρκειας.

Έχει σημασία να προσέχουμε τι ψάρια τρώμε. Τα λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός, η πέστροφα, το σκουμπρί, οι σαρδέλες, ο τόνος και οι αντζούγιες περιέχουν τα ω-3 σε μεγαλύτερη συγκέντρωση, αλλά τα βρίσκουμε σε μικρότερες ποσότητες και σε πολλά άλλα θαλασσινά. Βέβαια, υπάρχουν ψάρια που θεωρούνται όχι και τόσο υγιεινά, καθώς τα κορεσμένα λιπαρά τους είναι περισσότερα από τα υγιεινά λιπαρά, όπως το γατόψαρο. Προφανώς, παίζει πολύ μεγάλο ρόλο και ο τρόπος που μαγειρεύουμε το ψάρι.

Ορισμένοι ερευνητές, από την άλλη πλευρά, έχουν εκφράσει ανησυχία σχετικά με την κατανάλωση ψαριών από ιχθυοτροφεία, σε σχέση με τα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι τα αντιβιοτικά, τα παρασιτοκτόνα και άλλα χημικά που χρησιμοποιούνται στις ιχθυοκαλλιέργειες μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στους ανθρώπους που τα καταναλώνουν. Την ίδια στιγμή, όμως, πολλά ψάρια ιχθυοτροφείου, ειδικά ο σολομός, έχουν υψηλότερα επίπεδα ω-3.

Πόσα ψάρια πρέπει να τρώω;

Για τον μέσο ενήλικα, δύο μερίδες ψαριών πλούσιων σε ω-3 μέσα στην εβδομάδα είναι ο καλύτερος στόχος. Η μερίδα πρέπει να είναι τουλάχιστον 99 γραμμάρια, σκεφτείτε περίπου σε μέγεθος μίας τράπουλας. Οι γυναίκες που είναι έγκυοι ή που σκοπεύουν να κάνουν παιδί πρέπει να περιορίσουν τα ψάρια που καταναλώνουν βέβαια, καθώς εκείνες και το έμβρυό τους μπορεί να είναι ευάλωτες στις πιθανές τοξίνες των ψαριών.

iatronet.gr

You May Also Like

Πρωτοποριακή επέμβαση στον «Ευαγγελισμό» με τοποθέτηση ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο ασθενούς

Άλλαξε σημαντικά την ποιότητα ζωής ενός νέου ανθρώπου που πάσχει από μία δύσκολη νευροεκφυλιστική νόσο

Χρόνιοι πόνοι στο ισχίο και ο ρόλος των σταθεροποιητών μυών/ Γράφει ο Νικόλαος Παγούνης

  Χρόνιοι πόνοι στο ισχίο και ο ρόλος των σταθεροποιητών μυών/ Γράφει…

Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση και η διάθεσή της από τα φαρμακεία

Ποιος μπορεί να συνταγογραφεί και με ποιες ενδείξεις – Τι λένε ασθενείς

Οι χειρότερες και οι καλύτερες τροφές για το συκώτι

Ποια τρόφιμα αγαπά το ήπαρ για να είναι υγιές; Ποια τρόφιμα πρέπει…

Φυσικοί τρόποι για να έχετε υγιές ήπαρ

Φυσικοί τρόποι για να έχετε υγιές ήπαρ

Στα 117 τα κρούσματα κοροναϊού – Κλείνουν σινεμά, θέατρα, γυμναστήρια

Table of Contents Hide Στα 117 τα κρούσματα κοροναϊού – Κλείνουν σινεμά,…

Τι θα συμβεί εάν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη

Τι θα συμβεί εάν σταματήσετε να τρώτε ζάχαρη

Κωσταράζι – Αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου.

Κωσταράζι – Αλλαγή στο ωράριο λειτουργίας του Αγροτικού Ιατρείου.

Τραγανή μηλόπιτα με κανέλα και σταφίδες, μια πρόταση του Καστοριανού Σεφ Βασίλη Καρανικόλα

Τραγανή μηλόπιτα με κανέλα και σταφίδες, μια πρόταση του Καστοριανού Σεφ Βασίλη…

Για ποιο λόγο παίρνω κιλά;

Για ποιο λόγο παίρνω κιλά;