Το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης έχει ημερομηνία λήξης και πρέπει να αντικατασταθεί από όσους οδηγούς το έχουν ακόμη στα χέρια τους.

Παρά το γεγονός ότι, τα τελευταία χρόνια, η Ελλάδα ακολουθεί το ευρωπαϊκό πρότυπο της έκδοσης νέου τύπου αδειών οδήγησης, με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, πολλοί οδηγοί εξακολουθούν να έχει στην κατοχή τους το παραδοσιακό χάρτινο τρίπτυχο.

Όπως αναφέρει η νομοθεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ο παλαιός τύπος άδειας οδήγησης θα παραμείνει σε ισχύ έως και τις 19 Ιανουαρίου 2033. Μέχρι τότε, ανεξαρτήτως κατηγορίας, κατάστασης ή ημερομηνίας έκδοσης, το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης θα πρέπει να έχει αντικατασταθεί, προκειμένου η άδεια ικανότητας να θεωρείται έγκυρη.

Οι λόγοι για να αντικατασταθεί το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης

Επίσης, η έντονη φθορά είναι ένας από τους λόγους για την αντικατάστασή του, όπως οι αλλοιώσεις που δεν καθιστούν ευανάγνωστα τα στοιχεία του διπλώματος οδήγησης, ο διαχωρισμός των σελίδων του τρίπτυχου και η καταστροφή της φωτογραφίας.

Η απουσία λατινικών χαρακτήρων είναι ακόμη ένας λόγος για να αντικαταστήσει κανείς το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης, αφού δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί εκτός ελληνικών συνόρων.

Η επίδειξη του διπλώματος οδήγησης είναι υποχρεωτική για την ενοικίαση ενός οχήματος, συνεπώς αποτελεί ρίσκο να μεταβούμε σε χώρα του εξωτερικού, ακόμα κι αυτή είναι ευρωπαϊκή, με μια άδεια οδήγησης στην οποία δεν θα αναγράφεται με λατινικούς χαρακτήρες το όνομά μας.

Την εγκυρότητα ενός χάρτινου διπλώματος οδήγησης μπορεί να αμφισβητήσει και οποιαδήποτε αλλαγή στα αναγραφόμενα στοιχεία, όπως η διεύθυνση κατοικίας, αφού στην περίπτωση που έχουμε αλλάξει μόνιμη κατοικία, οφείλουμε να αντικαταστήσουμε το δίπλωμά μας, καθώς το υπάρχον δεν θεωρείται τυπικά έγκυρο.

Η ευκολία αποθήκευσης και η ανθεκτικότητα του πλαστικού διπλώματος οδήγησης είναι ένα ακόμα ισχυρό κίνητρο για τους οδηγούς, για την αντικατάσταση του παλαιού, καθώς με τη μορφή πιστωτικής κάρτας, χωράει παντού και το συνθετικό υλικό είναι πιο ανθεκτικό στη σκληρή χρήση.

Τέλος, τα νέα πλαστικά διπλώματα θεωρούνται πιο ασφαλή σε οποιαδήποτε προσπάθεια παραχάραξης, γι’ αυτό είναι ευρέως αποδεκτά ακόμα και σε χώρες που δεν ανήκουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το κόστος για την αντικατάσταση του χάρτινου διπλώματος οδήγησης

Το κόστος αντικατάστασης ενός παλαιού τύπου διπλώματος οδήγησης φτάνει στα 30 ευρώ και καταβάλλεται με τη μορφή ενός παραβόλου.

Η αίτηση για να αντικατασταθεί το χάρτινο δίπλωμα οδήγησης μπορεί πλέον να γίνει και ηλεκτρονικά ή με τη κατάθεση των απαραίτητων δικαιολογητικών σε ένα ΚΕΠ ή στην οικεία Περιφέρεια.

Τα δικαιολογητικά, τα οποία θα πρέπει να περιλαμβάνονται στο φάκελο ανανέωσης του χάρτινου διπλώματος, εκτός από την απόδειξη πληρωμής του ηλεκτρονικού παραβόλου, είναι μια απλή φωτοτυπία αστυνομικής ταυτότητας ή ισχύοντος ελληνικού διαβατηρίου ή ατομικού βιβλιαρίου υγείας και δύο πρόσφατες φωτογραφίες τύπου διαβατηρίου, χωρίς γυαλιά, διαστάσεων 4×6 εκ.

Δίπλωμα οδήγησης αντικατάσταση

ΠΗΓΗ https://www.enimerotiko.gr/

You May Also Like

Θερινές εκπτώσεις 2018: Πότε αρχίζουν και πόσο θα διαρκέσουν

Θερινές εκπτώσεις 2018: Πότε αρχίζουν και πόσο θα διαρκέσουν

Ενημέρωση της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές της εορταστικής περιόδου

Ενημέρωση της ΕΣΕΕ για τη λειτουργία των καταστημάτων κατά τις Κυριακές της…

Η απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης: Η διαφωνία Βενιζέλου-Κωνσταντίνου και η είσοδος του στρατού στην πόλη

110 χρόνια από την απελευθέρωση της Θεσσαλονίκης ο δικηγόρος και διδάκτορας του…

Στη διάθεση των Δήμων 95 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας των δημοτικών σταθμών της χώρας

Στη διάθεση των Δήμων 95 εκατομμύρια ευρώ για τον εκσυγχρονισμό της λειτουργίας…

Καθηγητής Μικροβιολογίας: «Ο κοροναϊός στο 99% είναι μια απλή γρίπη»

Καθηγητής Μικροβιολογίας: «Ο κοροναϊός στο 99% είναι μια απλή γρίπη»

Η Τσεχία καταργεί τον υποχρεωτικό εμβολιασμό – «Δεν θέλουμε να διχάσουμε την κοινωνία»

Δεν βλέπουμε λόγους για επιβολή υποχρεωτικού εμβολιασμού, ανέφερε ο πρωθυπουργός Πίτερ Φιάλα

Πάνω από 3.370 αιτήσεις για το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης με πιστοποίηση ΟΑΕΔ-Google για νέους ανέργους

  Πάνω από 3.370 αιτήσεις για το νέο ολοκληρωμένο πρόγραμμα επαγγελματικής κατάρτισης…

Δολοφονία Τοπαλούδη: «Δικαιωμένοι αλλά ψυχικά νεκροί» λένε οι γονείς της για την θλιβερή επέτειο (video)

Δολοφονία Τοπαλούδη: «Δικαιωμένοι αλλά ψυχικά νεκροί» λένε οι γονείς της για την…

Πιτσούλη για Μπάρμπα: “Αυτό δεν είναι θάρρος, είναι θράσος”

«Υπερασπίζομαι με πάθος τον Φιλιππίδη και τον Κιμούλη», δήλωσε σε συνέντευξή της…