«Μαύρη Δευτέρα» για τα Χρηματιστήρια του πλανήτη! Το ελληνικό Χ.Α. άνοιξε με -13%

Η βουτιά στα χρηματιστήρια του κόσμου λόγω κορωνοϊού, αλλά και κόντρας για το πετρέλαιο, συμπαρέσυρε και το δικό μας Χρηματιστήριο Αθηνών, που άνοιξε με περίπου -14%.

Παράλληλα, οι τράπεζες βυθίστηκαν έως και άνω του 30%, ενώ όλο το ταμπλό είναι στο «κόκκινο», ακολουθώντας το sell-off που κλυδωνίζει τις διεθνείς αγορές.

Συγκεκριμένα, οι τιμές των μετοχών στην Ελλάδα καταγράφουν ελεύθερη πτώση από την έναρξη της σημερινής συνεδρίασης στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ και οι ευρωπαϊκές αγορές βρίσκονται στην ίδια κατάσταση.

Αρχικά, η αγορά υποχώρησε κάτω από τα επίπεδα των 600 μονάδων, με πτώση 13% και, κατά συνέπεια, βρέθηκε στα χαμηλότερα επίπεδα από τα τέλη Δεκεμβρίου του 2018! O Γενικός Δείκτης Τιμών στις 11:00 διαμορφώθηκε στις 610,81 μονάδες, σημειώνοντας πτώση 10,80%.

Η συνολική κεφαλαιοποίηση της αγοράς υποχωρεί κατά περίπου 5 δισ. σε σχέση με τη συνεδρίαση της Παρασκευής. Ταυτόχρονα, η αξία των συναλλαγών ανέρχεται στα 9,97 εκατ. ευρώ. Την ίδια ώρα ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης σημειώνει πτώση σε ποσοστό 10,11%, ενώ ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης υποχωρεί σε ποσοστό 11,33%.

Όσο για τις ευρωπαϊκές μετοχές, κατέγραψαν, επίσης, ελεύθερη πτώση στο ξεκίνημα των συναλλαγών, με τον δείκτη αναφοράς STOXX 600 να κινείται σε περιοχή «bear market», δηλαδή έντονα πτωτικής αγοράς.

* Η κόντρα στην οποία αναφερθήκαμε νωρίτερα είναι μεταξύ Ρωσίας και Σουηδικής Αραβίας και δημιουργήθηκε μετά την κατάρρευση της συμμαχίας τους, που οδηγεί στην κατάρρευση των τιμών του πετρελαίου.

Οι δύο μεγάλες υπερδυνάμεις του πετρελαίου απέτυχαν να συμφωνήσουν μεταξύ τους στη Βιέννη. Η Σαουδική Αραβία ως άτυπη επικεφαλής του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) επιδίωκε την περικοπή της παραγωγής πετρελαίου, αλλά η Ρωσία της αρνήθηκε. Έτσι, οι Σαουδάραβες ανακοίνωσαν ότι θα μειώσουν τις τιμές του πετρελαίου και θα αυξήσουν την παραγωγή αργού από τον επόμενο μήνα. Ως εκ τούτου, οι παραγωγοί πετρελαίου με υψηλά κόστη, όπως η Ρωσία και οι ΗΠΑ, θα αντιμετωπίσουν πόλεμο τιμών.

Μάλιστα, μόλις πριν από λίγο αναφέρθηκε ότι οι τιμές πετρελαίου οδεύουν σήμερα προς τη μεγαλύτερη ημερήσια πτώση τους από τον πρώτο Πόλεμο του Κόλπου, χάνοντας το 1/4 της αξίας τους!

newsbreak.gr

You May Also Like

Συλλαλητήριο για τη Μακεδονία: Θα βουλιάξει η Αθήνα την Κυριακή- Χιλιάδες αστυνομικοί, drones και ελικόπτερα

Ανοιχτά θα παραμείνουν τα καταστήματα την Κυριακή 20 Ιανουαρίου λόγω των χειμερινών…

Ποια μέτρα ελάφρυνσης θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ποια μέτρα ελάφρυνσης θα ανακοινώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ

Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης

Αλλαγές στα πρόσωπα που απαρτίζουν την κυβέρνηση έφερε το τέλος του καλοκαιριού,…

Συναγερμός στο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης: Κρούσμα αφρικανικής πανώλης των χοίρων εντοπίστηκε στις Σέρρες

Συναγερμός έχει σημάνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, μετά τον εντοπισμό κρούσματος αφρικανικής πανώλης των χοίρων σε μικρή οικόσιτη χοιροτροφική εκμετάλλευση, στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών.

ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΙΝΗΣΗ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ: ΚΑΝΕΙ “RESET” ΣΤΗΝ ΚΑΜΕΝΗ ΒΑΡΥΜΠΟΜΠΗ

Το είχε προαναγγείλει ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος και πλέον είναι επίσημο. Ο όμιλος…

Κατά μέτωπο επίθεση από Σημίτη: Για όλα φταίει ο Καραμανλής

Κατά μέτωπο επίθεση από Σημίτη: Για όλα φταίει ο Καραμανλής

Πρόκληση Γιαγιτζί: Δεν είναι Ελληνες η πλειονότητα των κατοίκων της Ρόδου και της Κρήτης

Table of Contents Hide Πρόκληση Γιαγιτζί: Δεν είναι Ελληνες η πλειονότητα των…

Η έρευνα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2018 τοποθετεί την Ελλάδα στις κορυφαίες χώρες του κόσμου

    Ανακοινώθηκε στις 19 Ιουλίου 2018 η έκθεση των Ηνωμένων Εθνών…

ΜΙΝΕΡΒΑ: Ανακαλεί συσκευασίες ελαιολάδου -Δείτε ποιες και γιατί

Θύμα εγκληματικής ενέργειας έπεσε η ΜΙΝΕΡΒΑ ΕΛΑΙΟΥΡΓΙΚΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ, με αποτέλεσμα να ξεκινήσει…

«Καίνε» τον Δημήτρη Λιγνάδη οι φωτογραφίες με τον ανήλικο μέσα στο καμαρίνι του

«Καίνε» τον Δημήτρη Λιγνάδη οι φωτογραφίες με τον ανήλικο μέσα στο καμαρίνι…