Το  φράγμα του  Νεστορίου  αποτελεί ένα  από   τα  σπουδαιότερα αναπτυξιακά  έργα στην   Περιφερειακή   Ενότητα   Καστοριάς,   το   οποίο   αναμένεται   να   αλλάξει   τον παραγωγικό χάρτη της περιοχής και να ανοίξει νέες δυνατότητες για την αγροτική παραγωγή. Σύμφωνα μάλιστα με τις οικείες γεωργοοικονομικές μελέτες το φράγμα Νεστορίου θεωρείται   ένα   από   τα   πλέον   αποδοτικότερα   μεταξύ   των   σήμερα κατασκευαζομένων εγγειοβελτιωτικών έργων της χώρας.

Η ανησυχία της τοπικής κοινωνίας για την πορεία του έργου  ολοένα και αυξάνεται, καθότι δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση από τους αρμόδιους φορείς ενώ βρισκόμαστε ήδη εκτός του αρχικού χρονοδιαγράμματος το οποίο και έδινε χρόνο αποπεράτωσης του έργου την 31η Δεκεμβρίου 2015, κάτι που θεωρείται απίθανο την στιγμή που έχει ολοκληρωθεί μόλις το 22% του έργου.

Για το λόγο αυτόν και τη μεγάλη καθυστέρηση σε σημαντικά κομμάτια του έργου του φράγματος όπως είναι και το θέμα της μελέτης αρδευτικού του φράγματος μετέβη στην Αθήνα την Τετάρτη 9 Δεκεμβρίου 2015 ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς Σωτήρης Αδαμόπουλος προκειμένου να συναντηθεί  με τον  αναπληρωτή Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάρκο Μπόλαρη για την εξέλιξη  της κατασκευής του φράγματος Νεστορίου και των συνοδευτικών έργων. Στη συνάντηση κλήθηκαν και παραβρέθηκαν οι Βουλευτές του νομού κ.κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου και Μαρία Αντωνίου οι οποίες και βοήθησαν τα μέγιστα ώστε να μπορέσει να δει από κοντά ο κ. Αδαμόπουλος τον Υπουργό κ. Μπόλαρη.

Με  βασικό στόχο τη συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε τη στήριξη του υπουργείου και τις άμεσες ενέργειες του, ώστε να δρομολογηθούν οι όποιες διαδικασίες απαιτούνται, ώστε το έργο να γίνει «γέφυρα» και να συνεχιστεί η χρηματοδότησή του από το επόμενο ΕΣΠΑ. Ο κ. Μπόλαρης εξέφρασε τη θετική πρόθεση στη στήριξη ενός από τα μεγαλύτερα αναπτυξιακά έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Νωρίτερα, ο κ. Αδαμόπουλος συναντήθηκε με τους υπηρεσιακούς παράγοντες του υπουργείου για πληρέστερη ενημέρωση επί των εξελίξεων που αφορούν το Φράγμα του Νεστορίου.

 

Σωτήρης Αδαμόπουλος: ‘’ Στις αρχές του νέου έτους θα γνωρίζουμε αν μπει ‘’ γέφυρα ‘’ το φράγμα Νεστορίου στο νέο ΕΣΠΑ ‘’

Αισιόδοξος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του ο Αντιπεριφερειάρχης Καστοριάς κ. Σωτήρης Αδαμόπουλος για το μέλλον του φράγματος Νεστορίου και των άλλων έργων που όπως είπε και ο ίδιος αποτελούν μέρος του κυρίως έργου του φράγματος, μετά τη συνάντηση με τον Υπουργό κ. Μπόλαρη, που πραγματοποίησε στον τοπικό σταθμό Antennes Fm τονίζοντας ‘’ Καταρχήν να ευχαριστήσω τις δύο Βουλευτίνες του Νομού μα την κ. Τελιγιορίδου και την κ. Αντωνίου που ήταν μαζί μου παρών στη συνάντηση και βοήθησαν τα μέγιστα ώστε να δούμε από κοντά τον Υπουργό τον κ. Μπόλαρη για να μας βοηθήσει με τα όσα μέσα διαθέτει στη χρηματοδότηση του έργου. Να μπορέσουμε να το εντάξουμε ‘’ γέφυρα ‘’ στο νέο πρόγραμμα του ΕΣΠΑ. Αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα αυτή τη στιγμή . Γεγονός είναι ότι τα έργα που θα γίνουν ‘’ γέφυρα ‘’ όπως μας είπε ο Υπουργός και οι υπηρεσίες του υπουργείου με τις οποίες συναντήθηκα πριν από τον κ. Μπόλαρη το πρόβλημα είναι ότι όποιο έργο θα μπει γέφυρα θα αποφασιστεί από το νέο έτος. ‘’

Σε ερώτηση για το αν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κατά τη συνάντηση της Τετάρτης έδωσε κάποια διαβεβαίωση ότι το έργο θα περάσει ως ‘’ γέφυρα ‘’ στο νέο ΕΣΠΑ ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ‘’ Διαβεβαίωση δεν μπορούσε να μας δώσει ο κ. Μπόλαρης γιατί είναι και θέμα και άλλων υπουργείων όπως του Οικονομικών όπου πρέπει να δώσει τη χρηματοδότηση. Ο υπουργός μας ανέφερε ότι ήταν θετική η εισήγησή του προς το υπουργείο Οικονομικών αυτό κατάλαβα εγώ, ήταν αισιόδοξος. Οίδιος αλλά και άνθρωποι των υπηρεσιών μου εξήγησαν ότι ένα τόσο μεγάλο έργο δεν μπορούμε να το αφήσουμε έτσι καθώς το θεωρούν απαραίτητο για την περιοχή του Νεστορίου και του Νομού γενικότερα. ‘’

 

Μελέτη αρδευτικού και φράγμα συνδέονται μεταξύ τους…

Την 14η Ιανουαρίου 2014 πραγματοποιήθηκε από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η δημοπράτηση της ‘’ Μελέτης αρδευτικού του φράγματος Νεστορίου Καστοριάς ‘’ με προϋπολογισμό 4.430.000 Ευρώ, έργο το οποίο είναι ενταγμένο στο ΕΣΠΑ μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος ‘’ Αλέξανδρος Μπαλτατζής ‘’ .

Εντούτοις, από την ημερομηνία δημοπράτησης έως και σήμερα τόσο το Υπουργείο όσο και η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στην οποία ανήκει διοικητικά το έργο, δεν έχουν παράσχει καμία ενημέρωση για την πορεία του διαγωνισμού και τον ορισμό αναδόχου, με αποτέλεσμα να υπάρχει έντονη ανησυχία για την ολοκλήρωση του διαγωνισμού και την υπογραφή της σχετικής σύμβασης έως το τέλος του 2015.

Στο παραπάνω θέμα που έχει δημιουργηθεί με τη μελέτη αρδευτικού ο κ. Αδαμόπουλος τόνισε ότι τα δύο αυτά έργα είναι αλληλένδετα και εξαρτώνται μεταξύ τους και όλα θα κριθούν από το αν περάσει ως ‘’ γέφυρα ‘’ στο νέο ΕΣΠΑ το κυρίως έργο που είναι το φράγμα του Νεστορίου ‘’ Αυτή η μελέτη που είναι σε εξέλιξη χρηματοδοτείται μαζί με το κυρίως έργο του φράγματος. Δηλαδή αν γίνει γέφυρα το φράγμα λογικά θα χρηματοδοτηθεί και η μελέτη. Οι διαδικασίες καθυστέρησαν λόγω υπηρεσιακών προβλημάτων του υπουργείου καθότι η επιτροπή η οποία θα ανοίξει τις τεχνικές προσφορές, θα τις αξιολογήσει και θα τις βαθμολογήσει δεν συνέρχεται γιατί κάποιοι υπάλληλοι του υπουργείου δεν παρουσιάζονται στην επιτροπή. ‘’

Όλοι γνωρίζουμε ότι η 31η Δεκεμβρίου 2015 βάση χρονοδιαγράμματος ήταν και η ημερομηνία την οποία αυτό το μεγάλο έργο για τον Νομό μας θα ολοκληρωνόταν και θα παραδίδονταν, οι καθυστερήσεις όμως είχαν ως αποτέλεσμα μόλις την κατασκευή του 22%. Για το τι μέλει γενέσθαι από τις 31 Δεκεμβρίου, καθώς τότε δεν θα γνωρίζουμε ακόμη αν έχει μπει ‘’ γέφυρα ‘’ ή όχι το έργο στο νέο ΕΣΠΑ και μετά ο κ. Αδαμόπουλος ανέφερε ‘’ Οι διαδικασίες για να μπει ‘’ γέφυρα ‘’ και να βγουν οι χρηματοδοτήσεις θα πρέπει να υπολογίζουμε από 4 μήνες και πάνω , μπορεί μέχρι 6 μήνες. Θεωρητικά το έργο δεν μπορεί να δουλεύει. Επειδή συζήτησα με τους εργολάβους οι οποίοι ήταν και παρών στη συνάντηση με τον υπουργό αυτοί συνηθίζουν τον χειμώνα να σταματάει το έργο και λόγω των καιρικών συνθηκών . Αυτό μας ευνοεί σχετικά στην περιοχή μας. Οι εργολάβοι σκέφτονται να απολύσουν τους εργαζόμενους , να τους δώσουν αποζημίωση και μόλις έρθουν οι χρηματοδοτήσεις να τους ξανά προσλάβουν και να συνεχιστούν τα έργα. Και θεωρώ ότι ο δεύτερος εταίρος της σύμπραξης ο ΑΚΤΩΡ ο υπεύθυνος που ήταν μαζί μας στη συνάντηση για να διαβεβαιώσει και ο ίδιος τον υπουργό ότι ο ΑΚΤΩΡ έχει σοβαρό σκοπό για το έργο και δεν θα το αφήσει και αυτό ήταν ένα συν για εμάς. ‘’

 

Το φράγμα του Νεστορίου θεωρείται ένα από τα μεγαλύτερα του είδους σε όλη την Ελλάδα.
Με προϋπολογισμό που ανέρχεται στα 55 εκατ. ευρώ. Και μαζί με το αρδευτικό δίκτυο αναμένεται να ξεπεράσει τα 70 εκατ. ευρώ.

Όταν ολοκληρωθεί το έργο συνολικά θα αρδεύσει περίπου 73 χιλ. στρέμματα, δίνοντας την δυνατότητα να αναπτυχθούν δυναμικές καλλιέργειες στον πρωτογενή τομέα της περιοχής.

Ας ελπίσουμε ότι όλα θα πάνε καλά και έστω μετά από τόσο μεγάλη καθυστέρηση θα δούμε επιτελούς το έργο να ολοκληρώνεται…

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δεύτερη ευκαιρία στην επιχειρηματικότητα: Το έργο REBORN

  Η 3η Τεχνική & η 3η Ειδική Θεματική Συνάντηση Εργασίας πραγματοποιήθηκαν…

Θ. Καρυπίδης: «Ξεκινάμε από τις ακριτικές περιοχές και συνεχίζουμε προς τα αστικά κέντρα για να αξιοποιήσουμε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα και να οδηγήσουμε στην πραγματική βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των Δυτικομακεδόνων»

Θ. Καρυπίδης: «Ξεκινάμε από τις ακριτικές περιοχές και συνεχίζουμε προς τα αστικά…

Άρση περιοριστικών μέτρων: Ανοίγουν νωρίτερα τα Εμπορικά Κέντρα

Άρση περιοριστικών μέτρων: Ανοίγουν νωρίτερα τα Εμπορικά Κέντρα

Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΟΓ Άκης Τσούκας με τον Υπουργό Εργασίας Κωστή Χατζηδάκη

  Τηλεδιάσκεψη πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΟΓ Άκης Τσούκας με τον Υπουργό…

Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για το Let’s do it Greece 2016- Η Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας συμμετέχει δυναμικά

Την ερχόμενη Κυριακή 17 Απριλίου όλη η Ελλάδα θα κινείται σε ρυθμούς…

Υπουργείο Παιδείας: «Διανέμουμε κατ’ οίκον τα συγγράμματα στους φοιτητές μας, στηρίζουμε ακόμα περισσότερο την τριτοβάθμια εκπαίδευση»

Υπουργείο Παιδείας: «Διανέμουμε κατ’ οίκον τα συγγράμματα στους φοιτητές μας, στηρίζουμε ακόμα…

190 οι υποψήφιοι του Συνδυασμού ΑΛΛΑΓΗ ΤΩΡΑ με ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ

Σήμερα Δευτέρα 21/08/2023 δίνουμε στη δημοσιότητα τα ονόματα και άλλων τριάντα (30)…

Η Ε.Α.Υ. Καστοριάς για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης

Η Ε.Α.Υ. Καστοριάς για συγκέντρωση ειδών πρώτης ανάγκης