Ο πρωθυπουργός Πέτκοφ δηλώνει ότι θα ζητήσει να εξαιρεθεί η χώρα του, εάν αποφασιστεί απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου από τη Ρωσία – Η ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα

Η Βουλγαρία στηρίζει τις κυρώσεις στη Ρωσία ως μέσο για να σταματήσει η εισβολή στην Ουκρανία, αλλά πιθανότατα θα επιδιώξει να εξαιρεθεί από την απαγόρευση εισαγωγών φυσικού αερίου και πετρελαίου, εάν υποβληθεί μια τέτοια πρόταση από την Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε σήμερα ο πρωθυπουργός της χώρας Κίριλ Πέτκοφ.

Η Βουλγαρία, μέλος της ΕΕ και του ΝΑΤΟ, εξαρτάται σχεδόν πλήρως από τις προμήθειες φυσικού αερίου από τη ρωσική Gazprom, ενώ το μοναδικό διυλιστήριο πετρελαίου της, που ανήκει στη ρωσική LUKOIL, παρέχει πάνω από το 60% του καυσίμου που χρησιμοποιείται στη χώρα.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πρόθυμες να προχωρήσουν στην απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού πετρελαίου στις Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς τη συμμετοχή συμμάχων στην Ευρώπη, δήλωσαν στο Reuters δύο άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Η Γερμανία, ο μεγαλύτερος αγοραστής ρωσικού αργού, έχει απορρίψει τα σχέδια για απαγόρευση εισαγωγών ενέργειας, μια στάση που υποστήριξε ο Πέτκοφ.

«Η Βουλγαρία θα στήριζε κάθε είδους μέτρα, γιατί είμαστε πραγματικά κατά του πολέμου, αλλά για αυτά τα δύο (πετρέλαιο και φυσικό αέριο), ίσως θα ζητούσαμε μια εξαίρεση… Δεν έχουμε τρέχουσες εναλλακτικές τώρα, είμαστε πολύ εξαρτημένοι», είπε ο Πέτκοφ.

«Υποστηρίζουμε πλήρως τον ουκρανικό λαό, υποστηρίξαμε το πρώτο πακέτο κυρώσεων, είμαστε ανοιχτόμυαλοι και για άλλες κυρώσεις, όμως αυτές τις δύο κυρώσεις, θα ήταν πολύ δύσκολο για εμάς να τις δεχθούμε ως οικονομία και ως χώρα», πρόσθεσε.

Η κυβέρνηση συνασπισμού θα αρχίσει επίσης να αγοράζει 1,5 εκατομμύριο τόνους σιταριού για να ενισχύσει τα αποθέματά της μέχρι τη συγκομιδή του επόμενου έτους και να αποφύγει τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν από πιθανά ατυχήματα σε πυρηνικούς σταθμούς στην Ουκρανία. Η Βουλγαρία δεν σκοπεύει πάντως να απαγορεύεσει τις εξαγωγές σιταριού, πρόσθεσε, αλλά θα αυξήσει και τα αποθέματά της σε καλαμπόκι και ηλιόσπορους.

ΠΗΓΗ:https://www.protothema.gr/

You May Also Like

Ισραήλ – Παλαιστίνη: Η ματωμένη ιστορία της «πιο ανυπόληπτης σύγκρουσης» στον κόσμο που μετράει αιώνες

Ισραήλ και Παλαιστίνιοι ξανά σε πόλεμο μετά την επίθεση της Χαμάς σε μια σύγκρουση που κρατάει δύο αιώνες.

ΟΑΕΔ: 1.472 ευρώ με δύο επιδόματα.  Ποιοι τα δικαιούνται;

ΟΑΕΔ: 1.472 ευρώ με δύο επιδόματα.  Ποιοι τα δικαιούνται;

Οι προσδοκίες Αθήνας – Λευκωσίας για την επίσκεψη Ερντογάν

Η ατζέντα των συνομιλιών, τα ακανθώδη ζητήματα και η προσπάθεια Ελλάδας –…

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα – Οι ειδικότητες για 35.000 ανέργους, πώς θα γίνει η μοριοδότηση

Κοινωφελής εργασία ΟΑΕΔ: Πότε ξεκινάει το πρόγραμμα – Οι ειδικότητες για 35.000…

Οργή Κόντε κατά φαρμακευτικών για τα εμβόλια: «Θα προσφύγουμε στη δικαιοσύνη για να ζητήσουμε το σεβασμό των συμφωνιών που υπεγράφησαν»

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε υπογράμμισε μέσω Facebook, ότι η χώρα του…

Κυρ. Μητσοτάκης: «Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η Ελλάδα κόμβος βιοφαρμακευτικής καινοτομίας»

Table of Contents Hide Κυρ. Μητσοτάκης: «Στόχος της κυβέρνησης να καταστεί η…

Τι αλλάζει από σήμερα σε κινητά – σταθερά και Ιντερνετ

Αλλαγές σε σταθερή τηλεφωνία, κινητά και ίντερνετ προβλέπει η εφαρμογή του τρίτου…

ΟΑΕΔ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα για 5.500 προσλήψεις άνεργων

ΟΑΕΔ: Τέλος χρόνου για τις αιτήσεις στο πρόγραμμα για 5.500 προσλήψεις άνεργων