Νίκος Παναγιωτόπουλος: «Η  καύση των χωραφιών, είναι μια λανθασμένη πρακτική με σοβαρότατες συνέπειες»

Ο κ. Νίκος Παναγιωτόπουλος από την Εταιρία Προστασίας  Περιβάλλοντος Καστοριάς, μέσω δημοσίευσής του στα social media εξηγεί για ποιους λόγους η καύση των χωραφιών κατά τους  φθινοπωρινούς και εαρινούς μήνες αποτελεί μια λανθασμένη και πεπαλαιωμένη πρακτική και τονίζει ποιες είναι οι συνέπειές της.

Ακολουθεί η ανάρτηση του κ. Παναγιωτόπουλου:

Αυτό που αντιμετωπίζουμε στην περιοχή μας, αλλά και σε πολλές περιοχές στη χώρα μας αυτή την εποχή και το φθινόπωρο είναι η καύση των χωραφιών.

Δυστυχώς είναι μια λανθασμένη πρακτική με σοβαρότατες συνέπειες στην υγεία των ανθρώπων, το περιβάλλον, τη γονιμότητα και σύσταση του εδάφους, που όμως συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Είναι μια πεπαλαιωμένη πρακτική, που γινόταν κυρίως για λόγους οργώματος, αφού τα υποζύγια δεν μπορούσαν να έλξουν το άροτρο με τα υπολείμματα φυτικής ύλης στο χωράφι.

Όμως, τώρα, τα τρακτέρ δεν έχουν το παραμικρό πρόβλημα να οργώσουν και μάλιστα βαθιά, κάτι που καθένας βλέπει. Ας ακολουθήσουμε της φυσιολογικές ενέργειες είτε μέσω της βόσκησης των υπολειμμάτων, είτε μέσω της κάλυψής του εδάφους με αυτά και ενσωμάτωσή τους στο χώμα

Η καύση υπολειμμάτων επιφέρει σημαντικές καταστροφές στη μικροχλωρίδα και την εδαφοπανίδα, καθώς και απώλεια της βιοποικιλότητας από εκτοπισμών ειδών χλωρίδας και πανίδας. Η αφθονία των αρθροπόδων, ερπετών, μικρών θηλαστικών και άλλων οργανισμών που διαβιούν στο ανώτερο στρώμα του εδάφους είναι δυνατό να επηρεαστεί σοβαρά από την καύση, εκτός από την επίδραση στην εδαφική πανίδα επηρεάζει και την ορνιθοπανίδα που αποτελούν πηγή τροφής τους .Επίσης η καταστροφή της αυτοφυούς βλάστησης στα περιθώρια του αγρού δηλαδή οι φυτοφράχτες που λειτουργεί ως «οικολογικός θώκος» για διάφορα έντομα, ερπετά, πουλιά και μικρά θηλαστικά.

 

 

You May Also Like

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: “Η πολιτεία θα μεριμνήσει για τη δωρεάν χορήγηση του εμβολίου κατά του κορονοϊού σε όλους τους έλληνες πολίτες, όταν θα είναι διαθέσιμο”

Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορονοϊό: “Η πολιτεία θα…

Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου & Τουρισμού: Φιλοξενία κινηματογραφικού συνεργείου στη Δυτική Μακεδονία

Αντιπεριφέρεια Ανάπτυξης, Επιχειρηματικότητας, Εμπορίου & Τουρισμού: Φιλοξενία κινηματογραφικού συνεργείου στη Δυτική Μακεδονία

Έργων συνέχεια … Από τον Σύλλογο Φίλων Περιβάλλοντος Καστοριάς !

΄΄Ζωντάνεψε και πάλι το συντριβάνι στον Προφήτη Ηλία!΄΄ (φωτογραφίες)

Επιστολή του Δημάρχου Άργους Ορεστικού σχετικά με τη σύσταση δημοτικής επιχείρησης για τη λειτουργία του λατομείου

  Επιστολή του Δημάρχου Άργους Ορεστικού     σχετικά  με     τη σύσταση δημοτικής επιχείρησης…

Συνέντευξη με τη Συγγραφέα των Best Sellers Λένα Μαντά: «Η σχέση μου με το χαρτί είναι ερωτική»

Συνέντευξη με τη Συγγραφέα των Best Sellers Λένα Μαντά: «Η σχέση μου…

Νέα παρέμβαση της Μαρίας Αντωνίου για την ίδρυση Μουσικού Σχολείου στην Καστοριά

Αυτή τη φορά η Βουλευτής της ΝΔ Καστοριάς Μαρία Αντωνίου επανέρχεται με…

ΕΡΓΑΣΙΑ: Συνεχής ενημέρωση από την εφημερίδα “Ορίζοντες” για όλες τις θέσεις που έχουν ανοίξει στο Δημόσιο και τους ΟΤΑ

Προσλήψεις 2 Κτηνιάτρων στην ΠΕ Κοζάνης

Πληρώθηκαν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και δώρο Χριστουγέννων

Πληρώθηκαν οι αναστολές συμβάσεων εργασίας και δώρο Χριστουγέννων

Ευχάριστη έκπληξη η νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στη βόρεια παραλία. Ο Δήμος Καστοριάς φροντίζει διαρκώς για την βελτίωση της καθημερινότητας.

Ευχάριστη έκπληξη η νέα χωροθέτηση της λαϊκής αγοράς του Σαββάτου στη βόρεια…