Νότιο Σουδάν: Το νεότερο κράτος στον κόσμο απειλείται με αφανισμό – Εικόνες φρίκης μετά τις βιβλικές πλημμύρες

Στην πόλη Μπεντιού στο Νότιο Σουδάν, οι βασικοί δρόμοι έχουν βουλιάξει. Δεν υπάρχουν αυτοκίνητα, μόνο άνθρωποι που περπατούν χωμένοι στη λάσπη. Οι πιο τυχεροί έχουν σχεδίες και μεταφέρουν τα υπάρχοντά τους, όσα κατάφεραν να περισώσουν από τις τραγικές πλημμύρες που μαστίζουν τη χώρα από τον περασμένο Ιούνιο. Ομάδες ανθρώπων πασχίζουν να μεταφέρουν τα παιδιά τους σε «υψηλότερο έδαφος», όπως λένε. Εκεί ίσως υπάρχει ελπίδα!

 

Το Νότιο Σουδάν βρίσκεται στην Ανατολική Αφρική και έχει πρωτεύουσα την Τζούμπα. Η έκταση του είναι 619.745 τ.χλμ., ενώ ο πληθυσμός του ανέρχεται στους 11.381.000 κατοίκους σύμφωνα με τη μέση εκτίμηση των Ηνωμένων Εθνών για το 2021.
Η χώρα που είναι πλούσια σε πετρέλαιο βρέθηκε σε εμφύλιο πόλεμο από το 2013, όταν ο πρόεδρος Σάλβα Κιρ απέπεμψε τον αντιπρόεδρο Ρικ Μάκαρ. Έκτοτε οι συγκρούσεις που έχουν ξεσπάσει έχουν διχάσει τη χώρα μεταξύ δύο φυλών, ενώ οι δολοφονίες, οι βιασμοί και η πείνα είναι στην ημερήσια διάταξη.

Νότιο Σουδάν – Μετά τον εμφύλιο, ήρθαν οι βιβλικές πλημμύρες

 

Μέχρι την 9η Ιουλίου του 2011, το Νότιο Σουδάν αποτελούσε μέρος της Δημοκρατίας του Σουδάν. Η περιοχή απέκτησε αρχικά αυτονομία, με βάση την ειρηνευτική συμφωνία που υπογράφηκε στις 9 Ιουλίου του 2005 και με την οποία τερματίστηκε ο Δεύτερος Σουδανικός Εμφύλιος Πόλεμος ανάμεσα στο Λαϊκό Απελευθερωτικό Κίνημα του Σουδάν και την κυβέρνηση του Σουδάν, η οποία εκπροσωπούταν από το Κόμμα του Εθνικού Κογκρέσου. Η εν λόγω ένοπλη σύρραξη ήταν ο εμφύλιος πόλεμος με την μεγαλύτερη διάρκεια στην αφρικανική Ιστορία. Τον Ιανουάριο του 2011 διενεργήθηκε δημοψήφισμα με το οποίο οι πολίτες της περιοχής αποφάσισαν την ανεξαρτητοποίησή τους από την Δημοκρατία του Σουδάν. Στις 9 Ιουλίου 2011 το Νότιο Σουδάν αποσπάστηκε και έγινε ανεξάρτητη χώρα.

 

Ρημαγμένο από τον σκληρό πολυετή εμφύλιο το Νότιο Σουδάν, το νεότερο έθνος του κόσμου, αντιμετωπίζει μία νέα απειλή. Ο πληθυσμός του αδυνατεί να επιβιώσει μετά τις βιβλικές πλημμύρες που ξεκίνησαν στις αρχές του καλοκαιριού και έχουν χειροτερέψει λόγω της κλιματικής αλλαγής. Αυτός ο κατακλυσμός ήταν ο χειρότερος των τελευταίων 60 χρόνων σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη. Το νερό έχει καταπιεί όχι μόνο τους δρόμους, αλλά και τις φάρμες, τα σπίτια και τις αγορές. Για χρόνια το Νότιο Σουδάν έχει «υγρές περιόδους», αλλά υπήρχε μια ισορροπία, η οποία έχει διαρραγεί.

Ξηρασία και ακραίες βροχοπτώσεις – Το δίδυμο της καταστροφής

 

Το Νότιο Σουδάν είναι μία από τις πολλές περιοχές στον πλανήτη που παλεύουν ενάντια στο δίδυμο «ξηρασία-ακραία βροχόπτωση». Μία έντονη ξηρασία που ακολουθείται από ακραία βροχόπτωση οδηγεί σε ένα καταστροφικό πλημμυρικό φαινόμενο. Πάνω από 850 χιλιάδες άνθρωποι βάλλονται από τις πλημμύρες στο Νότιο Σουδάν, με τα Ηνωμένα Έθνη να υπολογίζουν ότι 35 χιλιάδες έχουν ήδη μετατοπιστεί και εγκατασταθεί σε άλλες περιοχές. Πόλεις ολόκληρες έχουν εγκαταλειφθεί και το μόνο που διαγράφεται μέσα στο νερό και τη λάσπη είναι οι … στέγες από καλάμια, σαν απομεινάρια μιας άλλης ζωής!

 

Ο λιμός έχει αναγκάσει τους κατοίκους να τρέφονται με ό,τι βρουν, ακόμα και με τα… κρίνα που έχει δημιουργήσει το νέο οικοσύστημα στην επιφάνεια των νερών. Τέτοιου βεληνεκούς βροχοπτώσεις έχουν να συμβούν στην περιοχή από το 1960 και αυτή τη στιγμή 90% της χώρας έχει επηρεαστεί από τις πλημμύρες, σύμφωνα με τα διεθνή Μέσα και τις αναφορές του ΟΗΕ. Η επόμενη περίοδος βροχών είναι μόλις 5 μήνες μακριά. Οι ντόπιοι αξιωματούχοι φοβούνται ότι αυτή η ποσότητα νερού δεν θα υποχωρήσει μέχρι τις επόμενες βροχοπτώσεις.

 

 

Η κλιματική κρίση έχει παίξει σημαντικό ρόλο, καθώς όσο η Γη θερμαίνεται τόσο το Kέρας της Αφρικής και οι χώρες γύρω από αυτό θα έχουν μεγαλύτερη βροχή και κίνδυνο πλημμυρικών φαινομένων. Το Κέρας της Αφρικής (βορειοανατολική Αφρική και ενίοτε Σομαλική χερσόνησος) είναι η χερσόνησος της Ανατολικής Αφρικής που προεξέχει για εκατοντάδες χιλιομέτρων στην Αραβική Θάλασσα και βρίσκεται κατά μήκος της νότιας πλευράς του Κόλπου του Άντεν. Είναι η ανατολικότερη προβολή της Αφρικανικής Ηπείρου. Ο όρος αναφέρεται επίσης στη μεγαλύτερη περιοχή που περιλαμβάνει τις χώρες Τζιμπουτί, Αιθιοπία, Ερυθραία και Σομαλία. Για το λόγο αυτό, καλύπτει περίπου 2.000.000 τ.χλμ. και κατοικείται από περίπου 115 εκατομμύρια ανθρώπους. Ήδη ο κόσμος είναι 1,2 βαθμούς Κελσίου θερμότερος και η Αφρική έχει υψηλότερη αύξηση στη θερμοκρασία από τον διεθνή μέσο όρο.

«Ακόμα συζητάτε για την κλιματική κρίση; Εμείς τη νιώθουμε πάνω μας»

 

Για όσους ασχολούνται με το πρόβλημα της πλημμύρας στο Νότιο Σουδάν, η κλιματική κρίση είναι ήδη εδώ και δείχνει τι θα μπορούσε να συμβεί και σε άλλες χώρες του κόσμου, κάποια χρόνια από σήμερα. «Εδώ νιώθουμε στο πετσί μας την κλιματική αλλαγή, την καταλαβαίνουμε» λέει στο CNN o John Payai Manyok, ο υπεύθυνος για θέματα κλιματικής αλλαγής της χώρας. «Την ξηρασία τη νιώθουμε και νιώθουμε τις πλημμύρες. Και αυτό έχει γίνει κρίση και έχει δημιουργήσει ανασφάλεια για το φαγητό, αλλά και ακραία κοινωνική αντιπαράθεση και συγκρούσεις μέσα στην κοινότητα. Γιατί οι άνθρωποι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για να αποκτήσουν τους λίγους πόρους που είναι πια διαθέσιμοι για να ζήσουν». Οι υποδομές για την αντιμετώπιση των καιρικών φαινομένων στο Νότιο Σουδάν δεν υπάρχουν. Υπολογίζεται ότι μέχρι τα μέσα του αιώνα οι αναπτυσσόμενες χώρες θα χρειαστούν κονδύλια ύψους 500 δισεκατομμυρίων δολαρίων για να αποκτήσουν υποδομές και να προσαρμοστούν στην κλιματική αλλαγή.

 

 

Η κατάσταση φυσικά επηρεάζει και τα σχολεία. Σχολεία που ξανά χτίστηκαν μετά από την καταστροφή του εμφυλίου πολέμου αυτή τη στιγμή βυθίζονται. Περισσότερα από 500 σχολεία στο Νότιο Σουδάν καταστράφηκαν. Μηχανήματα των Ηνωμένων Εθνών χρησιμοποιούνται στο Νότιο Σουδάν για να απομακρύνεται η λάσπη σε περιοχές όπως το αεροδρόμιο και ένας καταυλισμός 120 χιλιάδων ανθρώπων, που έφυγαν από τα σπίτια τους. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μαρτυρούν ότι ο αριθμός των παιδιών που είναι υποσιτισμένα στο Νότιο Σουδάν αυξάνεται ώρα με την ώρα.

 

Το 2017 ο Τζορτζ Κλούνεϊ με ένα άρθρο γνώμης στην εφημερίδα Washington Post, αναφέρθηκε στον λιμό στο Νότιο Σουδάν, λέγοντας ότι θα μπορούσε να τερματιστεί αν οι παγκόσμιοι ηγέτες απέτρεπαν τους τοπικούς πολιτικούς από το να πολεμούν για το ποιος θα επικρατήσει και να σπαταλούν κεφάλαια, με τα οποία θα μπορούσε να τραφεί η χώρα που λιμοκτονεί. «Ο λιμός κατασκευάζεται από την κυβέρνηση» είχε γράψει ο Κλούνεϊ, επισημαίνοντας ότι η πολιτική ελίτ του Νότιου Σουδάν υποδαυλίζει εθνοτικές εντάσεις για να φτιάχνει περιουσίες στην πλούσια σε πετρέλαιο χώρα.

 

Πηγή: CNN, Al Jazzera, ΑΠΕ

You May Also Like

Babylon: Η νέα ταινία με τον Brad Pitt και τη Margot Robbie φέρνει όργια με κοκαΐνη, περιττώματα ελεφάντων και το blackface στην κούρσα των Όσκαρ

Babylon: Η νέα ταινία με τον Brad Pitt και τη Margot Robbie…

Φωτογράφος απαθανατίζει καθημερινά για 3 χρόνια το αξεπέραστο στυλ ενός 86χρονου ράφτη

Απλά υπέροχος!

Συνάντηση Μακρόν – Λαγκάρντ για την Ελλάδα

Τις πρόσφατες εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία συζήτησαν η Κριστίν Λαγκάρντ και ο…

Έλον Μασκ: Πώς προσπέρασε σε πλούτη τον Μπιλ Γκέιτς

Έλον Μασκ: Πώς προσπέρασε σε πλούτη τον Μπιλ Γκέιτς

Άνγκελα Μέρκελ – Δάκρυσε μπροστά στις κάμερες αποχαιρετώντας την καγκελαρία

H πρώην «Σιδηρά Κυρία» παρακολούθησε τις εκλογές στην έδρα της Χριστιανικής Ένωσης…

Κύριλλος: Ο πόλεμος γίνεται και εναντίον του Gay Pride!

Ο πατριάρχης της Μόσχας δικαιολόγησε τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας και με…

Mohamed Bzeek: Ένας πατέρας για μελλοθάνατα παιδιά

Table of Contents Hide Mohamed Bzeek: Ένας πατέρας για μελλοθάνατα παιδιά Mohamed…

Lady Gaga: Το «House of Gucci» αύξησε τις πωλήσεις vintage δημιουργιών του οίκου

Table of Contents Hide Lady Gaga: Το «House of Gucci» αύξησε τις…

Οργή πολιτών: Ο Ερντογάν έχει 13 αεροσκάφη και η Τουρκία καίγεται γιατί δεν έχει πυροσβεστικά αεροπλάνα

Οργή πολιτών: Ο Ερντογάν έχει 13 αεροσκάφη και η Τουρκία καίγεται γιατί…

Η Κομισιόν εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους για την Ουκρανία

Η Κομισιόν εξετάζει την έκδοση κοινού χρέους για την Ουκρανία