Ξεκινά η πιλοτική συλλογή βιοαποβλήτων στη λαϊκή αγορά της Κοζάνης

Ο Δήμος Κοζάνης μαζί με τη ΔΙΑΔΥΜΑ και το Cluster Βιοοικονομίας και Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE) συνεργάζονται σε ένα διεθνές, τετραετές έργο χρηματοδοτούμενο από την Ε.Ε., το SCALIBUR (SCALable technologies for Recovery Bio-Urban waste). Ο στόχος του έργου είναι να βελτιώσει τα συστήματα συλλογής, διαλογής και μεταφοράς βιοαποβλήτων βελτιώνοντας την ποιότητα των ανακυκλωμένων υλικών και, κατά συνέπεια, να συμβάλλει στη μείωση του κόστους διαχείρισης αποβλήτων στην πόλη της Κοζάνης. Στο πλαίσιο αυτό θα ξεκινήσει το Σάββατο 14 Νοεμβρίου 2020 η πιλοτική υλοποίηση της συλλογής βιοαποβλήτων από τη Λαϊκή Αγορά της Κοζάνης.
Η ξεχωριστή συλλογή βιοαποβλήτων θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με τους πωλητές ειδών τροφίμων στους οποίους και θα διανεμηθούν ειδικές σακούλες καφέ χρώματος. Αυτές θα χρησιμοποιηθούν από τους ίδιους ώστε να μαζευτούν ξεχωριστά τα βιοαπόβλητα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια της Λαϊκής Αγοράς (όπως είναι τα φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρια, ζυμαρικά, ρύζι , όσπρια, ψωμί, γλυκά, γαλακτοκομικά, αυγά κ.λπ.) που σε αντίθετη περίπτωση θα κατέληγαν στον ενιαίο κάδο των αστικών στερεών αποβλήτων. Οι σακούλες θα διανέμονται κάθε Σάββατο πρωί στους πωλητές οι οποίοι αφού τις γεμίσουν θα τις αφήνουν στον χώρο του πάγκου τους ώστε η ΔΙΑΔΥΜΑ να περάσει και να τις συλλέξει μετά το τέλος της.
Με αυτόν τον τρόπο οι εμπλεκόμενοι φορείς επεκτείνουν στην κύρια Λαϊκή Αγορά της πόλης το Πρόγραμμα Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ) για τα οικιακά βιοαπόβλητα που υλοποιείτε τα τελευταία χρόνια στο Δήμο Κοζάνης με σκοπό το εγχείρημα αυτό να επεκταθεί και να υλοποιείτε το επόμενο διάστημα σε πλήρη κλίμακα.
Τέλος, σύμφωνα με το Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων πρέπει να καθιερωθεί η χωριστή συλλογή των βιοοαποβλήτων, ως πρωταρχικού βήματος του νέου συστήματος διαχείρισης, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της χωριστής συλλογής, ήτοι 40% του συνολικού βάρους τους, ως το 2023. Η επεξεργασία των χωριστά συλλεγόντων βιοαποβλήτων θα έχει στόχο την παραγωγή κόμποστ το οποίο να πληροί τις ποιοτικές προδιαγραφές για την περαιτέρω χρήση του σύμφωνα με διεθνή και εθνικά πρότυπα.

You May Also Like

Νίκος Παπαγεωργίου: Ένας άγνωστος ευεργέτης – Η ορφάνια, το γουνεμπόριο και η βράβευση από την Ακαδημία Αθηνών

Ο Νίκος Παπαγεωργίου είναι ένας από τους εθνικούς ευεργέτες, που η ζωή…

Δυναμικό παρών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην 86η Διεθνής Έκθεση Θεσσαλονίκης

Με πλήθος επίσημων παρευρισκόμενων και παρουσία των Πρυτανικών Αρχών και μελών της…

Πυρκαγιά σε αγροτική περιοχή κοντά στην Κορησό

Μεγάλη φωτιά ξέσπασε χωρίς να γνωρίζει ακόμη κανείς τα αίτιά της την…

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός – Cult2Routes

2ο Ενημερωτικό Σεμινάριο – Αναδυόμενος πολιτιστικός και περιπατητικός τουρισμός  – Cult2Routes

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;) στην Καστοριά Του Γιώργου Τ. Αλεξίου

Παναγία, “Η Οδηγήτρια των Οδηγών” (!). Η μοναδική εικόνα της (16ος αιών;)…

Υπογραφή εκτέλεσης έργου «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου προς Σιδηροχώρι», από τον Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας Γιώργο Κασαπίδη.

Την  σύμβαση εκτέλεσης του έργου: «Επισκευή – Συντήρηση οδικού δικτύου Αγίου Αντωνίου…