Κατά τρία έτη παρατείνεται η παραγραφή υποθέσεων του ΣΔΟΕ που μεταφέρθηκαν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, καταργείται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ για τα αγροτεμάχια, δίνεται παράθυρο για εισαγωγή φθηνότερων μεταχειρισμένων ΙΧ, ενώ καθίσταται προαιρετικό το φορολογικό πιστοποιητικό.

Αυτές είναι μερικές από τις κυριότερες αλλαγές στη φορολογία που προβλέπονται σε τροπολογίες που κατατέθηκαν αργά χθες το βράδυ στη Βουλή στο νομοσχέδιο για την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου στα καπνικά προϊόντα.

Ειδικότερα, οι διατάξεις που κατατέθηκαν προβλέπουν:

– την παράταση για τρία έτη της παραγραφής των φορολογικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ οι οποίες πρόκειται να μεταφερθούν στη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων. Πρόκειται για περίπου 20.000 υποθέσεις οι οποίες πρόκειται να προτεραιοποιηθούν όσον αφορά στην εισπραξιμότητα  φόρων και γενικά το φορολογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζουν και στη συνέχεια να μεταφερθούν για φορολογικό έλεγχο στις υπηρεσίες της ΓΓΔΕ. Για τις υποθέσεις που δεν θα μεταφερθούν στη ΓΓΔΕ οι ελεγκτές που θα κάνουν την επιλογή θα απαλλαγούν από αστικές, ποινικές και πειθαρχικές ευθύνες, εκτός και αν αποδειχθεί ότι έχουν ενεργήσει με δόλο.

– την αναστολή της εφαρμογής του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα αγροτεμάχια λόγω των λαθών που έχουν πολλοί φορολογούμενοι στις σχετικές εγγραφές στο Ε9. Από την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκύπτει ότι με την αναστολή επέρχεται απώλεια κρατικών εσόδων 230 εκατ. ευρώ που σημαίνει ότι τελικά η συνολική βεβαίωση του ΕΝΦΙΑ με τον συμπληρωματικό φόρο στα αγροτεμάχια θα ξεπερνούσε τα 3,5 δισ. ευρώ.

– την πληρωμή του φετινού ΕΝΦΙΑ σε πέντε δόσεις με την πρώτη έως το τέλος Σεπτεμβρίου και την τελευταία έως το τέλος Ιανουαρίου 2017.

– τον υπολογισμό των τελών ταξινόμησης με την κλίμακα των νέων αυτοκινήτων, δηλαδή χωρίς προσαύξηση 50%, και για τα οχήματα που πληρούν την προηγούμενη αντιρρυπαντική οδηγία εφόσον εισαχθούν  το αργότερο έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

– καθίσταται προαιρετική, από υποχρεωτική που ισχύει σήμερα, η έκδοση του ετήσιου φορολογικού πιστοποιητικού για τις ανώνυμες εταιρείες, τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης και τα υποκαταστήματα αλλοδαπών επιχειρήσεων. Επιπλέον, καταργείται το προβλεπόμενο πρόστιμο που επιβάλλεται σε περίπτωση μη έκδοσής του. Αυτά  ισχύουν για φορολογικά πιστοποιητικά που εκδίδονται για φορολογικά έτη που αρχίζουν από την 1.1.2016.

– και το ΣΔΟΕ θα μπορεί να πραγματοποιεί αγορανομικούς ελέγχους για την διακίνηση και διάθεση προϊόντων στο υπαίθριο και στεγασμένο λιανεμπόριο. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

«Παγωμένοι» οι εργοδότες για την αύξηση του κατώτατου μισθού

Βαριά η σκιά του πολέμου στη διαδικασία διαβούλευσης. Από 2,7% έως και…

Τα 3 νέα μέτρα κατά της ακρίβειας – Τι αλλάζει στα σούπερ μάρκετ

Λίστα προϊόντων

Επίδομα ενοικίου – στέγασης: Όλα τα κριτήρια και οι δικαιούχοι

Επίδομα ενοικίου – στέγασης: Όλα τα κριτήρια και οι δικαιούχοι -Από 70…

Στα προ κρίσης επίπεδα η τιμή του ρεύματος για τον Μάρτιο

Το φθηνότερο τιμολόγιο του Μαρτίου φαίνεται να είναι το κίτρινο ex ante της ΔΕΗ

Σήμερα μοιράζονται 15.026.148€ σε 28.997 δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού

Σήμερα μοιράζονται 15.026.148€ σε 28.997 δικαιούχους της αποζημίωσης ειδικού σκοπού.

ΑΣΕΠ: Στη μάχη για μια θέση στο Δημόσιο

Ποιες προκηρύξεις «τρέχουν» αυτή την περίοδο

Προϋπολογισμός 2024: Τι προβλέπει για μισθούς Δημοσίου, συντάξεις και φορολογία

Κατατέθηκε στη Βουλή το οριστικό σχέδιο του προϋπολογισμού για το 2024

Δραματική η κατάσταση στην Τουρκία: Κλειδώνουν το βρεφικό γάλα στα σούπερ μάρκετ

Το δολάριο άγγιξε τις 10 λίρες και ενώ ο βασικός μισθός παλιά…