Ομολογία αποτυχίας στο θέμα της διαχείρισης των βοσκοτόπων, συνιστά η νέα τροπολογία που κατατέθηκε προς ψήφιση από τη Βουλή και προβλέπει τη σύνταξη επιτροπών σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα της χώρας για τον έλεγχο της χωροταξικής ορθότητας της κατανομής των βοσκοτόπων και την διόρθωση τυχόν σφαλμάτων αυτής που εντοπίζονται σε τοπικό επίπεδο.

Από τις ίδιες επιτροπές σε κάθε Περιφερειακή Ενότητα θα πρέπει να προχωρήσουν επίσης:

– Η χωρική αναπροσαρμογή της κατανομής των δικαιωμάτων χρήσης της βοσκής σε περίπτωση που σε τμήματα ή και σε ολόκληρη τη βοσκήσιμη γη απαγορευτεί η βόσκηση ή αυτή χαρακτηρισθεί αναδασωτέα στο πλαίσιο της δασικής νομοθεσίας.

– Η κατανομή επιλέξιμων βοσκήσιμων γαιών από τις εκτάσεις οι οποίες αποτελούν απόθεμα, σε νέους κτηνοτρόφους και σε κτηνοτρόφους που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν σε μέτρα τους Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης της Ελλάδας.

Όλα τα παραπάνω που αποτελούν παραδοχή αποτυχίας στη μέχρι σήμερα κατανομή των βοσκοτόπων, παρακάμπτουν επί της ουσίας το πνεύμα του νόμου 4351/2015 και μεταφέρουν την ευθύνη επίλυσης του ζητήματος που δεν κατάφεραν λύσουν οι κεντρικές υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ στις περιφέρειες.

Με δεδομένο μάλιστα ότι σε πολλές περιπτώσεις τα δικαιώματα που έχουν ενεργοποιηθεί σε κτηνοτρόφους μιας Περιφερειακής Ενότητας βρίσκονται σε άλλη Περιφερειακή Ενότητα (π.χ. κτηνοτρόφοι της Κρήτης έχουν βρεθεί με δικαιώματα στη Μακεδονία) η αποκατάσταση μιας στοιχειώδους ισορροπίας στα πράγματα γίνεται ακόμα δυσκολότερη.

Πρόβλημα θα είναι για τις Επιτροπές των Περιφερειών να βρουν αποθέματα εκτάσεων και για τους νεοεισερχόμενους στα αναπτυξιακά προγράμματα του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, κάτι που κατέστη φανερό και την προηγούμενη προγραμματική περίοδο με αποτέλεσμα να έχουν μείνει απλήρωτοι για χρόνια και σε κάποιες περιπτώσεις εκτός αναπτυξιακών σχεδίων χιλιάδες κτηνοτρόφοι.

Η νέα «τεχνική λύση» που αναζητούν οι επιτελείς του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης για τους βοσκοτόπους, κινείται σε απόσταση από τη ρύθμιση που προέβλεπε επί της ουσίας το επόμενο διάστημα να αξιοποιηθεί ως μεταβατική περίοδος για την έγκριση των διαχειριστικών σχεδίων βόσκησης που λήγει την 31η Ιανουαρίου 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Τμήμα Σαμαρειτών Ε.Ε.Σ. Καστοριάς: Άσκηση αντιμετώπισης τροχαίου ατυχήματος

Το τμήμα Σαμαρειτών του Ε. Ερυθρού Σταυρού Καστοριάς στα πλαίσια της συνεχούς…

Προθεσμία 30 ημερών για τη συλλογή των e-αποδείξεων

Τριάντα ημέρες απομένουν πριν από το τέλος του έτους και οι φορολογούμενοι…

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 290 συμβασιούχων ΥΕ, ΔΕ σε Δημόσιο & ΟΤΑ (προκηρύξεις)

ΑΣΕΠ: Προσλήψεις 290 συμβασιούχων ΥΕ, ΔΕ σε Δημόσιο & ΟΤΑ (προκηρύξεις)

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και καταιγίδες και τους θυελλώδεις ανέμους

Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων με κύρια χαρακτηριστικά τις ισχυρές βροχές και…

Έρχεται πρόγραμμα για πρόσληψη 15.000 ανέργων

Έρχεται πρόγραμμα για πρόσληψη 15.000 ανέργων

ΟΑΕΔ: Στατιστικά Στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας Νοέμβριος 2020

ΟΑΕΔ: Στατιστικά Στοιχεία εγγεγραμμένης ανεργίας Νοέμβριος 2020

Εκκλησία: Τι ισχύει για λειτουργία, τελετές, μυστήρια έως τις 05 Ιουνίου 2020

Εκκλησία: Τι ισχύει για λειτουργία, τελετές, μυστήρια έως τις 05 Ιουνίου 2020

Johnson & Johnson: Πόσο κρατά η ανοσία μετά τον εμβολιασμό – Tι έδειξε πρόσφατη έρευνα

Η διάρκεια της ανοσίας έναντι του SARS-CoV-2 μετά τον εμβολιασμό αποτελεί αντικείμενο…

Συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα – Θ. Καρυπίδη. Στο επίκεντρο της συζήτησης, η κοινή σύσκεψη για το Σκοπιανό

Συνάντηση Απ. Τζιτζικώστα – Θ. Καρυπίδη. Στο επίκεντρο της συζήτησης, η κοινή…