Οι δικαστές ετοιμάζουν προσφυγές να ζητήσουν πίσω την εισφορά αλληλεγγύης

του Παναγιώτη Στάθη

Οι δικαστές προσφεύγουν στα δικαστήρια για να διεκδικήσουν την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης που κατέβαλαν το 2021 ανοίγοντας ένα νέο κεφάλαιο αναδρομικών και διεκδικώντας την κατάργησή της σε ολόκληρο τον δημόσιο τομέα (πριν το 2023 όπως ανήγγειλε ο πρωθυπουργός) σε περίπτωση δικαίωσής τους.

Οι προσφυγές έχουν ήδη αναγγελθεί από το ΔΣ της 20ης Νοεμβρίου της Ένωσης Δικαστών Εισαγγελέων καθώς αποφασίστηκε η “…ανάθεση σε νομικούς συμβούλους της επεξεργασίας των δικογράφων για την διεκδίκηση της καταβληθείσας εισφοράς αλληλεγγύης για το έτος 2021”, γεγονός που σημαίνει πως το οικονομικό επιτελείο θα βρεθεί αντιμέτωπο με ένα κύμα αγωγών εκ μέρους των δικαστικών λειτουργών, ενώ αυτό δεν αποκλείεται να επεκταθεί και στον δημόσιο τομέα.

Πρακτικά μάλιστα σημαίνει πως η δικαστική απόφαση (εφόσον είναι θετική για τους δικαστές) θα ζητεί αναδρομική εφαρμογή της, κάτι που παραμένει ζητούμενο αν τελικά ικανοποιηθεί. Θα γεννήσει δηλαδή μια νέα απαίτηση αναδρομικών.

Η διεκδίκηση

Οι δικαστές, όπως ενημερώνει η Ενωση Δικαστών Εισαγγελέων διεκδικούν την επιστροφή της εισφοράς αλληλεγγύης του έτους 2021 και μάλιστα καλεί τα μέλη της:

– να υποβάλλουν με επιφύλαξη τη δήλωση εισοδήματος του έτους 2021

– εντός τριάντα ημερών να ασκήσουν ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δια της οικείας Δ.Ο.Υ

– Εν συνεχεία να προσφύγουν στα Διοικητικά Δικαστήρια

Η ανακοίνωση

“Η Ένωση μας με απόφαση της πλειοψηφίας του Διοικητικού της Συμβουλίου αποφάσισε από τον Φεβρουάριο του 2021 την διεκδίκηση επιστροφής της εισφοράς αλληλεγγύης, η οποία βαρύνει μόνο τους μισθωτούς και συνταξιούχους του δημόσιου τομέα.

Εξαντλήσαμε όλα τα μέσα για να πείσουμε την εκτελεστική εξουσία ότι είναι αντισυνταγματική η επιβολή ενός φόρου σε μία συγκεκριμένη κατηγορία πολιτών.

Ξεκινάμε από σήμερα την ενημέρωση των συναδέλφων για την διαδικασία που θα ακολουθήσουμε για την προσβολή των εκκαθαριστικών σημειωμάτων της φορολογικής αρχής για τα εισοδήματα του έτους 2021:

1. Αρχικά η δήλωση για τα εισοδήματα του έτους 2021 θα πρέπει να υποβληθεί με επιφύλαξη, μέσω της επιλογής του σχετικού πεδίου κατά τη διαδικασία ηλεκτρονικής υποβολής της. Στη συνέχεια, εντός 10 ημερών θα πρέπει να κατατεθεί στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. ή να αποσταλεί μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου αίτηση-δήλωση επιφύλαξης.

2. Μετά την πάροδο κάποιου χρονικού διαστήματος θα εκδοθεί εκκαθαριστικό σημείωμα από την φορολογική αρχή κατά του οποίου πρέπει εντός τριάντα ημερών να ασκηθεί ενδικοφανής προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών της ΑΑΔΕ δια της οικείας Δ.Ο.Υ. του εκάστοτε προσφεύγοντος. Η υποβολή της ως άνω ενδικοφανούς προσφυγής αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την άσκηση προσφυγής στα Διοικητικά Δικαστήρια.

3. Εντός 30 ημερών από την ρητή απόρριψη αυτών των προσφυγών από την ΑΑΔΕ (ή μετά την πάροδο 120 ημερών, οπότε και συνάγεται σιωπηρή απόρριψή τους), οφείλει να ασκηθεί προσφυγή στο κατά τόπο αρμόδιο Μονομελές Διοικητικό Πρωτοδικείο. Οι συγκεκριμένες προσφυγές μπορούν να ασκηθούν από οποιονδήποτε δικηγόρο επιθυμεί ο κάθε συνάδελφος.

Σχέδια ενδικοφανών προσφυγών, προσφυγών ενώπιον των αρμόδιων Δικαστηρίων και των δηλώσεων επιφύλαξης θα διανεμηθούν από την Ένωση στα μέλη της. Την επιμέλεια των σχεδίων αυτών έχει αναθέσει η Ένωση σε Καθηγητή Συνταγματικού Δικαίου. Θα ενημερώνουμε διαρκώς τους συναδέλφους για τα αναγκαία βήματα που πρέπει να γίνουν σε κάθε στάδιο της διαδικασίας ώστε να μην χαθεί κανένα δικαίωμα.

ΠΗΓΗ:https://www.capital.gr/

You May Also Like

O Φουρθιώτης κατέθεσε μήνυση κατά Πολάκη και Βαξεβάνη

Ο γνωστός παρουσιαστής, κατέθεσε μήνυση σε βάρος του Κώστα Βαξεβάνη στο Α.Τ.…

ΟΑΕΔ: Δύο προγράμματα για πρόσληψη 12.382 ανέργων εντός του Μαΐου

Τις προκηρύξεις για δύο νέα προγράμματα που αφορούν στην πρόσληψη 12.382 ανέργων…

342.000 στρέμματα έγιναν στάχτη σε επτά ημέρες και συνεχίζει – Η «αστυνομική λογική» δεν σβήνει φωτιές

Λάθος ο τρόπος αντιμετώπισής τους, εξηγούν στην «Κ» έμπειροι δασολόγοι – Η περίπτωση της Ρόδου είναι ενδεικτική

Εύβοια: Ο Έλληνας ιδιοκτήτης ταβέρνας που έγινε θέμα σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα

Εύβοια: Ο Έλληνας ιδιοκτήτης ταβέρνας που έγινε θέμα σε μεγάλη γερμανική εφημερίδα

Όσκαρ 2022: Το χαστούκι του Γουίλ Σμιθ στον Κρις Ροκ και η δακρυσμένη συγγνώμη (βίντεο)

Ο Γουίλ Σμιθ χτύπησε τον Κρις Ροκ επειδή έκανε ένα αστείο για…

«Όχι» σε νέο lockdown το φθινόπωρο

«Δεν θα πληρώσουν οι εμβολιασμένοι τους λίγους ανεμβολίαστους», είπε ο πρωθυπουργός

Πρωτοφανές σκηνικό στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση σε ζωντανή σύνδεση

Πρωτοφανές σκηνικό στην εκπομπή του Νίκου Μάνεση σε ζωντανή σύνδεση

Η μαύρη επέτειος στα Τέμπη με τους 21 νεκρούς μαθητές: Η απόφαση 15χρονης που σημάδεψε τη ζωή της

Η μαύρη επέτειος στα Τέμπη με τους 21 νεκρούς μαθητές: Η απόφαση…

Μέχρι και την Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα του προγράμματος «Εξοικονόμηση κατ’ οίκον ΙΙ»

Μέχρι και την Κυριακή, 29 Απριλίου 2018, θα παραμείνει ανοιχτή η ηλεκτρονική…