Οι επιπτώσεις της πλήξης στην υγεία μας

Ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε μια κοινωνία με πληθώρα επιλογών ψυχαγωγίας είναι ότι δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βαρεθούμε.

Σύμφωνα με τη δρ Sandi Mann, συγγραφέα του “The Science of Boredom” λίγη πλήξη δεν είναι κακή. “Όταν βαριόμαστε ο εγκέφαλός μας αναζητά μια νευρική διέγερση”, εξηγεί. “Και αυτή η αναζήτηση νευρικής διέγερσης οδηγεί στην απογοήτευση και την έλλειψη ικανοποίησης που χαρακτηρίζουμε ως πλήξη”.

“Η έρευνα δείχνει ότι η πλήξη μέχρι κάποιον βαθμό είναι επιθυμητή  – υπάρχουν τεκμηριωμένα οφέλη, αλλά το πιο σημαντικό είναι πιθανώς το δημιουργικό – όταν βαριόμαστε αυξάνουμε τη δημιουργικότητά μας”.

Στην πραγματικότητα, ένα από τα ζητήματα που αντιμετωπίζουμε σήμερα σε μια κοινωνία με πληθώρα επιλογών ψυχαγωγίας είναι ότι δεν έχουμε συχνά την ευκαιρία να βαρεθούμε. “Οι άνθρωποι δεν νιώθουν αρκετή πλήξη στη ζωή τους. Προσπαθούμε συνεχώς να διώχνουμε την πλήξη. Αυτό στην πραγματικότητα μπορεί να μας οδηγήσει σε περισσότερη πλήξη μακροπρόθεσμα, επειδή η ανοχή μας στην πλήξη μειώνεται”, εξηγεί η Mann.

Τι συμβαίνει όταν νιώθουμε υπερβολική πλήξη;

Φυσικά, η υπερβολική πλήξη μπορεί επίσης να αποδειχθεί αρνητική. “Είναι πιθανό να βαρεθείς τόσο πολύ που να πέσεις σχεδόν σε υπνωτική έκσταση – για παράδειγμα, αν παρακολουθείτε τηλεόραση για πολλές ώρες”, εξηγεί η θεραπευτής Sally Baker. “Σε αυτήν την κατάσταση, η αναπνοή σας γίνεται πιο αραιή και καθίσταται αδύνατο να συγκεντρωθείτε και να μείνετε συγκεντρωμένοι σε κάτι. Τέτοιες στιγμές οι άνθρωποι τείνουν να τρώνε υπερβολικά επειδή δεν έχουν εστιάσει κάπου”.

Σε μερικούς ανθρώπους η πλήξη μπορεί να επιδεινώσει τα αρνητικά πρότυπα σκέψης. “Σε μια περίοδο εκτεταμένης πλήξης, οι άνθρωποι τείνουμε να σκεφτόμαστε υπερβολικά”, λέει η Baker. “Στα άτομα που έχουν την τάση να υπεραναλύουν, να κάνουν καταστροφικές σκέψεις ή να κολλάνε σε μία συγκεκριμένη σκέψη – η παρατεταμένη πλήξη μπορεί να τους οδηγήσει σε φαύλους κύκλους σκέψεων. Οι αρνητικές σκέψεις λειτουργούν σαν σπόρος – εάν τους δώσετε περισσότερη προσοχή, θα μεγαλώνουν και θα μεγαλώνουν”.

“Σπάστε” την κατάσταση πλήξης

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι έχετε δει μία ολόκληρη σεζόν κάποιας τηλεοπτικής εκπομπής χωρίς να σηκωθείτε από τον καναπέ ή σκρολάρετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης χωρίς σταματημό, είναι σημαντικό να “σπάσετε” αυτήν τη συνήθεια.

“Εάν βρίσκεστε σε μία τέτοια “μουδιασμένη” κατάσταση, πρέπει να σπάσετε την αλυσίδα των κακών σκέψεων. Πρέπει να έρθετε στο παρόν. Όταν συνειδητοποιείτε ότι έχετε χαθεί στις σκέψεις σας, προσπαθήστε να κάνετε έναν θόρυβο – χτυπήστε λίγο το τραπέζει για παράδειγμα”, λέει η Baker.

Εάν συνειδητοποιήσετε ότι είστε σε “λειτουργία πτήσης” ή ότι δε βρίσκεστε στο παρόν, μπορείτε να σπάσετε αυτήν την κατάσταση κάνοντας μια αλλαγή ή μία κίνηση. “Όταν βρίσκεστε σε αυτήν την κατάσταση χάνετε την ικανότητα πρόσβασης στους εσωτερικούς πόρους σας, τις ιδέες και τη φαντασία σας”, εξηγεί η Baker. “Πηγαίνετε έξω, ανοίξτε το παράθυρο, σταματήστε να κάθεται εκεί που βρίσκεστε – αυτό θα σας βοηθήσει να ξεφύγετε από την κατάσταση πλήξης”.

Φυσικές επιπτώσεις

Η πλήξη μπορεί επίσης να επηρεάσει τη σωματική μας υγεία, λόγω έλλειψης σωματικής δραστηριότητας και έλλειψης προσοχής στις διατροφικές μας συνήθειες. Έτσι, εάν ξοδεύετε πάρα πολύ χρόνο νιώθοντας πλήξη και σκρολάροντας στην οθόνη του κινητού, είναι πιθανό η σωματική σας κατάσταση να φθίνει. Η συμμετοχή σε σωματικές δραστηριότητες – είτε σε μαθήματα γυμναστικής στο YouTube είτε σε μια βόλτα στο πάρκο – θα μειώσει την πλήξη και θα βελτιώσει την φυσική σας κατάσταση

Τα καλά νέα είναι ότι όσοι ζουν μία πολυάσχολη ζωή είναι συνηθισμένοι στην ασταμάτητη φύση της καθημερινής ζωής μπορούν να επωφεληθούν από λίγο περισσότερο χρόνο σε “κατάσταση πτήσης”. Μόνο όταν περνάμε εκτεταμένες περιόδους βαρεμάρας, γινόμαστε αδρανείς και σπαταλάμε τον χρόνο μας σε ανούσια πράγματα”.

You May Also Like

6 πράγματα που κάνετε λόγω της ευφυΐας σας και οι άλλοι δεν μπορούν να κατανοήσουν

6 πράγματα που κάνετε λόγω της ευφυΐας σας και οι άλλοι δεν…

Τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει αρνητική ενέργεια γύρω σας και 20 τεχνικές για να την διώξετε

Τα σημάδια που δείχνουν πως υπάρχει αρνητική ενέργεια γύρω σας και 20…

Πόσο βοηθάει ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια της ημέρας

Table of Contents Hide Πόσο βοηθάει ο σύντομος ύπνος κατά τη διάρκεια…

Πότε είναι έτοιμα για έκρηξη θυμού όλα τα ζώδια;

Μάθε τα χαρακτηριστικά σημάδια πριν το μεγάλο ξέσπασμα…

Κική Δημουλά: «Να τον αγαπάς τον εαυτό σου και να τον φροντίζεις. Nα φεύγεις από σχέσεις που σε έκαναν να νιώθεις λίγη»

Κική Δημουλά: Να φεύγεις. Να μην δραπετεύεις όμως. Γιατί αν δραπετεύσεις, κινδυνεύεις…

Ξεχάσαμε κι εσένα μικρέ μας πρίγκιπα, που μας έμαθες να βλέπουμε με τα μάτια της ψυχής.

Αυτός ο κόσμος, αυτός ο κόσμος που όλο προσποιείται και προχωρά και…

Διώξτε το άγχος! 15 τρόποι να αλλάξετε τον τρόπο συμπεριφοράς των νεύρων σας!

Διώξτε το άγχος! 15 τρόποι να αλλάξετε τον τρόπο συμπεριφοράς των νεύρων…

Σύνδρομο Χρόνιας Κόπωσης. Φέρνει κούραση, μυϊκούς πόνους, εκνευρισμό, κακή συγκέντρωση

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης Chronic fatigue syndrome (CFS), είναι μια διαταραχή αγνώστου αιτιολογίας…

10 σημάδια ότι μπορεί να είναι κάποιος νάρκισσος

10 σημάδια ότι μπορεί να είναι κάποιος νάρκισσος