Μετά από ενημέρωση που έγινε στην βουλευτή κ. Ολυμπία Τελιγιορίδου, από τους αρμόδιους φορείς και υπηρεσίες της  Περιφέρειας,   για το φράγμα του Νεστορίου και τα προβλήματα που έχουν ανακύψει, στα πλαίσια της καθημερινής ενασχόλησης της με θέματα του νομού Καστοριάς η κ. Τελιγιορίδου, προκάλεσε σύσκεψη στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό κ. Μάρκο Μπόλαρη και υπηρεσιακούς παράγοντες με θέμα το φράγμα του Νεστορίου.

Αποφασίστηκε η συνέχιση του έργου που έχει βαλτώσει εδώ και χρόνια, η μεταφορά του στο νέο ΕΣΠΑ και η επίσπευση των γραφειοκρατικών διαδικασιών για την άμεση υπογραφή των απαραίτητων αποφάσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα έχει λήξει ένα θέμα που τόσο πολύ έχει ταλανίσει τον νομό μας και τόσο πολύ έχουν ανάγκη οι κάτοικοι της περιοχής.

Η κ. Τελιγιορίδου ενημέρωσε τηλεφωνικά, για την τελευταία εξέλιξη, τον Περιφερειάρχη κ. Καρυπίδη, τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμόπουλο και τον κ. Κοτσάκο από την διεύθυνση τεχνικών έργων της περιφέρειας.

 

Η Ταυτότητα του έργου

Φράγμα ύψους 75 μ. που θα κατασκευαστεί επί του ποταμού Αλιάκμονα, στην περιοχή Νεστόριο Καστοριάς. Το έργο θα δημιουργήσει μια τεχνητή λίμνη εμβαδού 823 στρεμμάτων. Το  καθαρό μέγιστο ύψος της λίμνης στη θέση του φράγματος είναι 58,5 m και το μέσο βάθος της λίμνης είναι περίπου 30 m, επομένως όταν το μέσο ύψος του φαραγγιού ξεπερνάει τα 80m.

Η επιφάνεια που θα κατακλυστεί είναι 823 στρέμματα και ένα ποσοστό περίπου 60% είναι η κοίτη του ποταμού. Οι βοηθητικοί δρόμοι που θα γίνουν και οι δανειοθάλαμοι για την λήψη υλικών μετά το πέρας των εργασιών θα αποκατασταθούν.

Η μέση ετήσια παροχή του ποταμού στην θέση του φράγματος είναι 144,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα περίπου και ο ωφέλιμος όγκος του φράγματος είναι 15,4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, το νερό του φράγματος θα ανανεώνεται 9,5 φορές το χρόνο και έτσι η διακύμανση της στάθμης της λίμνης δεν θα ξεπερνά τα 10 μέτρα σια βάση είναι 19,12 εκατομμύρια κυβικά μέτρα, η δε ποιότητα του νερού λόγω της ανανέωσης θα παραμείνει η ίδια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

You May Also Like

Δήμος Βοΐου: Ένταξη των Πράξεων για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημοτικών Σχολείων Νεάπολης και Τσοτυλίου .Συνολικής Χρηματοδότησης ύψους 1.136.627,07€

  Δήμος Βοΐου: Ένταξη των Πράξεων για την Ενεργειακή Αναβάθμιση των Δημοτικών…

Υπό βροχή οι αποκριάτικες εκδηλώσεις στον Νομό Καστοριάς

Παρά τις άστατες καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν από το μεσημέρι του Σαββάτου…

Η Θεατρική Ομάδα του 2ου Γενικού Λυκείου Καστοριάς παρουσιάζει το “Φιντανάκι” του Παντελή Χορν

Το “Φιντανάκι” είναι ένα έργο κοινωνικό, ρεαλιστικό και σύγχρονο. Ένα έργο καθαρά…

Νέα πρωτοβουλία εθνικού επιπέδου του Θ. Καρυπίδη, ώστε να λάβουν υπεραξία τα συνέδρια παραγωγικής ανασυγκρότησης

Μια νέα πρωτοβουλία εθνικού επιπέδου ανέλαβε ο Περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Θ. Καρυπίδης,…

Όλοι οι αγώνες της Ε.Π.Σ. Καστοριάς θα διεξάγονται υποχρεωτικά με την παρουσία ιατρού

Όλοι οι αγώνες της Ε.Π.Σ. Καστοριάς θα διεξάγονται υποχρεωτικά με την παρουσία…

Θ. Καράογλου από Καστοριά: “Αντιμετωπίσατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα του κορωνοϊού” (video)

Θ. Καράογλου από Καστοριά: “Αντιμετωπίσατε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το πρόβλημα…