Ο αγώνας του Γάνου και Χώρας Αμφιλοχιου και οι υποκριτές Αρχιερείς που ανελέητα πολεμούν Μοναχούς

Γιορτάζει ο σεβάσμιος Γέροντας Μητροπολίτης Γάνου και χώρας κ.ΑμφιλόχιοςΤσούκος. Οι ευχές και η σκέψη μας δίπλα του. Γράφει στο ΕΚΚΛΗΣΙΑ ONLINE : ο πρωτοπρεσβύτερος Κυριάκος Αναστ. Μανέττας κληρικός-εκπαιδευτικός. Εφημέριος του Παν/μιακού ναϋδρίου Αγίας Ειρήνης- Τριών Ιεραρχών Αιγαίου Ρόδου.

 

Κάθε χρόνο στις 23 Νοεμβρίου η εκκλησία μας τιμά τη μνήμη ενός αληθινού επισκόπου του αγίου Αμφιλοχίου επισκόπου Ικονίου του θαυματουργού. Είναι συγκινητικό το όλο βιογραφικό του αγίου αυτού επισκόπου. Ο Μέγας Βασίλειος, σύγχρονος του, γράφει και σκιαγραφεί την ταπείνωση, την απλότητα, τη φιλανθρωπία , την αγιότητα της επισκοπικής του πορείας όχι μόνο στο Ικόνιο αλλά και σε μεγάλη ακτίνα εκτός της επισκοπής του. Ήταν τέτοια η μεγάλη του απήχηση , η παρουσία του, στη δεύτερη Οικουμενική Σύνοδο στην Κων/πολη και η αγάπη του λαού που τον προσκαλεί να πάει στην Καισαρεία για τη στήριξη των οικογενειών των μαρτύρων που τον υπεραγαπούν και τον θεωρούν απαραίτητο στήριγμα και ξεχωριστή ευλογία ανάμεσα τους. Ο Μέγας Βασίλειος φίλος καρδιακός του Ικονίου Αγίου Αμφιλοχίου σκιαγραφεί στην προς Αμφιλοχίου επιστολή του τα ξεχωριστά χαρίσματα του αγίου αυτού επισκόπου.

Δεν είναι σχήμα λόγου, ούτε λόγοι κολακείας και υπερβολής ότι ένας χαριτωμένος, προικισμένος με πολλά κοινά γνωρίσματα του αγίου επισκόπου Αμφιλοχίου Ικονίου είναι ο γέροντας μας Αμφιλόχιος Τσούκος. Σεβάσμιος, ευγενής, πράος, φιλάνθρωπος και φιλάγιος Μητροπολίτης Γάνου και χώρας από τη Λάρδο της Ρόδου, γεννηθείς ς το 1938. Η όλη πορεία του είναι συνεχής αγώνας ανιδιοτελούς προσφοράς, μιας ατελείωτης αγάπης στον Χριστό, στην εκκλησία του και στον συνάνθρωπο. Συγκινεί η ανεξικακία του, η αφιλοχρηματία του, η αδιάλειπτη προσευχή του, η υπακοή στο θέλημα του Θεού.

Απόφοιτος της Θεολογικής σχολής της Χάλκης χειροτονήθηκε από μια μεγάλη εκκλησιαστική μορφή το σχολάρχη και μακαριστό Σταυρουπόλεως Μάξιμο Ρεπανέλη. Αγαπήθηκε από πατριάρχες και ιδιαιτέρως από τον μακαριστό Ικονίου Ιάκωβο. Το όνομα Αμφιλόχιος το πήρε από τον άγιο γέροντα του, που προσφάτως αγιοποιήθηκε, τον Αμφιλόχιο Μακρή της Πάτμου. Ο γέροντας ΑμφιλόχιοςΤσούκος πήρε και μαθήτευσε από τον άγιο γέροντα του πολλά πνευματικά χαρίσματα .

Η Πάτμος στην οποία πολλά προσέφερε σαν καθηγητής της Σχολής .Η Αποκάλυψη στην οποία υπηρέτησε ως πνευματικός και τα γύρω νησιά της Δωδεκανήσου . Η Αφρικανική γη, η νέα Ζηλανδία και τώρα τα Γανόχωρα, σαν επίσκοπος της γενέτειρας του αγίου Σάββα της Καλύμνου, είναι λίγα από τα μέρη που άφησε ίχνη η πνευματική του παρουσία και όχι μόνο. Όλοι μας κληρικοί και λαϊκοί έχουμε γευθεί και κερδίσει από την αθόρυβη και σεμνή του μορφή και παρουσία. Ιδιαίτερα στη Ρόδο στον τόπο καταγωγής του , είναι ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ Ρόδιος Αρχιερέας που έκανε τόσα μεγάλα και θαυμάσια έργα. Όλοι ανεξαιρέτως οι Ροδίτες Αρχιερείς καλοί και με προσφορά ενδεχομένως στα μέρη που υπηρέτησαν, στη Ρόδο έρχονταν για διακοπές και ξεκούραση. Η Ρόδος μας τον τίμησε και τον τιμά. Μόνο ο γέροντας ΑμφιλόχιοςΤσούκος, ο Γάνου και χώρας όπου πέρασε και υπηρετεί άφησε και αφήνει έμψυχο πνευματικό έργο , ναούς και μεγάλη προσφορά.

Εάν η Ρόδος σήμερα έχει τον μεγάλο Ραδιοτηλεοπτικό σταθμό Θάρρι στον Γέροντα οφείλεται. Ιερές Μονές , Θάρρι, Αρχαγγέλου Μιχαήλ, Παναγία Σκιαδενή, Ιωάννου του Θεολόγου Αρταμίτη, Γυναικεία μονή Παναγίας Υψενής, βιβλιοπωλείο εκκλησιαστικό, πνευματικά παιδιά που δραστηριοποιούνται σε όλη την Υφήλιο έχοντας πρότυπο την μορφή και το παράδειγμα του.

Ιδιαιτέρως αξίζει να επισημάνω την αγάπη και το ενδιαφέρον που έχει επιδείξει στην αδελφότητα των εντίμων και αξιαγάπητων , ανιδιοτελών πατέρων του Αμβροσίου Πουτούκη και Γεωργίου Κωστόπουλυ,, Γερασίμου Λευτεράτου και Γεωργίου Παναγιωτίδη, ιερομονάχων και μοναχών που με αυταπάρνηση υπηρέτησαν στην Καστοριά και επι 8 ετία στην ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, υπό την υποδειγματική προστασία του φιλομόναχου και αξιαγάπητου φίλου μου και ομογάλακτου Μητροπολίτου αείμνηστου Ιωάννη Τασσιά. Και μόνο ο Γέροντας ΑμφιλόχιοςΤσούκος έδειξε ενδιαφέρον αγάπης και στοργής πατρικής και τους έχει υπό την προστασία του . Αγιάζει αυτή η ανδροπρεπής στάση του ακόμη περισσότερο.

Σε αντίθεση με άλλους, υποκριτές δυστυχώς Αρχιερείς που δεν σταμάτησαν ποτέ να τους πολεμούν ανελέητα. Το ειρωνικό είναι ότι αυτοί οι πνευματικοί πατέρες ομιλούν για σύγχρονους αγίους και δεν απουσιάζουν από τελετές και ιερές Ακολουθίες. Συμφωνώ με τον αγαπητό Σωτήρη Τζούμα ευτυχώς και ο κορωνοϊός περιόρισε τις φιέστες ιδιαίτερα σε αντιπαθείς και προκλητικά αμετανόητους μεγαλόσχημους κληρικούς.

Με την ευκαιρία της ονομαστικής του εορτής εύχομαι ταπεινά στον πολυσέβαστο Γέροντα μας Μητροπολίτη Γάνου και χώρας περαστικά και σιδερένιος από την πρόσφατη περιπέτεια της υγείας του. Με υπερκόπωση και εξάντληση πνευματικού ενδιαφέροντος τρέχει στα Γανόχωρα σε όλο τον Ελλαδικό χώρο, στο Άγιο Όρος, στα μικρά νησιά του Αρκεών, Λειψών Αγαθονήσίου , Πάτμου, Καλύμνου, κλ π εξομολογώντας και στηρίζοντας αναξιοπαθούντας συνανθρώπους μας.

Επίσης να συγχαρώ δημόσια τον Ηγούμενο Αρχαγγέλου Μιχαήλ Θάρρι και διευθυντή του τηλεοπτικού σταθμού ιεροκήρυκα Νεκτάριο Πόκκια για την νυχθημερόν στο προσκεφάλι του Γέροντα Αμφιλοχίου αφοσίωση του , την οικονόμο του κ. Κυριακή Παναγή, τον κύριο Αντώνη Παπαδημητράκη την κα Μαίρη Καβάσιλα ,μεγαλοευεργέτισσα στο μεγάλο έργο του γέροντα ΑμφιλοχίουΤσούκου, στη μνήμη του μονάκριβου γιού της Ελευθερίου Καβάσιλα και του συζύγου της Μιχάλη Καβάσιλα. Επίσης τον μεγαλοεπιχειρηματία και επώνυμο αρχιτέκτονα Γεώργιο Χατζηκωσταντίνου μεγάλο ευεργέτη του Γέροντα , όπως τα αδέρφια του από την Αμερική τη Μαρία και τ ο Στέφανο Αγγελίδη. Χιλιάδες μηνυματα, επιστολές , ακολουθίες , προσευχές φτάνουν καθημερινά από κληρικούς, λαΪκούς, πνευματικά παιδιά του Γέροντα στο προσκεφάλι του. Καύχημα και τιμή του τόπου μας τη Ρόδο ο γέροντας μας και στήριγμα. Πολλά πολλά και υγιεινά κατ΄άμφω τα έτη του.
Πολύχρονος σεβάσμιε Γέροντα μας.

 

ekklisiaonline.gr

You May Also Like

Ο «δειλός» δολοφόνος. Σκότωσε τη γυναίκα και την ερωμένη του όταν τον απείλησαν ότι θα τον παρατήσουν. Στη δίκη κατέθεσε εναντίον του ακόμη και ο 14χρονος γιος του

Ο «δειλός» δολοφόνος. Σκότωσε τη γυναίκα και την ερωμένη του όταν τον…

ThatGirl: H viral τάση του TikTok είναι πιο τοξική απ’ όσο πιστεύατε

ThatGirl: H viral τάση του TikTok είναι πιο τοξική απ’ όσο πιστεύατε

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που τον ανέβασαν “ως εις τον Ουρανόν”

Ο Προφήτης Ηλίας και οι 4 ίπποι, συμβολικοί των αρετών του, που…

Η καραντίνα των αστροναυτών μετά την επιστροφή τους από το φεγγάρι. Απομονώθηκαν για να μην μεταφέρουν εξωγήινα μικρόβια. Τι δήλωσε ο Όλντριν για τον κορωνοϊό

Η καραντίνα των αστροναυτών μετά την επιστροφή τους από το φεγγάρι. Απομονώθηκαν…

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: «Θα τους είχα κλείσει ήδη όλους στη φυλακή», λέει ο Κούγιας

Θάνατος παιδιών στην Πάτρα: «Θα τους είχα κλείσει ήδη όλους στη φυλακή»,…

Όταν οι 900 Ελληνίδες νύφες έφταναν στην Αυστραλία με την φωτογραφία του γαμπρού στο χέρι

Όταν οι 900 Ελληνίδες νύφες έφταναν στην Αυστραλία με την φωτογραφία του…

Δημήτρης Λιαντίνης: «Όταν φεύγει η γυναίκα φταίει πάντα ο άντρας, να το γράψετε να μείνει στον αστικό κώδικα»

Table of Contents Hide Δημήτρης Λιαντίνης: «Όταν φεύγει η γυναίκα φταίει πάντα…

Μάριος Μάζαρης: Ο απίθανος δάσκαλος που τον βαθμολογούν οι μαθητές του γίνεται viral

Ο Μάριος Μάζαρης είναι ένας δάσκαλος διαφορετικός από όλους τους άλλους.

Ελεύθερος Σκοπευτής – Αμφίβολο το μέλλον της ΕΔΗΚΑ α.ε.

Καμιά σημασία δεν έχει η πενιχρή συμμετοχή των μετόχων στην απολογιστική και…