#image_title

Οι επενδύσεις του επιχειρηματία Άγγελου Μιχαλόπουλου στην Ίο έχουν προκαλέσει µια καταιγίδα καταγγελιών, δικαστικών διενέξεων και προστίµων από τις αρµόδιες αρχές. Μεγάλα είναι και τα ερωτήµατα που έχουν τεθεί για την αισθητική των κατασκευών του

Της Ελένης Μπότα 

“Λύκος της Wall Street” και “άρχοντας της Ίου”. Αυτοί είναι οι δύο βασικοί τίτλοι που αποδίδονται στον Άγγελο Μιχαλόπουλο, τον 60χρονο επιχειρηµατία ο οποίος έχει σήµερα στα χέρια του σχεδόν το 30% του κυκλαδίτικου νησιού! Ωστόσο δεν πρόκειται για µια απλή επενδυτική ιστορία. Οι επενδύσεις του, τόσο αυτές που έχει ήδη κάνει όσο και αυτές που ετοιµάζεται να υλοποιήσει, έχουν προκαλέσει έντονες αντιδράσεις στο νησί της Ίου και όχι µόνο. Οι καταγγέλλοντες κάνουν λόγο για περιβαλλοντικές παραβιάσεις, αυθαίρετες κατασκευές, κατασκευή εκτεταµένου δικτύου παράνοµων δρόµων και αλλοίωση του φυσικού περιβάλλοντος. Πολλά από τα παραπάνω έχουν ήδη πάρει τον δρόµο της Δικαιοσύνης.

Ο αμφιλεγόμενος "άρχοντας" της Ίου

Ο κ. Μιχαλόπουλος δέχεται έντονες βολές ακόµα και για την αισθητική των επενδύσεών του, που φέρνουν περισσότερο σε Λας Βέγκας και λιγότερο σε κυκλαδίτικο νησί.

Κάτοικοι του νησιού τονίζουν ότι ο κ. Μιχαλόπουλος και οι εταιρείες µέσω των οποίων κατέχει τεράστιες εκτάσεις αντιµετωπίζουν µια καταιγίδα καταγγελιών, προστίµων και επιβαρυντικών εκθέσεων από αρµόδιες αρχές. Σύµφωνα µε τους πολίτες του “Save Ios”, από το 2016 µέχρι σήµερα έχουν διαπιστωθεί πολλές περιβαλλοντικές και πολεοδοµικές παραβάσεις. Όπως για τα έργα στην Κουµπάρα-Διακοφτό, που έχει επιβληθεί πρόστιµο από την Πολεοδοµία Θήρας και βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα του Συνηγόρου του Πολίτη. Στη γειτονική περιοχή Τζαµαρία, η Πολεοδοµία Θήρας εξέδωσε εντολή διακοπής εργασιών, οι οποίες εκτελούνταν καθ’ υπέρβαση της άδειας. Στην περιοχή Παπά, όπου βρίσκεται υγρότοπος προστατευόµενος µε Προεδρικό Διάταγµα του 2012, έχουν επιβληθεί διάφορα πρόστιµα (2008, 2010, 2015, 2017 από την Περιφέρεια και το 2020). Τα πρόστιµα του 2010 και 2017 έχουν ακυρωθεί από τα δικαστήρια, όπως υποστηρίζουν για τυπικούς λόγους, και έχει ζητηθεί η αποκατάσταση του περιβάλλοντος.

Επιπλέον, τον Μάιο του 2022 το Συµβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) έβαλε φρένο στις µεγάλες τουριστικές αναπτύξεις σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές, παγώνοντας την ανέγερση Σύνθετου Τουριστικού Καταλύµατος (ΣΤΚ) στην περιοχή Κουµπάρα της Ίου. 

Πρόκειται οµολογουµένως για ένα βαρύ κατηγορητήριο, για το οποίο ο ίδιος µίλησε στο “Forbes”, δίνοντας απαντήσεις που άλλοτε απαντούν και άλλοτε δηµιουργούν περισσότερα ερωτήµατα. “Όπου υπάρχει δράση, υπάρχει και αντίδραση. Οπότε οι αντιδράσεις είναι αναµενόµενες και λογικές και, όταν κάνεις κάτι, δεν µπορεί όλοι οι άνθρωποι να συµφωνούν µαζί σου. Εκείνο που έχουµε καταφέρει είναι η τοπική κοινωνία σε πολύ µεγάλο βαθµό και µέσα από τις αποφάσεις του δηµοτικού συµβουλίου να είναι υπέρ, ενώ και σε επίπεδο Περιφέρειας έχουµε πάρει το πράσινο φως για την επένδυση. Από το 2009 µέχρι τώρα έχουµε κερδίσει 25 δικαστήρια και έχουµε µόνο ένα πρωτόδικο σε εξέλιξη, το οποίο εκδικάζεται στην αρχή του χρόνου”.

Για την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ ο κ. Μιχαλόπουλος ισχυρίζεται ότι αφορά την επένδυση στην Κουµπάρα και άλλα επιπλέον 10 σύνθετα τουριστικά καταλύµατα.

“Το ΣτΕ σταµάτησε εµάς και τους υπόλοιπους µε τα σύνθετα τουριστικά καταλύµατα και εκείνο που περιµένουµε είναι να βγει το χωροταξικό του Νοτίου Αιγαίου (σ.σ. εκτιµά ότι αυτό θα γίνει µέχρι το τέλος του έτους)”.

Ο ίδιος εµφανίζεται αισιόδοξος ότι η επένδυση θα συνεχιστεί, αφού όπως λέει: “Στο τέλος πάντα κερδίζει η αγάπη. Εµείς αυτό που θέλουµε να κάνουµε είναι να προσφέρουµε στον τόπο. Στόχος µας είναι να προσφέρουµε έναν όµορφο πίνακα, που είναι η Ίος, από το υπόγειο στην επιφάνεια, για να τη δει και να τη χαρεί ο κόσµος. Και αυτός είναι ο δικός µου ρόλος, να βγάλω από το υπόγειο τον πίνακα και να τον µεταφέρω στην πιο ηλιόλουστη αίθουσα. Ένας επιπλέον λόγος που είµαι αισιόδοξος είναι ότι έχουµε ένα πολύ δυνατό όπλο στα χέρια µας: πολύ παραπάνω αγάπη από το µίσος που µπορεί να έχει ο οιοσδήποτε θέλει να σταµατήσει την επένδυση”. 

πιν
Διακοσμητής ο ίδιος
Ο επιχειρηματίας κ. Μιχαλόπουλος δηλώνει λάτρης της τέχνης και της συγγραφής,
φροντίζοντας μάλιστα ο ίδιος να διακοσμεί τις επενδύσεις του. Το αποτέλεσμα, ωστόσο,
προκαλεί συζητήσεις.
πιν
πιν

Η αισθητική των επενδύσεών του 

Όσον αφορά την επενδυτική αισθητική του επιχειρηµατία που έχει ξεσηκώσει θύελλα επικρίσεων, ο ίδιος δηλώνει ότι “το σχεδιαστικό ήθος της ανάπτυξης που προτείνουµε είναι να παραδώσουµε ένα αισθητικά µοναδικό προϊόν το οποίο σέβεται το παραδοσιακό ύφος της κυκλαδίτικης αρχιτεκτονικής, αλλά ταυτόχρονα καινοτοµεί καλύπτοντας τις ανάγκες του σύγχρονου ταξιδιώτη και στοχεύοντας να εκπροσωπεί µε υπερηφάνεια τη χώρα µας σε υψηλό παγκόσµιο επίπεδο. Ο στόχος της οικογένειας είναι να δηµιουργήσει αισθητική µε υπογραφή, παρέχοντας πρωτότυπα έργα που σχεδιάστηκαν και παράγονται στην Ελλάδα χρησιµοποιώντας παραδοσιακές τεχνικές χτισίµατος, οι οποίες συνυπάρχουν ειρηνικά µε την καινοτοµία και τη µοναδικότητα. Χαιρόµαστε που οι µέχρι τώρα δραστηριότητές µας έχουν λάβει εξαιρετικά θετική ανταπόκριση από το διεθνές κοινό και τον Τύπο.

Η αισθητική του καθενός είναι προσωπική”, υποστηρίζει.

Σύµφωνα µε τους πολίτες του “Save Ios”, από το 2016 µέχρι σήµερα έχουν διαπιστωθεί πολλές περιβαλλοντικές και πολεοδοµικές παραβάσεις

Οι επενδύσεις μέσω στρατηγικών επενδύσεων

Παρά τις καταγγελίες για καταστροφή του ανάγλυφου και των φυσικών χαρακτηριστικών εν γένει του παράκτιου οικοσυστήµατος, ο ίδιος υποστηρίζει ότι του πήρε πολλά χρόνια προκειµένου να βρει το µοντέλο που θα µπορούσε να αναπτύξει στο νησί. “Απευθυνθήκαµε σε ειδικούς στο εξωτερικό για να µας πουν τη γνώµη τους προκειµένου να διατηρήσουµε τη φυσιογνωµία του νησιού. Σε αυτό που καταλήξαµε είναι ότι ο τρόπος που θα πρέπει να γίνει η επένδυση είναι µέσω στρατηγικών επενδύσεων. Πρόκειται για µεγάλες επενδύσεις οι οποίες αυτοελέγχονται µε το να έχουν εξαιρετικά χαµηλό συντελεστή δόµησης. Έτσι, ενώ ο συντελεστής δόµησης για τη δηµιουργία ξενοδοχειακής µονάδας σε 10, 20 ή 30 στρέµµατα είναι στο 10%, µέσω Στρατηγικών Επενδύσεων είναι στο 3% µε 5%. Εµείς το έχουµε κατεβάσει στο 1%. Εκείνο, λοιπόν, που προτείνουµε είναι να αφήσουµε αδόµητο το 99% και να πολεοδοµήσουµε µόνο το 1% της έκτασης. Τα τρία επενδυτικά projects που κατατέθηκαν προς έγκριση στη Διυπουργική Επιτροπή, τον Ιούνιο του 2020, είναι συνολικού ύψους 180 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για επενδύσεις συνολικής επιφάνειας 66.000 µε 67.000 τετραγωνικών µέτρων στις περιοχές Λουκάς, Πικρί Νερό και Κουµπάρα. Συγκεκριµένα, σε µια έκταση 1.000 στρεµµάτων στην περιοχή Πικρί Νερό το σχέδιο προβλέπει την ανάπτυξη 30 δωµατίων και 30 βιλών, σε µια έκταση 690 στρεµµάτων στην περιοχή Κουµπάρα (Calilo Loemo) προβλέπεται να αναπτυχθούν 40 δωµάτια και 20 βίλες, συµπεριλαµβανοµένου ενός συνεδριακού κέντρου. Στην έκταση του Calilo Max στον Παπά το σχέδιο προβλέπει 70 δωµάτια και 40 βίλες.

Το ταξίδι στην Ίο με το φουσκωτό 

Για τον Άγγελο Μιχαλόπουλο η πρώτη επένδυση στην Ελλάδα ξεκίνησε το 2004. “Μέχρι τότε είχαµε µόνο το σπίτι µας στην Αθήνα. Εκείνο το καλοκαίρι πήγα (σ.σ. έκανε διακοπές σε κοντινό νησί) στην Ιό µε ένα φουσκωτό, ένα απλό ταξίδι, µια µονοήµερη. Αυτό που είδα στην Ιό ήταν ένα πανέµορφο, αλλά άδειο νησί. Οτιδήποτε άδειο πάνω σε αυτό τον κόσµο είναι άδειο γιατί είναι άσχηµο και δεν το θέλει κανένας και οτιδήποτε πανέµορφο υπάρχει στον κόσµο είναι γεµάτο γιατί το θέλουν όλοι. Στην Ίο οι δύο αυτές λέξεις συνυπάρχουν ακόµα και σήµερα. Είναι ένα νησί το οποίο είναι πανέµορφο και παραµένει σε πολύ µεγάλο βαθµό άδειο”.

Η οµορφιά του νησιού, όπως λέει, τον έκανε να ξεκινήσει έρευνα αγοράς για την αγορά έκτασης. Η διαδικασία δεν ήταν εύκολη. “Όταν είχαµε πρωτοπάει στο νησί, µας έλεγαν ότι είναι πολύ δύσκολα να αγοράσει κάποιος εδώ, δεν θα βρείτε. Αλλά εκείνο που κάναµε ήταν να αγοράζουµε σιγά-σιγά, χωρίς να έχουµε σχέδιο για το πόση έκταση θέλαµε να πάρουµε. Όµως αυτό που συνειδητοποιήσαµε στην πορεία ήταν ότι δεν θέλαµε να γίνουµε µία ακόµα οικογένεια επισκεπτών, µια οικογένεια η οποία θα χτίσει εκεί το εξοχικό της. Αυτό που αποφασίσαµε οικογενειακώς είναι να φροντίσουµε η Ίος να µη γίνει ένα πρώην όµορφο νησί, αλλά να βρούµε έναν τρόπο µαζί µε άλλους να το προστατέψουµε από την υπερδόµηση και από τον υπερτουρισµό”.

Υποστηρίζει ότι η τουριστική επένδυση δεν ήταν στον αρχικό του σχεδιασµό. “Ήταν κάτι που ήρθε πολύ αργότερα. “Το µελετήσαµε για χρόνια, και έτσι, ενώ ξεκινήσαµε να αγοράζουµε γη από το 2004 µέχρι το 2008, η πρώτη µας ξενοδοχειακή επένδυση στο νησί έγινε το 2014, οπότε µιλάµε για 10 χρόνια µετά την παρουσία µας στην Ίο. Έχουµε αποκτήσει 200 οικόπεδα, από 2.137 πωλητές, συνολικής επιφάνειας 26.000 µε 27.000 χιλιάδων στρεµµάτων, έκταση που αντιστοιχεί στο 30% περίπου στο νησί (λίγο πιο κάτω)”.

πιν

Ποιος είναι ο Άγγελος Μιχαλόπουλος 

Ο Άγγελος Μιχαλόπουλος γεννήθηκε στην Ελλάδα το 1962. Τα πρώτα 18 του χρόνια τα πέρασε στην Αθήνα και µόλις τελείωσε το λύκειο µετακόµισε στην Αµερική, όπου σπούδασε Οικονοµικά και Πολιτικές Επιστήµες στο Πανεπιστήµιο του Κορνέλ. Όπως σηµειώνει ο ίδιος στο βιογραφικό του, µετά την αποφοίτησή του από το πανεπιστήµιο, µετακόµισε στη Νέα Υόρκη, όπου εργάστηκε ως χρηµατιστής, και µάλιστα ασχολήθηκε µε αγορές σε διάφορες γωνιές του πλανήτη. “Η επαγγελµατική µου δραστηριότητα ξεκινά το 1984, όταν ακόµη ήµουν στο Πανεπιστήµιο του Κορνέλ της Νέας Υόρκης και είχα µεγάλο ενδιαφέρον για τις χρηµαταγορές. Έτσι, τη δεύτερη χρονιά του Πανεπιστηµίου ξεκίνησα να ασχολούµαι µε αυτές και πλέον σήµερα έχουµε φτάσει να δουλεύουµε σε 17 χώρες και να κάνουµε αγοραπωλησίες σε 224 διαφορετικά πράγµατα, τα οποία έχουν να κάνουν µε οµόλογα, µε χρηµατιστηριακούς δείκτες, µε commodities και µε νοµίσµατα. Έχουµε κάνει τους δικούς µας αλγόριθµους και συνεχίζουµε να δουλεύουµε σε αυτόν τον τοµέα ανελλιπώς ακόµα και σήµερα. Και δεν νοµίζω ότι θα σταµατήσω ποτέ, αφού είναι κάτι που µου αρέσει πολύ. Είναι κοµµάτι τού ποιος είµαι”, λέει ο ίδιος.

Παντρεµένος µε τη Βάσω Πετρίδου (σ.σ. κόρη του γνωστού επιχειρηµατία παπουτσιών) και πατέρας 5 παιδιών, τα τελευταία χρόνια έχει αποσυρθεί στην Ελλάδα και, εκτός από τις αγορές, γράφει ποιήµατα και ασχολείται µε την κατασκευή έργων. Για παράδειγµα, πηγαίνει ο ίδιος συχνά στο Μοναστηράκι και αγοράζει στρατιωτικές µπότες, τις οποίες ζωγραφίζει µε έντονα χαρούµενα χρώµατα, κοσµώντας τους τοίχους.

* Αναδημοσίευση από την ελληνική έκδοση του περιοδικού Forbes 

ΠΗΓΗ: https://www.capital.gr

You May Also Like

Ν. Κεραμέως: Τα τρία σενάρια για τα σχολεία

Ν. Κεραμέως: Τα τρία σενάρια για τα σχολεία

Καύσωνας «Κλέων»: Απαγόρευση delivery από 12:00 – 17:00 για σήμερα Τετάρτη 26 Ιουλίου

Η ανάρτηση του υπουργού Εργασίας και η σχετική εγκύκλιος

Ντέμι Μουρ: Έγινε νονά στην Κρήτη

Νονά έγινε στην Κρήτη η Ντέμι Μουρ, η οποία βάφτισε το τρίτο…

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού της διάδοσης του κορωνοϊού

Συνεχίζονται οι έλεγχοι για τη διαπίστωση παραβίασης των μέτρων αποφυγής και περιορισμού…

Blue Horizon: Δίωξη για κακούργημα και στους 4 κατηγορούμενους για τον θάνατο του 36χρονου

ΕΔΕ και ερωτήματα για την απουσία του Λιμενικού

Μητσοτάκης: Σας ευχαριστούμε που σταθήκατε στο πλευρό της Ελλάδας

Μητσοτάκης: Σας ευχαριστούμε που σταθήκατε στο πλευρό της Ελλάδας

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε άνεργους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ-28

Πρωταθλήτρια η Ελλάδα σε άνεργους αποφοίτους της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην ΕΕ-28

Αγγλικά στα νηπιαγωγεία από Σεπτέμβριο – Πώς θα γίνεται το μάθημα

Η εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας θα γίνει μέσα από δημιουργικές δραστηριότητες, βιωματικού χαρακτήρα.

Κίνα: Λύθηκε το μυστήριο με τα πρόβατα που έκαναν κύκλους για 12 συνεχόμενες ημέρες

Οι επιστήμονες καταρρίπτουν τις θεωρίες περί τέλους του Κόσμου και εξηγούν τι…